Halkali Gümrügünde Ki Taskina Yarim Kalan Dere Islahi Neden Oldu

Halkali Gümrügü’nde meydana gelen sel taskinina, yarim kalan Menekse deresi islah çalismasinin neden oldugu iddia edildi. Halkali Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Yildirim Akbaba "Dere islah edildi ancak son 1.5 yildir göle döküldügü nokta kapatilarak temizlik çalismasi yapiliyordu. Orasi kapali oldugu için sel suyu yolunu bulamadi ve döndü gümrüge bu afete sebebiyet verdi" dedi.

Istanbul’da etkili olan saganak yagis, birçok ilçede sel baskinlarina neden oldu. Halkali Gümrügü’nde bulunan araçlar sulara gömülürken, çalisanlar ise uzun süre bir binada mahsur kaldi.

Gümrükte yasanan sel felaketinin boyutlari gün agarinca ortaya çikti. Dron ile havadan görüntülenen Gümrük alaninin arkasinda bulunan ve taskinin meydana geldigi Menekse deresi yatagi, taskinin nedenini de gözler önüne serdi. Dere yataginin bir gümrük alanina kadar olan kisminin islah edilerek genisletildigi ancak gümrük alani basladiktan sonra göl ile birlestigi noktada islah yapilmayarak daraldigi görüldü.

Taskinin bu daralmanin oldugu noktada yasandigi belirtildi. Daralmanin yasandigi alanda sel sulari nedeniyle sürüklenen bir kepçe ise dikkat çekti.

Halkali Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Yildirim Akbaba yasanan dere islah sürecini anlatarak, “2007 yilinda burada bir afet oldu. O afetten sonra bu arka kismindan gelen dere islah edildi. Ama derenin en son kisminda göle dökülecegi kisimda 1.5 yildir devam eden bir temizlik süreci basladi.

Orayi temizlemek için derenin tam göle baglandigi kisim kapatildi. Orasi kapali oldugu için sel suyu yolunu bulamadi ve döndü gümrüge bu afete sebebiyet verdi. Bu afetin olacagi meteoroloji tarafindan uyarildi. Yetkililer neden bunun önlemini almadilar, en azindan bu afet atlatilana kadar bunun niye açmadilar biz de bunu merak ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Sel felaketinin yasandigi saatlerde araçlarin konteynirlardan mal yüklemeye hazirlandigini anlatan Akbaba, “Yarim saat sonra yükleme yapacaklardi. Eger devrilen konteynerler orada yükleme için yanasmis olsalardi benim 20’ye yakin soförüm belki de vefat etmis olacakti. Kendi araçlarimizda 20 - 25 milyon TL ye yakin zararimiz var. Bunun sorumlusu kimse buna gerekli yaptirim yapilsin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA