Üzümler Branda Örtülerle Koruma Altina Alindi

Denizli Buldan’in dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye üzümleri, degisken iklim sartlarina karsi dayanmasi için beyaz örtülerle kaplandi.

Üzümler Branda Örtülerle Koruma Altina Alindi
Degisken hava sartlari nedeniyle yüzlerce kilo çöp olan çekirdeksiz üzüm için üreticiler ilginç bir koruma yöntemi gelistirdi. Baglar üstüne beyaz branda örtü seren üretici, bu sayede hem asiri sicaklarda günesten hem de yagmurdan mahsulü korudu. Denizli’nin Buldan ilçesi Yenicekent Mahallesi’nde üzüm yetistiriciligi yapan çiftçi Süleyman Çizmeci, Yenicekent bölgesinde 38 bin dekar çekirdeksiz Sultaniye üzüm üretimi yapildigini belirterek, “Örtü altina alinan 6 bin dekarlik alan üzüm bagi vardir. Bunu yapmamizdaki sebep dogal afetlerden, yagmurdan, doludan ürünlerimizi korumak içindir. Bu sekilde üzümümüzü daha saglikli sekilde pazara sunabiliyoruz. 38 bin dekarlik alanda yaklasik 100 bin ton üzüm üretilmektedir. Üretimin yüzde altmisi dis ülkelere ihraç edilmektedir. Geri kalani iç piyasada tüketilmektedir. Örtü altina almak suretiyle üzümün sezon sonuna kadar dayanmasini sagliyoruz. Bu yil Mart ayinin yirmi birinde yasanilan soguklar ile Nisan ve Mayis aylarinda yagislarin fazla olmasi sebebiyle mildiyö hastaliginin sonucunda büyük oranda rekolte kaybi görüldü.

Önceki yillara göre üzümde verim kaybi yasandi. Çiftçimizin en büyük sikintisi zirai ilaçlarin pahali olmasidir. Gelirimizin büyük bir kismi baglarda görülen hastaliklara karsi kullandigimiz ilaçlara gitmektedir” dedi.

Kaynak: İHA