Bu Kampa Telefon Ve Tablet Giremiyor

Dijital ürünlerle çok zaman geçiren aileler, Nigde Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün organize ettigi Güçlü Aile Dijital Detoks Kampi ile teknolojiden uzak, dogayla iç içe 2 gün geçirdi.

Bu Kampa Telefon Ve Tablet Giremiyor
“Dogayla Baglan, Ani Yakala” temasiyla gerçeklestirilen Güçlü Aile Dijital Detoks Kampi, Nigde’nin Çamardi Ilçesi’ne bagli Demirkazik Kamp Egitim Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Kampta, ellerindeki telefonu teslim eden çocuklar ve ebeveynlerin, 2 gün süreyle internet ve telefon olmadan keyifli vakit geçirmesi, sosyallesmesi ve çesitli faaliyetlere katilarak yasamdan zevk almasi hedeflendi. Kendileri yada çocuklari dijital bagimli ailelerin her türlü teknolojik aletten arindirilarak dijital bagimliktan uzak tutulmasinin hedeflendigi kampta çesitli atölyeler düzenlendi.

Takim oyunlari, doga yürüyüsü, resim yapma, nefes egzersizi, teleskopla gökyüzünü gözlemleme, fidan dikimi, canli müzik gibi aktivitelerin ayni sira aileler için, dijital bagimsizlik, çocuklarin mahremiyet algisini ve suurunu koruma, aile içi iletisimi güçlendirme konularinda farkindalik söylesileri de yapildi.

"Geleneksel hale gelmesini hedefliyoruz"

Yapilan kampin geleneksel hale gelmesini hedeflediklerini söyleyen Nigde Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Umut Zeybek, programin sürdürülebilir olmasina dikkati çekerek, "YEDAM, Halk Sagligi ve aile danismanligi verdigimiz yada koruyucu ailelerimizden belirlenen 10 ailemize yönelik gerçeklestirdigimiz bir organizasyon. 10 ailemiz eve geldiklerinde ellerine telefonlari siklikla alan, çocuklari ise tabletlerle devamli ugrasan ailelerimiz. 2 Gün boyunca ailelerimizden telefonlarini aldik ve birçok organizasyonla onlari bulusturduk. Tanisma atölyesi, boyama, fidan dikimi gerçeklestirdik. Demirkazik Köyü’nde 100 tane fidani toprakla bulusturduk. Dijital bagimliliktan uzak durmak, dijital mecranin güvenligi konularinda yapilan söylesilerle ailelerimiz ve çocuklarimizi suurlandirdik. Program bittikten sonra sürdürebilirligi saglamak adina ailelerimize evlerinde çocuklari ile beraber oynayabilecekleri oyunlari ögrettik" diye konustu.



"Kampta eksikliklerimi fark ettim"

Kamp sayesinde bazi konularda eksiklikleri oldugunu fark ettigini belirten Özgecan Özbek de, "Telefonlari biraktik ve çok güzel vakit geçiriyoruz, dogayla beraberiz, sohbet etme imkani buluyoruz, çocuklar mutlu. Bazi seylerde eksiklerimiz oldugunu biz de fark ettik. Mesela aksamlari telefonda fazla vakit geçiriyorduk bunu süreye baglayalim dedik. Telefona, teknolojiye ayiracagimiz vakti çocuklara ayirirsak çok daha güzel olacagina ben de eminim" dedi.



"Çocuklarim asil görevlerini yerine getirmekte zorlaniyor"

Teknoloji bagimlisi çocuklarinin asil görevlerini yerine getirmekte zorlandigini aktaran Mehtap Andiç ise, "2 tane çocugum var, ikisi de telefona bagimli diyebilirim. Oyun oynuyorlar, video seyrediyorlar ve derslerinin basina geçirmekte zorlaniyorum. O kadar bagimlilar ki asil görevleri olan ders çalismayi, hobilerini yapmayi erteliyor. Bu tarz etkinliklerin daha da sik olmasini isteriz, çok faydali" diye konustu.

Gün boyunca birbirinden farkli oyunlar oynayan, arkadasliklar edinen çocuklar ise teknolojiden uzak keyifli vakit geçirdiklerini anlattilar. Yapilan dijital detoks kampinin geleneksel hale gelmesi planlaniyor.
Kaynak: İHA