Silifkeli Üreticilerin Adayi Çayi Hasadi Sevinci

İçel’in Silifke ilçesinde, Çaltibozkir Üretim ve Pazarlama Kooperatifi üyeleri, Büyüksehir Belediyesinin dagittigi ve toprakla bulusturduklari ada çayinin hasadini yapti.

Silifkeli Üreticilerin Adayi Çayi Hasadi Sevinci
Yaklasik 5 sene önce Çaltibozkir Dernegi adi altinda bulusan Çaltibozkirli üreticiler, İçel Büyüksehir Belediyesinden lavanta fidesi talep etmis ve bu taleplerine karsilik veren Büyüksehir Belediyesi de kendilerine 5 bin adet lavanta fidesi hibe etmisti. Hibe edilen lavanta fidelerini toprakla bulusturan Çaltibozkirli üreticiler, büyük bir basari elde etmis ve Çaltibozkir Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurmuslardi. Kooperatiflesme sürecinde de üreticilere destek veren Büyüksehir Belediyesi, kendilerine distilasyon ünitesi de hediye etmisti. Lavanta üretimi yapan Çaltibozkirli üreticiler hem lavanta satisi hem de distilasyon ünitesi ile birlikte esansiyel yag satisi yaparak gelir elde etti.

Üreticilere yaptigi desteklere devam eden İçel Büyüksehir Belediyesi, Silifke’de ada çayinin üretimini yayginlastirmak amaciyla da ada çayi fidesi dagitti.

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan geçtigimiz yil ilk kez Silifke’de dagitimi yapilan ada çayi fidesi, verimi ile üreticiye umut oldu. Ayni projeyi bu yil da sürdüren Büyüksehir Belediyesi, ‘Ada çayi fidesi dagitim projesi’ çerçevesinde yeni fideleri yeni üreticilerle bulusturdu. Kendilerine dagitilan ada çayinin hasat zamaninin gelmesiyle hasat sevinci yasayan üreticiler, topladiklari ada çayini çay veya esansiyel yag olarak satisa sunacak ve gelir elde edecekler.

“Tarimsal projelerimiz planli ve bir amaç dogrultusunda yapilmaktadir”

Büyüksehir Belediyesinin tarim projelerinin tamaminin planli ve bir amaç dogrultusunda yapildigini kaydeden Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Selçuk Sahutoglu, Silifke’de 2021 yilinda tibbi aromatik bitkilerin yayginlastirilmasi çalismalarina lavanta fideleri ile basladiklarini hatirlatti. Sahutoglu, “Lavanta fidelerinden almis oldugumuz verimlerle ve dikilmis olan fidelerle beraber, Silifke Çaltibozkir Kooperatifine distilasyon ünitesi kurulmustu. Bu ünite ile beraber tibbi aromatik bitkilerin yaglari da çikartilmaya baslandi. Biz de tarimsal anlamda daha kiraç topraklarda ada çayini, bu bölgede yayginlastirmaya çalistik. Böylelikle 2022 ve 2023 yillarinda toplam 120 bin adet ada çayi fidesini 72 üreticimize dagittik” dedi.



“Üreticiler, proje sayesinde ürünlerinden daha iyi bir kazanç sagliyor”

Ada çayinin hem çay hem de esansiyel yag olarak kullanilmakta olduguna dikkat çeken Sahutoglu, yaklasik 80 kilo ada çayindan bir litre yag elde edildigini ve böylelikle üreticilerin katma deger elde ettiklerini belirtti.

Sahutoglu, “Üreticiler tarladan topladigi ürünlerin yaglarini kooperatif araciligiyla çikartiyorlar ve böylelikle üretmis olduklari ürünleri daha iyi bir gelirle satip, daha iyi bir kazanç sagliyorlar. Biz de Büyüksehir Belediyesi olarak, tarimsal projeleri bir plan çerçevesinde gelistirerek uygulamaya devam edecegiz” diye konustu.



“Büyüksehrin bu konudaki destekleri çok güzel”

Hasat sevinci yasayan üreticilerden Çaltibozkir Üretim ve Pazarlama Kooperatif Baskani Hatice Gülcan, “Büyüksehir Belediyesi bize ada çayi fidesi dagitmisti, onlari ektik. Simdi de hasadini yapiyoruz. Hasat bittikten sonra da yine Büyüksehir Belediyemizin bize vermis oldugu distilasyon tesisinde yagini çikartacagiz. Çay olarak, tütsü olarak, yag olarak tüketiciye sunuyoruz. Büyüksehrin bu konudaki destekleri çok güzel” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA