Kitap Limani'nda 'Kurmacanin Dogasi' Konusuldu

Gemlik Belediyesi tarafindan organize edilen ve bu yil dördüncü kez kapilarini kitapseverlere açan ’Gemlik Kitap Limani’nda, Varlik Dergisi editörü Mehmet Erte’nin ’Kurmacanin Dogasi’ atölye çalismasi büyük begeni topladi.

Kitap Limani'nda 'Kurmacanin Dogasi' Konusuldu
Kurmaca metinlerin tarihi gelisimi, okur ve yazar arasindaki iletisim, karakterlerin gelisimi gibi konulara deginildi. Fuarin ilk gününde düzenlenen atölyelerden ilki sair ve yazar Mehmet Erte’nin sunumunda ’Kurmacanin Dogasi’ adli edebiyat atölyesi oldu. Programa her yastan edebiyatsever katilirken etkinlik yogun ilgi gördü.

Kurmacanin ne oldugunu tanimlamak için kült olmus bir deterjan reklamindan örnek veren Erte, reklamdaki olumsuz gidisat sonucunda hikayenin devam ettigini aktardi. Sözlerine devam eden Erte, kurmacanin temel dürtüsü, baslatici eyleminin düzenin bozulmasina baglarken, düzen bozulur hikaye basladigini söyledi.



Okuyucunun hikâyeye girmek konusunda genellikle istekli olmadigini söyleyen Erte, yazar yazmaya baslarken okurunun istekli olmayacagi fikriyle adim attigina degindi. Mehmet Erte atölyenin devaminda, "Yönetmen veya yazarin ise basladigi yer bir romansa ilk 10 sayfa, bir film ise ilk 10 dakikada yapilmasi gereken bir sey vardir. Sözlesme, dogru sözlesme yapilmadigi takdirde okur ve yazar arasinda bag kurulmaz" seklinde konustu.

Dünyaca ünlü kitap, yazar ve sairler üzerinden metinde kurmaca üzerine konusan Erte, edebiyatseverlerle birlikte gerçeklestirdigi analizlerle yazarligin ve sairligin önemli noktalarina degindi. Atölye çalismasi iki ders ve toplam dört saat devam etti.
Kaynak: İHA