'Besinleri Dogru Tüketerek Bagisikligi Güçlendirmek Mümkün'

Bagisiklik sisteminin vücudu tüm hastaliklara karsi koruyan önemli bir savunma mekanizmasi oldugunu belirten Diyetisyen Seda Nasuhbeyoglu, “Besinlerin dogru sekilde ve birlikte tüketilmeleri, vücuttaki kullanilabilirliklerini artirarak bagisiklik sistemini destekler. Besinlerin sindirimi, emilimi ve sonrasinda olusan zararli atiklarin vücuttan uzaklastirilmasi için yeterli su tüketmek de çok önemlidir” dedi.

'Besinleri Dogru Tüketerek Bagisikligi Güçlendirmek Mümkün'


VM Medical Park Pendik Hastanesi Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Diyetisyen Seda Nasuhbeyoglu, bagisikligi artiran besinler konusunda açiklamalarda bulundu. Bagisiklik sisteminin tanimini yapan Dyt. Nasuhbeyoglu, “Vücudu tüm hastaliklara karsi koruyan önemli bir savunma mekanizmasidir. Bagisiklik sisteminin hastaliklara karsi direnci yas, genel saglik durumu ve hastaligin ya da maruz kalinan virüsün siddeti gibi önemli kriterlere göre degiskenlik gösterebilir” seklinde konustu.



“Artan stres seviyesi bagisiklik sistemini baskiliyor”

Bagisikligimizin düsmesinin nedenlerine deginen Dyt. Nasuhbeyoglu, “Mevsim geçislerinde siz farkinda olmasaniz bile vücudunuz strese girer. Bir artip bir azalan sicakliklar, hava basinci ve iklim kosullarinin yarattigi degisime uyum saglamaya çalisan vücutta stres olusmasi oldukça normaldir. Stres ise bagisiklik sistemini baskilayan ve vücudun direncini düsüren en önemli etmenlerden biridir. Bu süreçte vücutta biriken stresi egzersiz ya da nefes çalismalari yardimiyla uzaklastirarak en dogru adimlardan birini atabilirsiniz. Tabii bir de bu dönemde ikincil stres kaynaklarindan ve moralinizi bozarak üzüntüye sebep olan faktörlerden uzak durmanizda fayda var. Açik havada geçirilen zamanin azalmasinin bir yan etkisi de D vitamini emiliminin yetersiz kalmasidir. Günes isinlariyla aktiflesen bu vitaminin eksikligi, vücut direncini olumsuz etkiler. Yani, soguyan hava sebebiyle kapali alanlara kaçtigimizda vücudun D vitamini seviyesi düser ve bagisiklik baskilanir” diye konustu.



“Alerjik reaksiyonlar vücut direncini düsürebilir”

Mevsim geçislerinde birçok kisinin alerji problemiyle bogustugunu vurgulayan Dyt. Nasuhbeyoglu, su bilgileri paylasti:

“Özellikle bahar mevsimlerinde polen ve bitki tozlari, üst solunum yollari ve gözlerde alerjiye sebep olabilir. Yasanan alerji problemi vücudu strese soktugu için bagisiklik sistemini olumsuz etkiler. Bu da vücudun hastaliklara açik hale gelmesine sebep olur. Mevsim geçislerinde vücudun hormon dengesi de bozulur. Bu da beslenme aliskanliklarinin degismesine sebep olabilir. Artan istah, vücudun ihtiyaç duydugundan fazla enerjiyle dolmasina ve fazla kilo problemine sebep olabilir. ”

“Beslenmenin rolü”

Bagisikligin düsmesinde yanlis beslenmenin rolüne dikkat çeken Dyt. Nasuhbeyoglu, “Vitamin ve minerallerden zengin olmasinin yani sira yeterli, dengeli ve düzenli bir beslenme modeli, bagisiklik sistemimizin düsmemesi için gerekli bir kuraldir. Hazir ve paketli gidalardan uzak bir beslenme sekli sart olmalidir. Mevsime uygun ve hijyene uygun olarak tüketeceginiz besinleri kendiniz pisirmeye çalisin” açiklamasinda bulundu.

