Çayeli Bakir Isletmeleri Genel Müdürü Murat Güresçi Açiklamasi '3 Milyon Tonluk Bir Cevher Kütlesi Tespit Edildi'

Çayeli Bakir Isletmeleri Genel Müdürü Murat Güresçi, 800 bin ton ham cevherin yer altindan çikartilarak islendigini belirterek, "3 yil önce söyle bir karar verdik. Bu maden kapanisa dogru yaklasiyor. Gerçek potansiyeli bu mudur diye. Aramada eksikligimiz var mi, yeni bir sey bulma ihtimalimiz var mi diye düsündük. Bütün çalismalari tekrardan yaptik. Uygulamadigimiz birkaç teknigi uyguladik ve bir cevherlesme tespit ettik" dedi.

Çayeli Bakir Isletmeleri Genel Müdürü Murat Güresçi Açiklamasi '3 Milyon Tonluk Bir Cevher Kütlesi Tespit Edildi'
Çayeli Bakir Isletmeleri, ’10 Ocak Çalisan Gazeteciler günü’ nedeniyle basin mensuplariyla bir araya geldi. Bir restoranda düzenlenen programda gazetecilerin sorularini yanitlayan Çayeli Bakir Isletmeleri Genel Müdürü Murat Güresçi, maden cevherinin azalmasindan dolayi Çayeli Bakir’in madeninin kapanma konusunun yeni bir cevher bulundugundan ötürü kaldirdiklarini ifade etti.

2023 yilini bir kaza yasamadan atlattiklarini belirten Çayeli Bakir Isletmeleri Genel Müdürü Murat Güresçi, “Herhangi bir arkadasimizin doktora gidip rapor almasini gerektirecek bir kaza yasamadik. Çevresel bir olay veya kaza yasamadik. Bununla birlikte 800 bin ton ham cevher yer altindan çikardik ve isledik. Rize limanindan ihraç ettik. Maden kapanis konusunu su anda gündemimizden çikarttik. 3 yil önce söyle bir karar verdik. Bu maden kapanisa dogru yaklasiyor. Gerçek potansiyeli bu mudur diye. Aramada eksikligimiz var mi, yeni bir sey bulma ihtimalimiz var mi diye düsündük. Bütün çalismalari tekrardan yaptik. Uygulamadigimiz birkaç teknigi uyguladik ve bir cevherlesme tespit ettik. Mevcut madenimizin 300 metre güneyinde bulduk. 2020 yilinda sondajlara baslamistik. Sondajlar olumlu gitti. Su anda Çayeli Bakir’in ömrünü biraz daha uzatacak bir cevher kütlesi bulmus durumdayiz. Bu cevher kütlesi Çayeli Bakir’in toplam kütlesine oranla küçük kaliyor. Çayeli Bakir’in toplam kütlesi 30 milyon tonluk bir cevher kütlesiydi. Bu buldugumuz 3 milyon tonluk bir cevher kütlesi. Fakat madenin rezervinin azalmis olmasi sebebiyle bu bizim için büyük bir bulgu. Su anda sondajlarimiz devam ediyor. Bunun biraz daha büyüyecegini umut ediyoruz. Madenin kapanis konusu gündemimizden çikmis durumda. Biz kazasiz emniyetli bir sekilde topluma katki vermeye devam etmeyi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Arama programi baslatmayi düsünüyoruz”

Cevher arama programi baslatacaklarini ifade eden Güresçi, “Net bir sekilde söyleyebilirim altin yok diyebiliriz. Bin tonda bir olabilir. Çok az bir miktar. Madenin hemen 300 metre yakininda sondaj yapiyoruz. Önümüzdeki sene Çayeli Bakir’i merkez kabul edersek 200-250 kilometre yariçap içerisinde arama programi baslatmayi düsünüyoruz. Su anda tesisin kapasitesinin yüzde 50’sini kullaniyoruz. Çayeli Bakir eskiden yilda 1 milyon 200 bin ton üreten bir sirketti. Biz su anda o sayilarin yarisini üretebiliyoruz. Bu tesisi kullanimini arttirmak için madenin civarinda arama yapacagiz. Eger bulursak yatirim yapacagiz ve o cevheri Çayeli’ne tasimayi düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA