Parion Antik Kenti'nde 1950 Yillik Roma Hamamindaki Terleme Odasi Restore Edildi

Çanakkale Biga ilçesine bagli Kemer köyünde 2 bin 700 yillik geçmise sahip Roma Imparatorlugu’nun liman kenti Parion’daki 2008 yilindaki kazi çalismalari sirasinda bulunan yaklasik 1950 yillik geçmise sahip Roma Hamami’ndaki terleme odasi (laconicum) aslina uygun olarak restore edildi.

Parion Antik Kenti'nde 1950 Yillik Roma Hamamindaki Terleme Odasi Restore Edildi


Biga ilçesine bagli Kemer köyü sinirlarindaki 2 bin 700 yillik liman sehri Parion’da, 2005 yilinda baslayan çalismalar, 2015 yilindan itibaren Ondokuz Mayis Üniversitesi Ögretim Üyesi, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani ve ayni zamanda Arkeoloji Bölümü Baskani olan Prof. Dr. Vedat Keles baskanligindaki ekip ile sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izniyle, Türk Tarih Kurumu ve IÇDAS A.S. resmi sponsorlugunda, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin 4 yil önceki karariyla kazi çalismalarinin 12 aya çikarildigi antik kentler arasinda yer alan Parion’da, çalismalar Haziran ayinda basladi.

2023 yili kazi çalismalari Ondokuz Mayis, Atatürk, Hitit, Ankara, Istanbul Üniversiteleri ile Rusya-Moskova High School University’den Arkeoloji, Sanat Tarihi, Antropoloji, Eski Çag Tarihi ve Restorasyon-Konservasyon bölümlerinden katilan 55 kisilik ekiple Tiyatro, Agora-Dükkanlar, Yamaç Hamami, Odeion, Güney-Tavsandere Nekropolisi ile Kemer Köyünde yakin dönem mimarisinin oldugu Osmanli Hamami’nda gerçeklestirildi.



Parion Antik Kenti’ndeki çalismalar çerçevesinde 2008 yilinda baslanarak, 2015 yilina kadar sürdürülen kazi çalismalari ile tamamen ortaya çikarilan ve yerlestirildigi topografya nedeniyle Yamaç Hamami olarak adlandirilan Roma Hamami’nin kuzey batisindaki terleme odasi (laconicum) restorasyon ekibi tarafindan bu yilki kazi çalismalari sirasinda aslina uygun sekilde restore edildi.

Bu yil Parion kazilarindaki çalismalarin yaninda restorasyon ve konservasyon çalismalarinin da yapildigini belirten Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Parion Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Hasan Kasapoglu, “2008 yilinda kazi çalismalarini baslattigimiz ve geçtigimiz yillarda tamamladigimiz Yamaç Hamami’nda bir restorasyon çalismasi yapildi. Yamaç Hamami, Bati Anadolu Hamam terminolojisinde özel yere sahip kompleks bir yapi. Bu hamam Bati Anadolu’daki genel hamam terminolojisinden su yönden ayriliyor. Hamamin Kuzey Bati’sinda yer alan bir terleme odasi, terminolojideki adiyla laconicum olarak adlandirabilecegimiz bir bölüm var. Biz kazi çalismalari sirasinda bu laconicumun hipokaust sistemiyle isitilan alt bölümünü ortaya çikarmistik. Bu bölüm tamamen iç kisma dogru çökmüstü. Bu laconicum bölümünün zemini restorasyon ekibi tarafindan uygun metodolojiyle kaldirildi ve daha sonra alt kisma ahsap bir konstrüksiyon tasima altligi yerlestirildi. Daha sonra tekrar yeniden kurgulandi. Bu yil da bu hipokaust sisteminin üzerini örten asma zemini tasiyan ve pilae olarak adlandirlan ayaklarin restorasyonu tamamlanarak, orijinal konumlarina yerlestirildi ve böylece unik nitelige sahip olan bu terleme odasi (laconicum)’nin restorasyonu tamamlanmis oldu. Ilk insa evresi ortalama Millattan Sonra 1’inci yüzyilin ikinci yarisi, yani günümüzden 1900-1950 yil öncesine tarihlenen bir hamam. Küçük, minimal ölçülerde ama yansitmis oldugu mimariyle Bati Anadolu için özel bir yere sahip. Hamamin en önemli unsuru da laconicum dedigimiz bu terleme odasinin varligindan geliyor. Biz de bu unik veriyi uygun, bilimsel metodolojiyle restorasyonunu yapip, üzerini geçici koruma örtüsüyle kapatmis olduk. Ayrica bu yapiya girisi saglayan asma giris, köprü ile alan ziyaretçiler tarafindan gezilebilir bir hale getirildi” dedi.

Kaynak: İHA