(ÖZEL) Sarmasila Sarili Cami Kuslara Yuva Oluyor

Eskisehir’de bulunan ve duvarlari yogun sarmasiklar nedeniyle hem güzel bir görüntü olusturan hem de kuslara yuva olan Hal Cami, beton binalarin arasinda dogal güzelligi ile ön plana çikiyor.

(ÖZEL) Sarmasila Sarili Cami Kuslara Yuva Oluyor
Tepebasi ilçesi Eskibaglar Mahallesi’nde bulunan Hal Camii, sarmasiklara sarilmis duvarlari ile oldukça dikkat çekiyor. Yogun sekilde camiyi kaplayan sarmasiklardan ötürü duvarlari dahi gözükmeyen kutsal mekana halk arasinda “Sarmasik Camii” deniyor. 1967 yilinda halde çalisan esnafin önderliginde ibadete açilan camii, 57 yildir bölgenin en köklü ve eski camisi olma özelligini tasiyor. Beton binalarin arasinda yesilligi ile Üniversite Caddesi üzerinden geçen özellikle yerli ve yabanci turistlerin dikkatini çekiyor. Duvarlari gibi bahçesi ve içerisinde de yesile önem verilen caminde çesitli bitkiler camii görevlilerince özenle yetistiriliyor. Caminin disini saran sarmasiklarin arasina yuva yapan kuslar ise sabah namazi vaktiyle birlikte müthis bir uyum ile ses çikariyor. Her anlamiyla huzur veren camii, sadece ibadet etmek isteyenlerce degil, sehir kargasasindan uzaklasip sakin bir yer arayanlarinda ugrak noktasi haline geldi.

“Bu yesilligi korumaya çalisiyoruz”

Hal Cami Müezzini Mustafa Erkan, camii hakkinda bilgi verdi. Caminin 1980 yilindan günümüze kadar sarmasiklarla sarili oldugunu belirten Erkan, “Camimiz 1967 yilinda ibadete açilmis. Bu cami buradaki esnaf tarafindan insa ettiriliyor, 1980 yilinda de yesillendirilmis, o günden bugüne bu yesillik halini almis. Eskisehir’de Hal Cami’den baska böyle yesil, sarmasikla sarilmis bu kadar güzel bir cami yok. Vatandaslar burayi ‘sarmasik cami’ olarak tanirlar. Yesillikli, sarmasik cami olarak biliniyor hatta Hal Cami’de görev yaptigimi söyleyince, ‘Sarmasikla çevrili cami mi?’ diye soruyorlar. Bu camini sulanmasinda ve budanmasinda bizler ve cemaat elinden gelen gayreti gösteriyor, bu yesilligi korumaya çalisiyoruz. Insanlar buraya geliyorlar, namaz kilmadiklarinda bile bahçede oturuyorlar, dinleniyorlar ve stres atiyorlar. Etrafimiza baktigimizda her taraf dükkân ve betonarme bina, bunlarin içinde yemyesil bir cami kendini gösteriyor. Insanlarin dikkatini çekiyor” dedi.



“Disi nasil güzelse içi de öyle güzel”

Caminin yesilligin korumasi için çevre esnafinda yardimlarda bulunduguna deginen Müezzin Mustafa Erkan, “Esnaf çiçekçi kardeslerimiz bizlere çiçek temin ediyor sag olsunlar, biz de çiçekleri camiimize yerlestirerek, bakimini yapiyoruz. Camiinin disi nasil güzelse içini de öyle güzel yapmayi düsündük ve içerisini de çiçeklendirdik. Sarmasiklarin sayesinde günes isinlari camimizi pek fazla etkilemiyor, camimiz serin kaliyor. Camimiz burada gerek kuslar, kediler, börtü böcek gibi birçok canliya hizmet ediyor. Camimiz tescillendi. Insallah tarihi eser statüsüne alindi, insallah bundan sonra vakiflarda camimizde hizmetleri sürdürecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA