Kis Aylarinin Vazgeçilmez Sifa Deposu Kusburnunda Zorlu Mesaisi Basladi

Yozgat’ta yöre halki tarafindan bin derde deva olarak bilinen ve daglardan gelen dogal sifa deposu kusburnunun zor mesaisi kis mevsiminin yaklasmasiyla birlikte basladi.

Kis Aylarinin Vazgeçilmez Sifa Deposu Kusburnunda Zorlu Mesaisi Basladi
Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Arapli kasabasinda yasayan vatandaslar, daglik alanlarda olgunlasmis kusburnu meyvesini agaçlardan toplayarak kis için hazirliklara basladi.

Dikenli dallar arasindan toplanilan kusburnunun zorlu mesaisine baslayan vatandaslar, bin bir emekle topladiklari ve C vitamini açisindan oldukça zengin olan kusburnu meyvesini marmelat, reçel ve çay olarak tüketiyor.

Kusburnunun birçok hastaliga iyi geldigi bilinmekle birlikte özellikle kis aylarinda tüketilmesi halinde öksürük ve gribal enfeksiyonlari iyilestirici özelligi yöre halki tarafindan alternatif tip amaciyla kullaniliyor. Bununla birlikte kalp damar hastaliklilarina da iyi gelen kusburnu meyvesinin, mide ve bagirsak sorunlarini ortadan kaldirarak hazmi kolaylastirdigi biliniyor.

Kusburnu meyvesini eylül ve ekim aylarinda olgunluga ulastiginda geleneksel yöntemlerle topladiklarini anlatan kasaba sakinlerden Lokman Atil, “Kusburnu, burada yöresel olarak toplanir. Kusburnu toplamak için daglara çikariz, bunun bu derece siklikla toplanmasindaki gayemiz vitamin açisindan çok yüksek olmasidir. En fazlada C vitamini açisindan bilimsel olarak da kanitlanmistir. Soguk alginligina, sindirim sistemine ve kalp hastaliklarina çok iyi geldigi bilinir. Öksürük ve bronsite de çok faydasi oluyor. Kusburnu dogal bir içecek oldugu için herkese içmelerini öneriyorum. Kusburnu bozkirin ortasinda yetisen sifa deposudur. Içildigi zaman vücuttaki enerjiyi, farki herkes bilir” dedi.

Kaynak: İHA