“Güne mutlaka kahvaltiyla baslayin”

Kahvaltinin önemine deginen Dyt. Nasuhbeyoglu, “Altin ögün olan kahvaltinin atlanmasi; diger ögünlerde porsiyon miktarini artirarak kan sekeri dengesizliklerine yol açabilir. Bu durumda aç kalinan sürede vücut direncinin düsmesi kaçinilmaz olur. Her gün kahvaltida tüketeceginiz kaliteli protein kaynagi olan yumurta, içerigindeki demir ve A vitamini ile bagisikliginizi destekler. Yanina ekleyeceginiz C vitamini (yesillikler, biber, portakal gibi) de yumurtanin demir emilimine katki saglar” dedi.



“Her besin grubunu tüketin”

Her besinin enerji, protein, vitamin ve mineral içeriginin çesitli oldugunu belirten Dyt. Nasuhbeyoglu, “Besinlerin dogru sekilde ve birlikte tüketilmeleri vücuttaki kullanilabilirliklerini artirarak bagisiklik sistemini destekler. Besinlerin sindirimi, emilimi ve sonrasinda olusan zararli atiklarin vücuttan uzaklastirilmalari ile diger metabolik olaylar için yeterli su tüketmek çok önemlidir. Vücudun günlük olarak kilo basina 30-35 ml su ihtiyaci vardir. Suyun yetersiz tüketimi sonucunda bagirsaklarda gelisebilecek olan kabizlik, bagisiklik sistemini dogrudan etkileyen bagirsak sagligini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle su tüketimi bireyin ihtiyaci dogrultusunda günün her saatine dengeli olarak dagitilmali” seklinde konustu.



“Saglikli karbonhidrat tercih edin”

Paketli gidalardan da uzak durulmasini öneren Dyt. Nasuhbeyoglu, sunlari söyledi:

“Paketli gidalar, kek, sekerleme, hamur isleri gibi içeriginde lif (posa) bulunmayan basit karbonhidrat içerigi yüksek besinlerin tüketimi kan sekeri dengesini bozar. Olusturduklari tokluk hissinin kisa olmasi nedeniyle bir sonraki ögünde besin tüketiminin artmasina ve yüksek kalori içerikleri sebebiyle kilo alimini neden olabilir. Ayni zamanda günlük protein, vitamin/mineral ihtiyacini karsilamadigi için bagisiklik sistemini güçlendirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Vücut direncinizin artmasi için B grubu vitaminleri ve liften zengin tam tahil ekmekleri, bulgur, çorba ve tam tahil ürünleri gibi saglikli karbonhidrat içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.”

“C vitaminini ölçülü tüketin”

Enfeksiyon durumlarinda C vitamininin önemli bir rol üstlendigini kaydeden Dyt. Nasuhbeyoglu, “C vitamini vücut tarafindan depolanamadigi için turunçgiller, yesillikler, biber, kivi ve domates gibi kaynaklarini her gün düzenli tüketmek çok önemli. Ancak C vitamini takviyelerini bilinçsizce kullanmak böbrek tasi olusumuna sebebiyet verebilir. Dolayisiyla, C vitamini alimini abartmadan besinlerle saglamayi aliskanlik haline getirin” ifadelerini kullandi.

Bagisikligi kuvvetlendiren besinler

Dyt. Nasuhbeyoglu, bagisikligi güçlendiren besinleri ise söyle açikladi:

“Turunçgiller, kirmizi ve yesil biber (C vitamininden zengin besinler). Havuç, ispanak, brokoli, kirmizi dolmalik biber (A vitamininden zengin besinler). Yesil yaprakli sebzeler (demir bakimindan zengin besinler). Yumurta, yaban mersini (Güçlü bir antioksidandir). Bitter çikolata (Güçlü bir antioksidandir, ancak sekersiz olani ve az miktarda tüketilmelidir). Sarimsak, zencefil, zerdeçal (özellikle karabiber ve zeytinyagi ile birlikte faydalidir). Badem, çekirdek, ceviz ve findik gibi besin degeri yüksek kuruyemisler. Deniz ürünleri (Omega 3 degeri yüksek besinler). Bakliyatlar (bitkisel proteinler). Yogurt gibi probiyotik içeren besinler.”
Kaynak: İHA