Türk Fintek Sirketleri Bakü'de Yatirimcilarla Bulustu

Türkiye’nin fintek ekosistemi ile Azerbaycan’in finansal ekosistemini bir araya getiren Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu, Bakü’de gerçeklestirildi. Forumda konusan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluslari Birligi (TÖDEB) Baskani Ufuk Bilgetekin, “Üst düzey bürokratlarimizin çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve gelistirmek amacindayiz” dedi.

Türk Fintek Sirketleri Bakü'de Yatirimcilarla Bulustu
Türkiye’den 20’den fazla fintek sirketinin katildigi, Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu’nda Fintek alanindaki firsatlar konusuldu. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluslari Birligi (TÖDEB) ve Azerbaycan Finansal Teknoloji Dernegi (AzFina) isbirligiyle Fintech Innovation Hub’in (FTIHUB) organizasyonuyla düzenlenen forum, Türkiye ve Azerbaycan finansal teknoloji sektörünün önde gelen isimlerini agirladi. Bakü’de ilki gerçeklesen Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu’na, TÖDEB Baskani Ufuk Bilgetekin, Azerbaycan Merkez Bankasi Baskan Yardimcisi Kamale Gurbanova, Azerbaycan Bankalar Birligi Baskani Zakir Nuriyev ve AzFina Baskani Ruslan Talibov basta olmak üzere 160’i askin kisi katildi.



“Yeni kabul edilen kanun, tüketicilere daha modern ve erisilebilir hizmet sunulmasini saglayacak”

Fintekler olmadan maliye ekosistemini hayal etmenin mümkün olmadigini vurgulayan Azerbaycan Merkez Bankasi Baskan Yardimcisi Kamale Gurbanova, “Bugün Azerbaycan Merkez Bankasi ve ilgili kurumlar tarafindan fintek sektörünün gelismesi için çesitli çalismalar yapiliyor. Yapilan çalismalar ülkede finteklere olan talep ve tekliflerin artirilmasina, fintek sektörünün gelismesi için gerekli olan ortamin olusturulmasina destek olacak. Alti ay içinde ülkede faaliyet gösteren ödeme kuruluslarinin, elektronik para kuruluslarinin yasalara uygun bir sekilde lisans almasi için süre verildi.

Yeni kabul edilen kanun, ülkedeki ödeme ekosisteminin olusturulmasini, bu sistemin daha da gelismesini, tüketicilere daha modern ve erisilebilir hizmet sunulmasini saglayacak” ifadelerini kullandi.

“Azerbaycan fintekleri için Türkiye pazari önem tasiyor”

Dünyada Fintek alanina 2023 yilinin ilk yarisinda 52 milyar dolar yatirim yapildigini dile getiren Azerbaycan Finansal Teknoloji Dernegi Baskani Ruslan Talibov, “Azerbaycan’da fintek alaninda dayanikliligi temin etmek için, Azerbaycan Merkez Bankasi, sektördeki oyuncular ve ekosistemle birlikte gerekli adimlari atiyor. Yeni onaylanan kanun kapsaminda fintekler artik para transferleri yapabilecek, yasal ve bireysel kisilere ödeme hesaplari açarak onlara hizmet verebilecek, kredi verebilecek ve bunun gibi birçok imkanlarin kapilari sirketler için açildi. Azerbaycan pazarinin Türk finteklerinin ilgisini yeteri kadar çekecegine inaniyorum. Ayni sekilde Azerbaycan Fintekleri için Türkiye pazari önem tasiyor. Bölgesel ve global aktörlere dönüsmek isteyen sirketler Türkiye pazarindaki tecrübeden yararlanarak diger global pazarlara çikmaya hazir olacaklardir” dedi.



“Üst düzey bürokratlarimizin çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve gelistirmek amacindayiz”

Forumdaki konusmasinda, iki ülkenin finansal teknoloji alaninda uzmanlasmis sektör temsilcilerinin bir araya gelmesinin Türkiye ve Azerbaycan Fintek ekosisteminin saglamlastirilmasina yönelik kararliligin yansimasi oldugunu ifade eden TÖDEB Baskani Ufuk Bilgetekin, “Bu baglilik ile Türkiye ve Azerbaycan’in ayni köklerden çikan tarihi birlikteliginin finansal teknolojiler gibi gelecege yansimasi olan bir sektörde yasatmaya ve güçlendirmeye devam edecegiz. Gelecege baktigimizda fintek sektörünün hala büyümeye devam edecegini hepimiz görüyoruz ve biliyoruz. Daha fazla dijitallesme, yapay zeka, blok zincir teknolojisi gibi yeniliklerle finansal hizmetler daha da erisilebilir ve güvenli hale gelecek. Bu teknolojiler sadece sektörü degil ayni zamanda ekonomileri ve toplumlari da dönüstürecek. Bugün iki kardes ülkenin finansal teknolojiler alaninda isbirliginin tarihinde önemli bir nokta olarak anilacaktir. Üst düzey bürokratlarimizin çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve gelistirmek amacindayiz. Türkiye ve Azerbaycan girisimcileri önleri açilip desteklendiklerinde neler yapabileceklerini gösterdiler ve göstermeye devam edeceklerdir” diye konustu.

Azerbaycan Bankalar Birligi Baskani Zakir Nuriyev, bu tür etkinliklerin Azerbaycan ve Türkiye’nin kuruluslari tarafindan düzenlenmesinin fintek sektörünün gelismesinde önemli katkilar saglayacagini ifade ederek, Türkiye’nin bu sektördeki tecrübesinin Azerbaycan için büyük yararlari olacagini dile getirdi.

“Tecrübelerimizi meslektaslarimiza aktarmaya basladik”

Yaptigi açiklamada, TÖDEB olarak Bakü’de bulunmaktan mutluluk duydugunu belirten Bilgetekin, “TÖDEB olarak bir ilki daha gerçeklestiriyoruz. Burada birçok üyemiz ile beraber Azerbaycan fintek sirketleriyle bir araya geldik. Bugün, Azerbaycan Merkez Bankasi Baskan Yardimcisi da buradaydi ve Azerbaycan fintek sirketleriyle alakali kanunun müjdesini verdi. Yaklasik 10 yil önce de biz ‘6493’ sayili kanuna iliskin, ayni heyecani yasiyorduk. Dolayisiyla bu kanunlar, baslangiçta zorlayici gibi gözükse de ileriye dönük sektörün çok daha büyük yerlere gelmesini saglayan kaçinilmaz firsatlar. Bu forumla da Türkiye’de faaliyet gösteren fintek sirketlerimiz, Azerbaycan’da faaliyet gösteren fintek sirketlerimiz ile bir araya gelerek potansiyel is birlikteliklerini konusmaya basladilar. Tecrübelerimizi buradaki meslektaslarimiza aktarmaya basladik. Sonuçta iki devlet, bir millet gibi yasiyor olmanin finansal teknolojiler tarafina da yansimasi ile alakali birliktelikleri konusuyor olacagiz. Bugün 6 Eylül’de ilkini gerçeklestirdigimiz Türk-Azerbaycan Fintech Formu’nun ikinci ayagini yine Istanbul’da yapiyor olacagiz. Bu forumun tüm katilimcilara hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Dijital ödeme sistemlerinde, is modelleri, finansal hizmetler ve ürünler, teknoloji çözümleri ve regülasyonlara kadar birçok konunun degerlendirildigi forumda, sektörün uzman konusmacilari güncel egilimleri ve gelecekteki isbirliklerini ele aldi.
Kaynak: İHA