ATO Baskani Baran Açiklamasi 'OVP Ile Türkiye Büyüyen Ve Gelisen Bir Ülke Olmaya Devam Edecek'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, “Fiyat istikrarinin yani sira yatirim, istihdam, üretim ve ihracati önceliklendiren OVP ile Türkiye büyüyen ve gelisen bir ülke olmaya devam edecektir” dedi.

ATO Baskani Baran, Türkiye ekonomisinin üç yillik yol haritasini ortaya koyan Orta Vadeli Program’i (OVP) degerlendirdi. Orta Vadeli Program hazirliklarinin Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz tarafindan koordine edildigine dikkati çeken Baran, “Sayin Yilmaz koordinasyonunda Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligimiz ve ilgili tüm bakanlarimizin katkilariyla hazirlanan Orta Vadeli Program, üç yillik hedef verilerin açiklandigi bir programdan ziyade Türkiye’nin ikinci yüzyilina girdigimiz süreçte bir ekonomi perspektifi ortaya koymustur. Bu program hazirlanirken Sayin Yilmaz ve ilgili tüm bakanlarimizla defalarca bir araya gelerek is dünyamizin, üyelerimizin sorunlarini, reel sektörün tam randimanli çalismasinin önündeki engelleri ve çözüm önerilerimizi aktardik. Orta Vadeli Program hazirlanirken bizlerin görüslerinin alinmasi, tüm kesimlerin kucaklanmasi çok kiymetli. Bu bakis açisi programin uygulanmasindaki basarisina katki saglayacaktir” ifadelerini kullandi.

Baran, Türkiye’nin pandemi, küresel riskler ve ardindan gerçeklesen deprem felaketi nedeniyle zor bir süreç geçirmesine ragmen ekonomide büyüme, üretim, ihracat ve istihdamdan taviz vermedigini söyledi.

Üç yillik yol haritasini ortaya koyan OVP’nin ayaklari yere basan bir politika metni oldugunu kaydeden Baran, “Bugün ekonomimizin en önemli sorunu enflasyon. Enflasyonla mücadelede basarili olmadan ekonomimizin tam randimanli çalismasi mümkün degil. Bu nedenle enflasyonda tek haneli rakamlara düsmeyi hedefleyen, yatirim, istihdam, üretim ve ihracati önceliklendiren bir plan gelecege daha umutla bakmamiza zemin hazirladi” diye konustu.



“Yapisal dönüsüm olmazsa olmazimiz”

Baran, ilk defa bir Orta Vadeli Program’da yapisal reformlarin yer aldigini söyleyerek, “Türkiye gerçekten büyük ve güçlü bir ülke. Ekonomisini daha da gelistirip ilerleterek küresel ekonomideki en büyük ülkeler arasinda yer almasi mümkün. Bunun önündeki en büyük engelimiz yapisal boyuttaki sorunlarimiz. Bu program içerisinde yapisal dönüsümün ele alinmasi çok önemli. Is dünyasi olarak beklentilerimizin basinda yapisal dönüsüm geliyordu. Reel sektörümüzün adimlarini agirlastiran konularin masaya yatirilip, bir daha dönüp bakmaya ihtiyaç duyulmayacak sekilde düzenlenmesi Türkiye ekonomisinin önünü açacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Yesil Mutabakat sürecini hatirlatan Baran, emisyon ticaret sisteminin uluslararasi standartlar ve AB müktesebati ile uyumlu gelistirilmesi yönünde çalismalarin hizlandirilmasinin Türkiye’nin ihracatini artirarak devam etmesi açisindan kritik önem tasidigini kaydetti.



“Is dünyasi olarak destek verecegiz”

Orta Vadeli Program’in Türkiye’nin rekabet gücünü ve verimliligini artirmayi hedefledigini kaydeden Baran, uygulama asamalarinin da önemli oldugunu belirterek, “Ekonomimizin gerek iç gerekse küresel ekonomiden kaynaklanan zorluklarini biliyoruz. Firsatlarimizi da görüyoruz. Orta Vadeli Program hedeflerinin ekonomimizi firsatlara tasiyacagina inaniyoruz. Programin hayata geçmesini bekliyoruz, uygulamasinin takipçisi de olacagiz. Bu süreçte is dünyasi olarak elimizden gelen destegi verip, üzerimize düsen her türlü sorumlulugu üstlenecegiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA