Bakan Uraloglu Açiklamasi '38 Deniz Araciyla Yilda 1 Milyon Metreküp Tarama Yapiyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, bakanliga bagli 38 deniz araciyla dere agizlarinda olusan tikanmalarin önüne geçildigini ve tarama çalismalarinin araliksiz sürdürdügünü açikladi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi '38 Deniz Araciyla Yilda 1 Milyon Metreküp Tarama Yapiyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, sel zararlarinin en aza indirilmesi için dere agizlarinin açik tutulmasi gerektigini söyledi.

Bakan Uraloglu, 38 deniz araciyla dere agizlarinda olusan tikanmalarin önüne geçildigini ve tarama çalismalarinin araliksiz sürdürdügünü ifade etti.

Uraloglu, sel kaynakli olusan kum birikintileriyle balikçi barinaklarinin kullanilamaz hale geldigini belirterek, “Sel kaynakli olusan kum birikintileriyle balikçi barinaklari kullanilamaz hale geliyor. Dere agizlarinin kapanmasinin önüne geçilerek, sel zararini en aza indirmek için açik tutmaya çalisiyoruz. Liman ve tersanelerde kapasite artislarina cevap verebilmek için yüksek tonajli gemilerin tersane ve limanlara giris ve çikislarini saglayabilmek için su derinligini uygun derinlikte tutuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Uraloglu, tüm ülke kiyilarinda sürdürülen çalismalarin son aylarda Istanbul, Izmir, Trabzon, Yalova, Zonguldak ve Hatay illerinde yogunlastigini bildirdi. Uraloglu, yillik ortalama 1 milyon metreküplük dip tarama çalismalarinin hedeflendigini kaydederek, “Balikçi barinaklari, dere agzi taramalari, limanlar ve tersaneler de olmak üzere yillik ortalama 1 milyon metreküp tarama faaliyeti yapacagiz. Su anda Zonguldak Limani içerisinde eksi 6 metreden baslayan derinlikler, tarama sonrasinda eksi 9 metreye kadar düsürülecek. Yaklasik 200 bin metreküp dip tarama yapilmasi planlaniyor. Ilerleyen süreçte tarama faaliyetine bin metreküplük tasima ve ayni zamanda tarama yapabilen deniz araçlari da eklenecek" diye konustu.

Bakan Uraloglu, dip tarama çalismalariyla ilgili sunlari kaydetti:

“Balikçi barinaklari için barinak içerisinde kum birikmeleri oluyor. Bu kum birikmesi denizi siglastirdigi için kullanilamaz hale geliyor. Barinaklari kullanilabilir hale getiriyoruz. Dere agizlari, sellerden kaynakli tikandigi için sel zararini en aza indirmek amaciyla dere agizlarini açik tutmaya çalisiyoruz. Limanlar ve tersanelerde gemi boyutlari, liman kapasiteleri arttigi için bu kapasiteye cevap verebilmek amaciyla yüksek tonajli gemileri, tersane ve limanlara alabilmek veya girislerini saglayabilmek için su derinligini bu vasitalara uygun derinlikte tutuyoruz.”
Kaynak: İHA