Probiyotik Kullanimina Dikkat Açiklamasi 'Tek Basina Bagisiklik Sistemini Düzenleyemez'

Tüketildiginde insan sagligi üzerine olumlu etkileri oldugu düsünülen probiyotikler ve prebiyotikler hakkinda Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar önemli bilgiler paylasti. “Probiyotikler ve prebiyotikler tek basina bagisiklik sistemini düzenleyemez” diyen Dr. Acar, “Saglikli bireylere önermeden önce bagisiklik sistemini ne derece etkiledigi ve ne için kullanilacagi dikkatlice degerlendirilmeli” ifadelerini kullandi.

Probiyotik Kullanimina Dikkat Açiklamasi 'Tek Basina Bagisiklik Sistemini Düzenleyemez'
Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin saglik açisindan faydali oldugu iddiasiyla giderek daha çok kullanildigini ifade eden Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar, “Probiyotikler, belirli miktarda bakterinin kisiye verilmesi ile bireyin sagligi üzerinde yararli etkileri oldugu düsünülen canli mikroorganizmalardir. Prebiyotikler ise yararli bagirsak mikroorganizmalarinin büyümesini ve/veya islevini uyaran, sindirilmeyen gida bilesikleridir. Her ne kadar sindirim sistemimizdeki bakterilerin, cildimizde, solunum yollarimizda ve bagirsaklarimizdaki rollerine iliskin anlayis hizla ortaya çiksa da vücudumuzdaki bakteriler ile bagisiklik sistemimiz üzerindeki etkileri ile ilgili bilimsel veriler sinirlidir ve mide bagirsak sistemimizdeki bu mikroorganizmalar ‘kara kutu>’ olarak kalmaya devam etmektedir” dedi.

“Yararli etkileri oldugu gibi zararli sonuçlarinin da oldugu biliniyor”

Probiyotik ve prebiyotik ürünlerin dogrudan bagisiklik fonksiyonlarina etkisi hakkinda konusan Dr. Acar, “Probiyotikler, ince ve kalin bagirsaklarimizda, bagirsak epitelimizle dogrudan etkilesime girerek bagisiklik sistemi üzerinde düzenleyici etkiler ortaya çikarabiliyor. Alerjik ve otoimmün hastaliklarin baskilanmasi veya bagisiklik sisteminin uyarilmasi da dahil olmak üzere, bagisiklik sistemimize fayda saglamak için probiyotik ve prebiyotiklerin verildigi bilimsel çalismalarda, yararli etkiler oldugu gibi zararli sonuçlarinin da oldugu biliniyor” ifadelerini kullandi.

“Bilimsel çalismalarla kanitlanmamistir”

Probiyotiklerin özellikle antibiyotik kullanimi sonrasi görülen ishallerin tedavisinde yararli oldugunu belirten Dr. Acar, “Ayrica karin agrisi, ishal veya kabizlikla seyreden huzursuz bagirsak sendromu ve hastanede yatislarda görülen ishallerin tedavisinde probiyotikler kullanilmaktadir. Alerjik astim, dermatit veya egzama gibi hastaliklara herhangi bir faydalari oldugu yapilan bilimsel çalismalarla kanitlanmamistir. Daha da önemlisi, su anda piyasada bulunan probiyotik ürünler, hastaliklari tedavi etmekten ziyade, hastaliklara yakalanma riskini azaltmak amaciyla, saglikli bireylerde kullanilmasi tavsiye edilmektedir” seklinde konustu.

“Verdigi tepki kisiye göre degisebilir”

Probiyotik ilaçlara bagisiklik sisteminin verdigi tepkinin kisiye göre degisebilecegine deginen de Beykent Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar, “Kiside bagisiklik sisteminde zayiflik olmadiginda bu degisikliklerin biyolojik etkilerinin ne olacagini tahmin etmek zordur. Ayrica farkli probiyotik suslari veya ilaç firmalarindan ziyade, yani kullandigimiz probiyotigin isminden ziyade, herkesin bagisiklik sistemi ilaca farkli tepkiler vermektedir” dedi.

“Yanit bekleyen birçok soru var”

Probiyotik kullanimi ile ilgili yanit bekleyen birçok soru bulundugunu belirten Dr. Acar, “Probiyotik ve prebiyotiklerin tüm saglikli kisilerde bagisiklik sistemi üzerinde etkilerini ortaya çikarmasini bekleyebilir miyiz? Istedigimiz etki nedir? Bir bireyin bagisiklik düzenleyici veya güçlendirici bir ilaçtan en fazla fayda saglayip saglayamayacagina kim karar verebilir? Ayrica probiyotiklerin bagisiklik sistemini düzenleyici etkilerinin kisa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi veya sürekli mi oldugu belirsizligini korumaktadir” ifadelerini kullandi.

“Saglik durumu belirli araliklar ile kontrol edilmeli”

“Probiyotiklerin çogu bagirsakta kalici olarak yerlesmediginden, tüketimlerinden kisa bir süre sonra bagirsaktan atilirlar ve biyolojik etkileri kaybolur” diyen Dr. Acar, “Saglikli çocuklarda uzun süreler boyunca probiyotik kullaniminin bagisiklik sistemi üzerinde etkileri beklenen bir durumdur, ancak bu durumun kisinin sagligi üzerinde olumlu mu yoksa olumsuz mu oldugu bilinmemektedir. Yani bir biyolojik mikroorganizma türünün uzun süre uygulanmasinin bagisiklik sistemi üzerine sonucunun ne olacagi açik degildir. Acaba bagisiklik sisteminin tepkisini zayiflatir mi? Mikroplara karsi daha duyarli mi olur? Bu nedenle kisinin bagisiklik sistemi ve saglik durumu belirli araliklar ile kontrol edilmelidir” dedi.

“Ne için kullanilacagi dikkatlice degerlendirilmeli”

Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin tek basina bagisiklik sistemini düzenleyemeyecegini söyleyen Dr. Acar, “Kisinin genetik geçmisi, bagirsak mikrobiyotasinin bilesimi (yani sindirim sistemimizde bulunan yararli ve zararli bakteriler), diyeti ve yasam tarzi gibi kisiye bagli faktörlerin de ayni derecede veya daha da önemli oldugu bilinmelidir. Sonuç olarak saglikli bireylerde kullanilmak üzere bir probiyotik veya prebiyotik önermeden önce, bunun bagisiklik sistemini ne derece etkiledigi ve ne için kullanilacagi dikkatlice degerlendirilmeli ve mutlaka uzman doktor görüsüne basvurulmalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA