Tülütabaklar Hem Korkuttu Hem Dans Etti

Balikesir’in düsman isgalinden kurtulusunun 101’nci yil dönümü düzenlenen törenlerle kutlandi. Sabah saatlerinde Atatürk Heykeli’ne çelenk sunumuyla baslayan kutlamalar daha sonra Kuvayi Milliye Meydaninda yapilan geçit töreniyle son buldu.

Tülütabaklar Hem Korkuttu Hem Dans Etti
Kurtulusun sembolü olan Tülütabaklar’in büyük ilgiyle izlendigi törenlerde vatandaslari bir yandan korkuturken bir yandan da güldürdü. Bu yilki törenlerde Tülütabaklar korku salmanin yaninda vatandaslarla yaptiklari danslarla da ilgi odagi oldu.

Vali Ismail Ustaoglu, Garnizon Komutani Hava Pilot Tuggeneral Cihangir Kemal Yüzçelik ve Büyüksehir belediye Baskani Yücel Yilmaz’in çelenk sunumunun ardindan resmi törene geçildi. Burada Balikesirlilerin bayraminin kutlanmasinin ardindan Saygi Durusunda bulunularak Istiklal Marsi okundu. Günün anlam ve önemine iliskin siirlerin okundugu törende Büyüksehir belediye Baskani Yücel Yilmaz Balikesir’in düsman isgalinden kurtulusuyla ilgili konusma yapti. Halk oyunlari gösterilerinin de düzenlendigi kutlamalar geçit töreni ile son buldu.

Tülütabaklarla dans

Balikesir’in düsman isgalinden kurtulusunun 101’nci yilinda kurtulusun sembolü olan Tülütabaklar yine sahnedeydi. Düsman askerlerinin arasinda gezerken at kilindan, koyun postundan kiyafetler giyen, simsiyah renkleri ile düsmanlara korku salan Tülütabaklar yine ilgi odagi oldu. Geçit töreninin ardindan Kuvayi Milliye Meydani’nda kurulan platforma gelerek kendine özgü danslarini protokole yapan Tülütabaklar kutlamaya gelen vatandaslarin üzerine yürüdü. Tülütabaklarin gösterisi bekleyen Balikesirlileri hem eglendiren hem de korkutan Tülütabaklar her yil oldugu gibi bu yil da Balikesirlilerin ilgisiyle karsilasti. Tülütabaklarin yaptigi gösteride bazi çocuklar korkudan aglarken, bazi vatandaslar da Tülütabaklardan boyanmamak için kaçti. Bu yilki kutlamalarda bazi vatandaslar ise Tülütabaklarla birlikte dans etti.

Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz: “Balikesir Kuvayi Milliyenin baskenti oldu”

Kutlama töreninde günün anlam ve önemine iliskin konusma yapan Balikesir Büyüksehir belediye Baskani Yücel Yilmaz sunlari söyledi;

“Osmanli topraklarinin fiilen isgal edilmeye baslanmasi 15 Mayis 1919’da Izmir’in isgali sonrasi Kahraman Balikesirliler Okuma Yurdu ve Alacamescit toplantilarini organize etmis; 41 kisilik heyetle Balikesir’de örgütlü direnisi baslatmistir. Düsmani bitirecek ve topraklarimizdan söküp atacak gücün namlunun ucunda olduguna inanan Balikesir ülke savunmasinin bölge direnisinden geçecegi bilinciyle 5 kongre ile Milli Mücadeleyi sevk ve idare ederek Kuvayi Milliyenin baskenti olmustur.

“Balikesir’e hizmet etmek benim için sereftir”

Tarihe geçen sanli direnisiyle 6 Eylül 1922’de özgürlügüne kavusan Balikesir’imizin bir evladi olmaktan her daim gurur duydugumu ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baslattigi bagimsizlik yürüyüsünde; Milli Mücadele atesinin yakildigi ilk sehir olan Balikesir’e hizmet etmek, sizlerle ayni yolda yürümek benim için bir sereftir.

“6 Eylül topyekun mücadelenin adidir”

6 Eylül modern, güçlü ve büyük Türkiye’nin cumhuriyet ile taçlandirilacagi süreçte bagimsizligini, her seyin üstünde tutan bir halkin isgalci güçlere karsi destan yazdigi bir serüvenin adidir. Topyekun mücadelenin ve vatani sahipsiz birakmamanin sembolü olan Kuvayi Milliye ruhunun yansimasidir 6 Eylül. Bu ruh her türlü imkansizlik içinde canlarini ortaya koyarak; vatan savunmasini birakmayan atalarimizin ruhudur. Ve Milli Mücadele bu ruhla verilmis, Kurtulus Savasi bu ruhla kazanilmistir. Savasmaktan yorgun düsmüs Anadolu, Balikesir’in baslatmis oldugu bu bölgesel savunmadan ilham almis ve Balikesir Milli Mücadelenin devlesen ili olarak tarihteki yerini almistir.

“Kuvayi Milliye ruhunu diri tutmaya devam edecegiz”

Balikesir’imizin Milli Mücadele ruhu ve destanlar yazdiran kurtulusumuz; bugün de yol göstericidir. Bugün biz de bagimsizlik yolunda atalarimizin ortaya koydugu ayni ruh, irade ve inançla çalisiyoruz. Bizler, cesaretle yazilan sanli tarihimize sahip çikmaya Kuvayi Milliye ruhunu diri tutmaya devam edecegiz. Bu vesileyle basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarimizi rahmet ve minnetle aniyor; bagimsizligini her seyin üstünde tutan, tüm hemsehrilerimin 101’nci kurtulus yil dönümünü kutluyorum.”
Kaynak: İHA