Vali Su, Dicle'de Çiftçilere Tarim Makineleri Dagitimi Ve Badem Fabrikasinin Açilisina Katildi

Diyarbakir’in Dicle ilçesinde organik tarimin gelistirilmesi amaciyla yürütülen “Organik Meyve Bahçelerinin Modernizasyonu Projesi” çerçevesinde çiftçilerin islerini kolaylastirmak amaciyla tarim makinelerinin dagitimi ve “Ari Varsa Hayat Var Projesi" dahilinde aricilara da makine ve malzeme dagitimi yapildi.

Vali Su, Dicle'de Çiftçilere Tarim Makineleri Dagitimi Ve Badem Fabrikasinin Açilisina Katildi
Dicle’de yapimi tamamlanan badem kirma fabrikasinin açilisi da, düzenlenen törenle yapildi. Törende konusan Diyarbakir Valisi Ali Ihsan Su, kenttin her sektörde önemli bir potansiyele sahip oldugunu, bu potansiyelleri degerlendirmek için önemli çalismalar yaptiklarini söyledi.



Her sektörde yatirimlarin hizla devam ettigini belirten Vali Su, "Çok ciddi çalismalari gerçeklestiriyoruz. Kamusal alanda hem Büyüksehir Belediyesi olarak hem ilçe belediyeleri olarak hem de valilik olarak ilimiz ve ilçelerine çok önemli yatirimlari birlikte hep beraber gerçeklestiriyoruz. Bugün burada 3 tane önemli hizmeti burada vatandaslarimizla bulusturuyoruz. Bugün surada bu tesis, badem kirma tesisi olarak hizmete açacagiz insallah. Ilimizde arkadaslar, 48 bin dekar kapama meyve bahçesi tesis ettik. Bunun 16 dekari badem, bu 16 dekarin 3 bin 500 dekari da Dicle ilçemizde. Insallah bu sene bin dekar daha ilave edecegiz. Böylelikle vatandaslarimiz, buradan elde ettigi ürünü gelecek, bu tesiste isleyebilecek. Bu imkani da vatandaslarimizin ayagina getirmis olduk" dedi.

Bölgedeki tüm badem üreticilerinin de bu tesisten faydalanacagini dile getiren Vali Su, "Simdi de 3 tane önemli hizmeti burada gerçeklestirmis olacagiz. 77 vatandasimiza tarimsal faaliyetlerde onlara kolaylik saglamasi için araç, ekipman dagitimini gerçeklestirecegiz. 16 adet kornizevatör, 16 adet benzinli çapa makinesi, 17 adet gübre dagitma makinesi, 13 adet badem kirma makinesi, 15 adet üzüm sikma makinesi, 77 adet budama testeresini vatandaslarimiza bugün insallah teslim etmis olacagiz. Bunun yüzde 70 kismini GAP Idaremiz, yüzde 30’unu da vatandaslarimiz, o sekilde karsiliyoruz" diye konustu.

"Ari Varsa Hayat Var" projesine deginen Vali Su, "Ilimizde ariciligin gelismesi için her türlü destegi vatandaslarimiza sunuyoruz. Bu çerçevede, ‘Ari Varsa Hayat Var’ projesi kapsaminda 20 vatandasimiza kisi basi 15 adet olacak sekilde 300 bos kovani insallah vermis olacagiz. 20 adet bal süzme makinesini, 20 adet maske vs. onlarin kullanabilecegi ekipmanlari da bugün bu vatandaslarimiza teslim etmis olacagiz. Projenin büyük kismini Tarim ve Orman Bakanligimizdan, geri kalani da vatandaslarimizin katkisiyla gerçeklestirmis olacagiz. Ari ile ilgili projenin yüzde 75’ini bakanlik, yüzde 25’ini yetistirici destegi ile gerçeklestiriyoruz. Açilisini gerçeklestirecegimiz badem kirma tesisimiz, bunu da burada insallah hizmete sokmus olacagiz. Bunu da yüzde 70 GAP ve yüzde 30’u büyüksehir belediyesi ile Dicle belediyesi destekli olarak gerçeklestiriyoruz. Büyüksehir Belediyemiz, Dicle Belediyemiz olarak ve GAP idaremiz olarak yüzde 70’lik kismini biz karsiliyoruz. Diger kismini da vatandaslarimizin katkilariyla insallah gerçeklestirmis oluyoruz" diye konustu.

Tören, Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Ihsan Su, Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çitçi, Dicle Kaymakami Kadir Yurdagül, Gençlik ve Spor Il Müdürü Nüammer Uslu, Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA