Bakan Yumakli Açiklamasi 'Limon Suyu Izlenimi Veren Limon Sosu Gibi Ürünlerin Piyasaya Arzini Yasaklayacagiz'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Ulusal Gida Komisyonu Toplantisi’nda, “Daha önce yaptigimiz düzenlemeyle, bal aromali surup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamistik. Benzer sekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzini da yasaklayacagiz” dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Limon Suyu Izlenimi Veren Limon Sosu Gibi Ürünlerin Piyasaya Arzini Yasaklayacagiz'
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Orman Genel Müdürlügü ev sahipliginde düzenlenen yeni yilin ilk ‘Ulusal Gida Komisyonu Toplantisi’na katildi.

Her yil 3 ile 4 kez toplanan komisyonda, kaliteli ve güvenilir ürünlerin üretilmesi ve tüketicilere sunulmasinin yani sira dünya gida ticaretinde yer alan gida maddelerinin kalite ve hijyen kriterlerinin belirlenmesi amaçlandi.

Komisyon toplantisinin öncesinde bir basin açiklamasi gerçeklestiren Bakan Yumakli, Gida mevzuati alt yapimiz, dünya standartlarinda ve birçok ülkeden çok daha iyi oldugunu belirtti.

Yumakli, Türk Gida Kodeksi mevzuat hazirlama ve güncelleme çalismalarinin araliksiz devam ettigini ifade ederek gida hakkinda yapilan bilimsel verileri ve güncel gelismeleri yakindan takip ettiklerini dile getirdi.

“Limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin piyasaya arzini yasaklayacagiz”

Bakan Yumakli, Türkiye’ye özgü geleneksel ve yöresel ürünlerimizi korumak ve yasatmak için gerekli önlemleri aldiklarini belirterek, “Peynir helvasi, saray helvasi, çekme helva, tahin helvasi, yaz helvasi gibi yöresel ürünlerde renklendiriciyi yasakladik. Baklava, kaymak gibi ürünlerde tüm katki maddelerinin kullanimini yasakladik. Düzenlemelerimizle ayni zamanda tüketicilerimizin yaniltilmasini önlüyoruz. Taklit ve tagsisin önüne geçmek için adimlar atiyoruz. Geçen yil yaptigimiz düzenlemeyle nar eksisi izlenimi veren nar eksisi sosu, nar aromali sos gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzini yasakladik. Daha önce yaptigimiz düzenlemeyle, bal aromali surup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamistik. Benzer sekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzini da yasaklayacagiz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Yumakli, bu çerçevede fermente sucuk, çig et döner ve kanatli dönerde kivam artirici ve su tutma özelligi olan gida katki maddelerini ve Pastirma yüzey kaplamasinda renklendiricileri de yasakladiklarini hatirlatti.

“Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu degil”

Son dönemde sikça gündeme gelen yapay et hakkinda da açiklamalarda bulunan Yumakli, “Zaman zaman ‘Bakanlik yapay ete izin verdi’ gibi haberler, paylasimlar yapiliyor. Yapay et kesinlikle gündemimizde yok arkadaslar. Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu degil. Yapay et konusunda herhangi mevzuat çalismamiz bulunmadigini da belirtmek isterim. Biz, ülkemiz hayvanciligini gelistirmek için çalisiyoruz Hayvan varligimizi arttirmak için politikalar üretiyoruz. Yapay et konusunu asla gündemimize almayacagimizi ifade etmek isterim. Benzer sekilde deniliyor ki Bakanlik gidalarda böcek ununa izin verdi. Böyle bir izin de asla söz konusu degildir. Buna iliskin bir çalismamiz da yoktur” bilgilerini aktardi.

Bakan Yumakli, Türkiye’nin gida mevzuatini hazirlamanin yaninda, uluslararasi mevzuat düzenlemelerine de katki verdiklerini de sözlerine ekleyerek, Tarim ve Orman Bakanligi’nin, Kodeks Alimentarus Komisyonu ulusal temas noktasi oldugunu söyledi.



“Azerbaycan’in ulusal gida kodeksi hazirlamasina katki veriyoruz”

Kodeks Alimentarus Komisyonu tarafindan hazirlanan ve dis ticareti etkileyecek gida standart çalismalarina aktif katilim sagladiklarini da dile getiren Yumakli, “Bu düzenlemelere ülke görüsümüzü iletiyoruz. 2023 yilinda 6 ülke görüsü ilettik. Ülkemizin önemli üreticisi ve ihracatçisi oldugu kekik için önceki yillarda hazirlanan Kodeks Standardina büyük emek ve katkilarimiz oldu. Benzer sekilde Avrupa Birligi mevzuat taslaklarini yakindan takip ediyoruz. Ticaretimize teknik engel olacak düzenlemelere, bilimsel verilerle katki sagliyoruz. AB temsilcileri ile teknik toplanti yaparak görüs ve önerilerimizi müzakere ediyoruz. Kardes ülkemiz Azerbaycan’in ulusal gida kodeksi hazirlamasina katki veriyoruz. Azerbaycanli kardeslerimize bu konuda egitim veriyor, gerekli destegi sagliyoruz. Diger ülkelerden de benzer talepler gelmesi halinde destek oluyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

Toplanti, Bakan Yumakli’nin açiklamalarinin ardindan basina kapali olarak devam etti.
Kaynak: İHA