Bakan Fidan, Tacik Mevkidasi Muhriddin Ve Kirgizistan Cumhurbaskani Rahman Ile Görüstü

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Dusanbe’de Tacikistan Disisleri Bakani Sirojiddin Muhriddin ile bir araya geldi. Görüsmede “Türkiye ve Tacikistan Disisleri Bakanliklari Arasinda 2024-2026 Yillarini Kapsayan Isbirligi Programi” imzalandi. Fidan daha sonra Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman ile görüstü.

Bakan Fidan, Tacik Mevkidasi Muhriddin Ve Kirgizistan Cumhurbaskani Rahman Ile Görüstü
Disisleri Bakani Hakan Fidan, Kirgizistan’daki temaslarinin ardindan Tacikistan’a geçti. Bakan Fidan, ilk olarak baskent Dusanbe’deki Dusti Meydani’nda bulunan Ismail Somon anitini ziyaret etti. Bakan Fidan daha sonra Tacik mevkidasi Sirojiddin Muhriddin ile bir araya geldi. Görüsmede siyasi, ekonomi, ticaret, yatirim, egitim, bilim, kültür, saglik, turizm, güvenlik, terörle mücadele alanlarinda is birligi ele alindi. Ayrica iki ülke arasinda uluslararasi ve bölgesel örgütler çerçevesinde is birligi konulari da masaya yatirildi. Görüsmenin ardindan, “Türkiye ve Tacikistan Disisleri Bakanliklari Arasinda 2024-2026 Yillarini Kapsayan Isbirligi Programi” imzalandi.

Cumhurbaskani Rahman ile görüstü

Bakan Fidan daha sonra Cumhurbaskanligi Sarayinda Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman ile bir araya geldi. Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre görüsmede Tacikistan ile Türkiye arasindaki is birligi konulari ele alindi. Cumhurbaskani Rahman, iliskilerin gelisme sürecinden duydugu memnuniyeti dile getirdi. Rahman, çok yönlü ve uzun vadeli ikili is birliginin daha da genisletilmesinin iki ülkenin de çikarlarina uygun oldugunu ifade etti.

Rahman ve Fidan basta ekonomik ve sosyal olmak üzere karsilikli çikarlari ilgilendiren tüm alanlarda is birliginin daha da güçlendirilmesinin gerekli oldugunu belirterek bu sürecin daha aktif hale getirilmesini desteklediklerini belirtti.

Tacikistan ile Türkiye arasinda ekonomi, ticaret, sanayi ve yatirim alanlarindaki is birliginin gelistirilmesinin, iki ülke arasindaki iliskilerin önemli noktalari oldugu ifade edildi. Egitim, bilim, kültür ve turizm alanlarinda iliskilerin daha da gelistirilmesi ve genisletilmesi konusunda görüs alisverisinde de bulunuldu. Ayrica kültür faaliyetlerinin iki ülke topraklarinda düzenlenmesinin, kültürel ve insani iliskilerin güçlenmesine önemli katki saglayan faaliyetlerden biri oldugu vurgulandi. Görüsmede ayrica Afganistan ve Filistin’deki durum da dahil olmak üzere önemli bölgesel ve küresel konular da ele alindi.

Zokirzoda ile bir araya geldi

Disisleri Hakan Fidan, Dusanbe’deki temaslari kapsaminda Tacikistan Temsilciler Grubu Baskani Mahmadtoir Zokirzoda ile de bir araya geldi.
Kaynak: İHA