Batman'da Yogun Talep Gören Cevizli Sucuk, Yüzlerce Ailenin Geçim Kaynagi Oldu

Batman’in Sason ilçesinde yüzlerce aile yilin dört mevsiminde yaptiklari cevizli sucuklari ülkenin dört bir yanina satarak geçimlerini sagliyor.

Batman'da Yogun Talep Gören Cevizli Sucuk, Yüzlerce Ailenin Geçim Kaynagi Oldu
Sason’da önceki yillarda sadece sonbahar döneminde bag bozumu zamaninda yapilan cevizli sucuk, artan talep nedeni ile yilin her döneminde üretilmeye baslandi. Toplanan cevizlerin kirilip içinin çikarilmasinin ardindan ipe dizilmesi ile baslayan yorucu mesai, daha sonra mese odunu üzerinde saatlerce kaynatilan üzüm pekmezinden yapilan bulamacin cevizle bulusmasi ile devam ediyor. Bulamaca batirilan cevizler, yaklasik bir hafta açik alanda kurutularak daha sonra satisa hazir hale getiriliyor.

Sason’da 200’den fazla ailenin cevizli sucuk yaparak geçimini sagladigini belirten cevizli sucuk üretiminin en yogun yapildigi Topluca köyü muhtari Suat Çelik, yilin her mevsiminde cevizli sucuk yaparak geçimlerini sagladiklarini belirtti.

Çelik, “Biz bu köyde yilin dört mevsiminde cevizli sucuk yaparak basta Mus, Diyarbakir, Siirt ve Istanbul olmak üzere ülkemizin her iline gönderiyoruz. Köyümüzde yilda yaklasik 40 ton cevizli sucuk yapiyoruz. Bizlerin genel geçim kaynagi bal ve cevizli sucuktandir. Birinci kalite cevizli sucugu kendi köyümüzde yetisen cevizlerden elde ettigimiz ceviz içi ve kendi baglarimizda yetisen kara üzümden elde ettigimiz pekmezden yaptigimiz sucuklardir. Ikinci kalite cevizli sucuk da yapiyoruz. Ikinci kalite cevizli sucuk, ithal ceviz içinden yapilir ve daha ucuzdur. Birinci kalite cevizli sucuklari 250 liradan, ikinci kalite sucuklari ise 180 liradan toptan olarak satisa sunuyoruz. Çok yogun talep görüyor” dedi.

Kilogrami 180 ile 250 lira arasinda satisa sunulan cevizli sucuk, Dogu ve Güneydogu ilerinde soguk kis aksamlarinda çay ile birlikte sicak sohbetlerin vazgeçilmezleri arasinda yerini aliyor.
Kaynak: İHA