Emine Erdogan, Kiev'deki 3. Lider Esleri Zirvesi'ne Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, savas ve dogal afetler gibi bireyin kendi kontrolü disinda gelisen ve halklar üzerinde travmatik sonuçlar doguran olgularin, insan ruhu üzerinde kalici izler biraktigini belirtti.

Emine Erdogan, Kiev'deki 3. Lider Esleri Zirvesi'ne Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi
Emine Erdogan, Ukrayna’nin baskenti Kiev’de, bu yil 3’üncüsü "Ruh Sagligi" basligiyla düzenlenen, Lider Esleri Zirvesi’ne video mesaj gönderdi.

Video mesajinda, 21’inci yüzyil savaslarinda sivil kayiplarin yüzde 90’lari bulmasina ragmen, bunun tablonun buzdaginin görünen yüzü olduguna isaret eden Emine Erdogan, "Savasin zihin sagligi üzerindeki sonuçlari ve toplumsal boyutu ise çogu zaman ihmal ediliyor. Özellikle, savas ve dogal afetler gibi, bireyin kendi kontrolü disinda gelisen ve halklar üzerinde travmatik sonuçlar doguran olgular, insan ruhu üzerinde kalici izler birakiyor" ifadelerini kullandi.

Emine Erdogan, 2014’te Kirim’in isgali ve ardindan 24 Subat 2022’deki Rusya-Ukrayna Savasi ile Ukrayna halkinin büyük bölümünün savasin yikici sonuçlarina dogrudan maruz kaldigina dikkati çekerek, "Ates, her ne kadar düstügü yeri yaksa da savas, ülke siniri tanimiyor. Ölüm ve yikimdan kaçmak için 8 milyondan fazla Ukraynali yurdunu, yuvasini ardinda birakarak farkli ülkelere siginmak zorunda kaldi. 5 milyondan fazla Ukraynali ülkeye dönmüs olsa da, aileler parçalandi ve büyük trajediler yasandi" diye konustu.



"Ukrayna’da da savasi durdurmak, hepimizin ortak sorumlulugu olmalidir"

Bunlarin izlerinin nesiller boyu silinemeyecek derin fay hatlarina dönüstügünü aktaran Emine Erdogan, söyle devam etti:

"Her savasta yalniz insanligimiz degil, ortak mirasimiz olan sehirlerimiz, medeniyetimiz, kütüphanelerimiz, efsanelerimiz ve masallarimiz da ölüyor. Tabiatin dengesi geri döndürülemeyecek derecede örseleniyor. Bu nedenle bütün çatisma bölgelerindeki gibi Ukrayna’da da savasi durdurmak hepimizin ortak sorumlulugu olmalidir. "

Çatismadan en çok etkilenen gruplar "kadinlar ve çocuklar"

Emine Erdogan, dünyanin neresinde olursa olsun çatismadan en çok etkilenen gruplarin "kadinlar ve çocuklar" oldugunu vurgulayarak, "Saganak gibi yagan yabancilasma, acizlik ve magduriyet hissiyle bas etmek, yetiskinler için dahi zorken çocuklarin hassas kalplerinde onmaz yaralar açiliyor" dedi.

"Düsmanlik ve nefretin böylesine körüklendigi bir çagda, sevgi ve merhameti yeniden yesertmek için, kat edilmesi gereken yol gittikçe uzuyor." degerlendirmesini yapan Emine Erdogan, Türkiye olarak, ilk günden bu yana tahribatin azalmasi, savasin bir an önce adil ve hakkaniyetli bir barisla sonuçlanmasi için gayret sarf edildigini vurguladi. Emine Erdogan, "Bu çerçevede, dostum Olena Hanim’in girisimleriyle, aralarinda özel gereksinimli çocuklarin da bulundugu 1196 çocugumuzu Türkiye’ye getirdik. Vicdanimiza emanet edilmis yavrularimizin ihtiyaçlarini karsilamak için, kurumlarimiz seferber oldular" diye konustu.

Zelenska ile her bulusmalarinda Ukrayna’nin yaralarinin sarilmasi sürecinde, özellikle kirilgan gruplara yönelik, isbirligi projelerini ele aldiklarini anlatan Emine Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ilk hedefimiz aile birlesmelerini saglamak olacak. Gönül mabetlerini dinginlige kavusturmak için sanatla, sporla, kültürle doldurmak gerektigi konusunda hemfikiriz. Her zaman oldugu gibi önümüzdeki dönemde de Ukrayna’nin her alanda yeniden imari, öncelikli konularimizdan olacak."

Emine Erdogan, "ruh sagligi" gibi önemli bir temada toplanan 3’üncü Lider Esleri Zirvesi’nin hayirlara vesile olmasini diledi.

Lider Esleri Zirvesi

Zirve, Olena Zelenska tarafindan 2021’de insani sorunlarin çözümüne yardimci olacak uluslararasi bir diyalog platformu olusturmak ve insanlarin refahi için ortak projeler uygulamak amaciyla baslatildi.

Zirvenin ilki "Yeni Gerçeklikte Yumusak Güç" basligiyla 2021’de, ikincisi "Ukrayna ve Dünya: Birlikte (Yeniden)Insa Edecegimiz Gelecek" basligiyla 2022’de Kiev’de düzenlendi.

Zirvenin üçüncüsü ise insanliga korunmaya ihtiyaç duyan baska bir görünmez kirilganlik olan "akil sagligini" göstermesi dolayisiyla "Ruh sagligi" basligiyla yapildi.

Zirvede, ruh sagliginin, insan refahinin ayrilmaz bir parçasi oldugu, bu nedenle dünya çapinda beseri sermayenin gelistirilmesinin ancak bu alana gerekli özenin gösterilmesi ile mümkün oldugu konusu ele alindi. Ayrica daha iyi bir gelecek olusturmak için en acil sinamalara odaklanildi.

"Ruh sagligi: Direnç ve Kirilganlik Dengesi" paneliyle baslayan Zirve, "Savasin ruh sagligi üzerindeki etkisi" ve "Yeni nesil ruh sagligi konusundaki tartismayi nasil degistiriyor?" panelleriyle devam etti.

Zirvede, "Ruh sagligi sinamalarini açikça tanimak ve tartismak için güçlü ve zayif yönler. Ruh sagliginin tesviki alanindaki insani faaliyetlerin önceligi, sorunun görünürlügünün artirilmasi, ruh sagligi okuryazarliginin tesvik edilmesi, ruh sagligi konusundaki damgalanmanin azaltilmasi, projelerin çesitliligi. Günümüz ergenlerinin kusaginda ruh sagligi, dijital teknolojiler" konulari degerlendirildi.

Öte yandan zirvede, ruh sagligi alanindaki konulara dair küresel sosyolojik arastirmanin sonuçlari da paylasildi.
Kaynak: İHA