Otomobil Kiralayan Gurbetçilerin Sayisi Yari Yariya Azaldi

Eskisehir’de önceki yillara göre otomobil kiralayan yerli vatandaslarin sayisinda artis gözlemlenirken, gurbetçilerin sayisinda yüzde 50’ye yakin düsüs yasaninca, ‘Rent a Car’ esnafinin isleri zora girdi.

Otomobil Kiralayan Gurbetçilerin Sayisi Yari Yariya Azaldi
Eskisehir’de yaklasik 15 yildir oto kiralama esnafligi yapan Hasan Köle, bu yil kiralanan otomobil sayisinin, önceki yillarin çok gerisinde kaldigini söyledi.

Yurtdisindan Eskisehir’e gelen vatandaslarin geçtigimiz senelere oranla çok az otomobil kiraladigini belirten Köle, talebin yüzde 50 düstügünü söyledi.

Eskisehir’de yasayan vatandaslarin ise araç kiralamada artis gösterdigini ifade eden köle, “Bu sene gurbetçilerin aksine yerlilerde artis var ama islerin hareketliligi çok azaldi” dedi.



“15 yildir sektördeyiz böyle kisir sezon görmedik”

Oto kiralama sektörünün bu yil sikinti çektigini dile getiren Hasan Köle, firmalarin genelinde sikinti yasandigini söyledi.

Islerinin daha iyiye gitmesini temenni ettiklerini dile getiren Köle, "Bu sene islerin tadi yok. Diger yillarda yurtdisindan gelen misafir çok oluyordu ama bu yil çok olmadi. Gurbetçiler önceki yillarda 15-20 gün ya da 1 ay araç kiraliyorlardi ama bu yil gelen kisi sayisi çok az. Yaklasik 15 yildir bu sektördeyiz, böyle kisir bir sezon görmedik. Gurbetçiler gelmeye devam ediyor ama otomobil kiralayanlarin sayisi çok az. Yurtdisindan gelen misafirlerin araç kiralamasinda yüzde 50 düsüs var ama bu sene gurbetçilerin aksine yerlilerde artis var. Dügün, bayram ve tatil gibi özel günlerde sektörü onlar tamamliyor. Sektörde neden düsüs var diye sebebini düsünüyoruz ama net bir bilgimiz yok, bilet fiyatlarindan dolayi böyle bir sikinti olmus olabilecegini düsünüyoruz. Sektördeki arkadaslarla görüstügümüzde de bilet pahaliliginin ön plana çiktigini anliyoruz. Bazi ülkelerden gelis bileti bin Euro’ya kadar çikiyormus, galiba vatandaslar bu fiyatlari görünce bir degerlendirme yaparak, kendi araçlari ile gelmeyi uygun buluyor. Önümüzdeki yillarda otomotiv sektörü bu sekilde giderse, kiralama sektörü de sikintiya gidecek gibi gözüküyor. Malum otomobil fiyatlari ve maliyetler çok artti. Dönem dönem böyle sikintilar yasaniyor tabi ama düzelmesini umuyoruz. Normalde bir oto kiralama esnafi en çok yaz mevsiminde is yapar ama bu sene diger yillara göre sikinti yasandi” dedi.

Kaynak: İHA