Kibris Gazilerinin Anilari Kitapta Toplandi

Kastamonu’dan giderek Kibris Baris Harekati’nda görev alan gazilerin hatiralari kitaplastirildi. Hem duygulandiran hem de gururlandiran hatiralarin yer aldigi kitap, vatandaslardan yogun ilgi görüyor.

Kibris Gazilerinin Anilari Kitapta Toplandi
Türkiye Cumhuriyeti tarafindan 1974 yilinda gerçeklestirilen Kibris Baris Harekatinda görev alan Kastamonulu gazilerin hatiralari yazilan kitapta bir araya getirildi.

Kibris’ta Baris Harekatina katilan gazilerin, Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Kastamonu Subesine yazdiklari mektuplarla ulastirdiklari hatiralar derlenerek kitaplastirildi. 55 gazinin hatirasinin yer aldigi kitap, daha sonra Kastamonu Valiliginin destekleriyle basildi. Basilan kitap, Kibris gazileri ve yakinlari kadar okullar, kütüphaneler, kamu kurum ve kurulus müdürlükleri gibi yerlerde de ragbet görüyor. Kibris gazileri, hatiralarinin yer aldigi kitaba gösterilen ilgiden ötürü büyük mutluluk duyduklarini kaydetti.



“Kibris’a çikarma yaptigimiz sirada parasütle atlayip, 15 saniyede yerde olduk”

Kibris’a çikarma yaptiklari sirada parasütle atladiklarindan bahseden Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Kastamonu Sube Baskani Hüseyin Mahmutoglu, "Atladiktan sonra Besparmak Daglarina hücum ettik. Maksat Girne’den çikartmayi saglamakti. Onu da basardik. Kibris, önemli bir savasti. ’Kibris, küçük bir yer, Türk askeri orada zorlanmamistir’ deniliyor ama iki günde 500 sehit verdik. Bize göre büyük bir savasti. Ben, 20 yasinda delikanliyim, savasa katilmisim, komutanim bana ne emir verirse yapiyorum. Kastamonu’dan da 8 sehidimiz var. Allah’a sükür bizler savastik, yara almadan geldik. Muharip Gazi unvanini aldik. Ben, en çok Besparmak Daglarinda köyde kaldim. Ateskes olmasina ragmen Rum askerleri hiç durmadan havan atesi yapiyordu bulundugumuz yere dogru. O gece çok fazla yarali verdik. Sabah hava aydinlaninca gidip Rum mevzilerini imha ettik” dedi.



“Kitabimiz her kesimden büyük ragbet görüyor”

Kibris gazilerinin hatiralarinin yer aldigi kitaba yogun ilgi gösterildigini ifade eden Mahmutoglu, “Bizler, okullara konferanslara gidiyorduk. Bizden ’gazilik nedir’ diye anlatmamizi istiyorlardi. Bizim de aklimiza ’bir kitabimiz olsa da bunlari dagitsak’ fikri geldi. Yönetim kurulumuzla görüstük. Valimiz de bizlere ’bir çalisma yapin’ dedi.

Bizler de bunun üzerine 150 gazimize mektup yazdik, Kibris hatiralarini mektup halinde dernegimize göndermelerini istedik. 55 gazimiz bize dönüs yapti. Biz de bunlari bastirdik. Kitabimiz çikinca herkese de dagittik. Bütün üyelerimize verdik. Ilçelere gittik, Kaymakamliklara, Belediyelere, okullara, kütüphanelere dagittik. Iyi oldugunu düsünüyoruz, okullara gidiyoruz simdi, kitabimizi ögretmenlere veriyoruz, okul kütüphanesine koyuyor. Kurumlara biraktik, sehir kütüphanesine biraktik. Herkesin bir hatirasi bulunuyor kitapta” diye konustu.



“Kastamonu, 502 kisiyle en çok Kibris’ta savasan illerden bir tanesi”

Harekata katilan dernek üyelerinden Mehmet Kahyaroglu ise, “Kastamonu, 502 kisiyle en çok Kibris’ta savasan illerden bir tanesi oluyoruz. Bizlerde hatiralarimizi bir kitap haline getirmek istedik. Pandemi dönemi de girdi, üç yil gibi bir ugrasi verdik. Bin yildir bu topraklarda savasiyoruz ama bir hatiramiz yok. Mesela Amerikalilar, Vietnam’da savasti, binlerce filim yapti. Ama bizlerde hiçbir dayanak yok. Kulaktan gelen, dedelerimizin anlattiklariyla, okul kitaplarinda okuduklarimizla yetiniyoruz. Dernek olunca da insanlar bizlerden bir beklenti içerisine girdi. Bizlerde hatiralarimiz gelecek nesillere aktarmak için okullara, kütüphanelere, kurumlara, müdürlüklere, ilçelere dagitiyoruz” seklinde konustu.



“Kitap her kesimden ilgi gördü”

Harekata katilan dernek üyelerinden Gazi Ilhan Durukoglu da, “Kayseri Hava Indirme Tugayi Komando Birliginden katildim. Arkadaslarimla birlikte çikarma yaptik. Yanimda bulunan arkadaslarimdan sehit olanlar oldu. Birinci harekat için bogaza indik, bogazdan da Besparmak Daglarina çikarma yaptik. Ben, Kibris’ta sihhiye takimindaydim. Yaralilari tasidim, tedavilerini yapmistim. Ambulanslarla Kibris’ta görev yaptim, bütün birliklere doktor verdiler. Kitabi çok güzel buldum. Arkadaslarimla birlikte hep beraber hatiralarimiz yazdik. Kitap her kesimden ilgi gördü, kitabimiz begenildi. Emekleri geçen herkese tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini

“Kibris’ta yasadiklarimizi yeni nesile aktarmak için hatiralarimizi yazdik”

Gazi Mustafa Demirkiliç ise, “Kibris’taki soydaslarimizi huzura kavusturmak için bizler bu harekata katildik. Allah’in izniyle sag salim memleketimize dönüs yaptik. Ama orada biraktigimiz arkadaslarimiz oldu, onlarin acilara halen daha içimizde. Dernegimiz adina bastirilmis olan kitabimizi çok güzel buldum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA