Türk Egitim-Sen, Aile Birligi Mazeretine Bagli Yer Degisikligi Engeline Dava Açti

Türk Egitim-Sen, sözlesmeliden kadroya geçen ögretmenlerin aile birligi mazeretine bagli yer degisikligi engeline dava açti.



Türk Egitim-Sen, Milli Egitim Bakanligi tarafindan yayimlanan duyurunun anayasaya aykiri oldugunu iddia ederek, Milli Egitim Bakanligi’na dava açti. Türk Egitim-tarafindan konuya iliskin yapilan yazili açiklamada, “Ilgili duyuruda bakanliga bagli resmi egitim kurumlarinda görev yapan kadrolu ögretmenlerin aile birligi, saglik, can güvenligi, engellilik durumu ve diger nedenler mazeretlerine bagli olarak sehir içi ve sehirler arasinda yer degistirme islemlerinin duyuruda belirtilen açiklamalar çerçevesinde yapilacagi ifade edilmis ve bakanligin resmi egitim kurumlarinda görev yapan sözlesmeli ögretmenler ile sözlesmeli ögretmen olarak görev yapmakta iken 7433 sayili Kanun çerçevesinde ögretmen kadrosuna atananlardan 30 Eylül 2023 tarihi itibariyla sözlesmeli ve kadrolu toplam üç yillik çalisma süresini doldurmayanlarin bu duyuru çerçevesinde basvuru haklarinin bulunmadigi, bunlardan can güvenligi veya saglik mazeretleri bulunanlarin mazeretlerini belgelendirmek sartiyla yer degistirme taleplerini milli egitim müdürlükleri araciligiyla Bakanliga yazili olarak iletmelerinin gerektigi ifade edilmistir. Duyuruda aile birligi mazeretine bagli yer degistirmelerde sözlesmeli ve kadrolu toplam üç yil çalisma süresi sartinin yer almasi Anayasa’nin hukuki güvenlik ve esitlik ilkesine aykiri olup, aile birliginin korunmasi Anayasa ile güvence altina alinmistir. Toplumun temeli olan aile kavraminin devlet organlari tarafindan korunmasi, aile birlikteliginin muhafaza edilmesinin anayasal bir yükümlülük oldugu açiktir. Bu nedenle Türk Egitim-Sen olarak 2023 Yaz Tatili Ögretmenlerin Mazerete Bagli Yer Degistirme Duyurusu’nun basvuru yapmak için sözlesmeli ve kadrolu toplam üç yil çalisma süresi sarti getiren düzenlemelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptali ile dayanak 7433 sayili Kanun’un 2. maddesinin 2. fikrasinda yer alan ‘Bu personel can güvenligi ve saglik sebepleri

hariç olmak üzere üç yil süreyle baska bir yere atanamaz’ ibaresinin Anayasa’ya aykiri olmasi nedeniyle somut norm denetimi yapilmak üzere dosyanin Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talebiyle Danistay nezdinde dava açtik” denildi.

Türk Egitim- Sen yetkilileri ayrica, duyuruda yer alan dava konusu düzenleme nedeni ile aile birligi mazeretine bagli yer degisikligi için basvuru yapamayacak olanlar için sendika tarafindan dilekçe hazirlandigini ifade etti.

Kaynak: İHA