IZTO'da 'Tarim Ve Hayvancilik' Toplantisi

Artan maliyetler, tüm dünyada etkisini her geçen gün daha çok hissettiren gida krizi, Izmir’deki tarim ve hayvancilik sektörü paydaslarini harekete geçirdi. Gidalarin tarladan soframiza gelmesinin çok yakinda bir kriz haline gelecegini öngören üreticiler, akademisyenler, is insanlari, gida mühendisleri ve ziraat mühendisleri Izmir Ticaret Odasi’nda düzenlenen Tarim ve Hayvancilik Çalisma Komitesi Toplantisi’nda bulustu. Sektörün sorunlarini net bir sekilde tespit etmek için bir anket düzenlemeye karar veren Çalisma Komitesi, sonrasinda çalismalara hizla baslayarak çözüm yollari arayacak.

IZTO'da 'Tarim Ve Hayvancilik' Toplantisi
Izmir Ticaret Odasi’nda (IZTO) düzenlenen Tarim ve Hayvancilik Çalisma Komitesi Toplantisi’na, IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sahin Çakan, Izmir Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ömer Gökhan Tuncer, IZTO Meclis Üyesi ve Çalisma Komitesi Baskani Günay Baysal, Çalisma Komitesi Baskan Yardimcisi Nilüfer Yalman, IZTO Meclis Üyeleri Ahmet Dönmezler, Ali Osman Ögmen, Feyzi Basdas, Ibrahim Güdüm, Saniye Fiçi, Sevket Akçay, , Dokuz Eylül Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasar Uysal, Izmir Kalkinma Ajansi, Ziraat Odalari, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Manisa Il Koordinatörlügü Temsilcileri ile IZTO komite üyeleri katildi.



“Su ürünleri sektöründe basarili projelere imza attik”

Tarim ve Hayvancilik sektörünün bir araya gelmesinin memnuniyet verici oldugunu ifade eden IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sahin Çakan, “Bilimsel veri ve sistematik bir çalisma olmadan, deneyimli sektör paydaslari bir araya gelmeden sorunlarimizi çözme ve basarili olma ihtimalimiz pek mümkün degil. Bu yüzden Izmir Ticaret Odasi olarak, sektörün tüm paydaslarini bulusturmayi çok önemsiyoruz. Benzer bir çalismayi su ürünleri sektörümüz için de yaptik. Çok faydasini gördük. Tarim ve Hayvancilik Çalisma Komitesi’nin de ayni basariyi gösterecegine inaniyorum” dedi.



“Çiftçimizin alin teri için çalisacagiz”

Tarimda ve tarima dayali sanayilerde sikintilarin oldugunu söyleyen IZTO Meclis Üyesi ve Çalisma Komitesi Baskani Günay Baysal, “Tarima ve hayvanciliga emek veren tüm paydaslari bu komisyonda görmeyi çok arzu ettik. Sizleri davet ettik. Tasin altina elimizi ne kadar koyarsak Izmir’in, Türkiye’nin tarimina o kadar faydamiz olacaktir. Atatürk’ün de dedigi gibi ‘Köylü milletin efendisidir’ Çiftçimizin alin terinin ülkemize katki saglamasi için elimizden geleni yapacagiz. Yetkili mercilere durumu aktarip çözüm üretebilirsek ne mutlu bize” seklinde konustu.



“Izmir tarim ve hayvancilikta Türkiye’nin lokomotifi”

Izmir’in tarim ve hayvancilikta Türkiye’nin lokomotif kentlerinden biri oldugunu vurgulayan Çalisma Komitesi Baskan Yardimcisi Nilüfer Yalman ise “Dokundugumuz her sey insanlarin sofralarina ulasiyor. Tarladan çatala tüm süreci sektör paydaslari ile masaya yatirarak, çözüm önerilerimizi sunacagiz. Dogru toplantilar ve dogru hedeflerle basarili olacagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Küçük isletmeler üretimden çekiliyor”

Tarim ve hayvanciligin her seyden önemli olduguna dikkat çeken IZTO Meclis Üyesi Ali Osman Ögmen, “Tahil koridorunun tüm dünyada konusuldugu bir dönemde sektörün önemini çok daha iyi anliyoruz. Yasanan kriz nedeniyle küçük isletmeler üretimden ne yazik ki çekiliyor. Bunun sikintilarini ileride hep birlikte yasayacagiz. Komitemizin sorunlari en dogru sekilde tespit edecegine ve projeler üretecegine inancimiz tam” diye konustu.

Konusmalarin ardindan sektör temsilcileri ivedilikle çözülmesi gereken sorunlar ile ilgili istisarede bulundu.
Kaynak: İHA