Israil'de Halkalanan Gökdogan Kusu Tedavisinin Ardindan Özgürlüge Kanat Çirpti

Israil’de takilan vericiyle göç yolculugu takip edilen gökdogan kusu, Van’in Özalp ilçesinde Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlügü ekiplerince ele geçirilerek tedavi altina alindi.

Israil'de Halkalanan Gökdogan Kusu Tedavisinin Ardindan Özgürlüge Kanat Çirpti
Israil’in Tel Aviv kentinde bilim insanlari tarafindan halkalanip uydu vericisi takilan gökdogan kusu, kilometrelerce yol kat ederek Van’a ulasti. Burada yorgun düsen ve vatandaslar tarafindan alinan gökdogan, daha sonra yapilan ihbarla Van’daki DKMP 14. Bölge Müdürlügüne bagli ekipler tarafindan teslim alindi. Ardindan tedavisi için Van YYÜ Yaban Hayvanlari Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen kus, gerekli kontrollerinin ardindan özenle beslenmesi yapildi. Tedavisi tamamlanarak sagligina kavusan gökdogan kusu, ekiplerce tekrar dogal yasam alanina birakildi.

“Tekrar dogasina kazandirdik”

Konuya iliskin konusan Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzasi’ndaki tüm yaban hayvanlarinin sorunlariyla ilgilendiklerini belirtti.

Son olarak Israil’de halkalanarak dogaya salinan ve daha sonra yapilan takiple dogan kusunun yakalandigi haberi alindigini ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Bunun üzerine Kus Bilimci Uzman Biyolog Lale Aktas Sözüer’e bildirilmis. Biyolog Sözüer ise DKMP Genel Müdürlügüne durumu bildirmis. Israil’de halkalanmis gökdogan kusunun Özalp ilçesinde yakalandigi bilgisini aldi. Ekipler bölgeye giderek kusu getirdi. Merkezimize getirilen kusun genel muayenesi, ölçüm ve tartimlari yapildi. Kendine özgü besleme diyetleriyle besledik. Normal kilosuna ulasan kusun genel durum kontrollerini yaparak tekrar dogasina kazandirdik. Çalismada emegi geçen herkese tesekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA