Ankara'da 3 Kusak 'Çinti' Güzeli Yarismasi Düzenlendi

Ankara’nin Elmadag ilçesinde üç kusak ‘çinti’ güzeli yarismasi düzenlendi.

Ankara'da 3 Kusak 'Çinti' Güzeli Yarismasi Düzenlendi
Unutulmaya yüz tutmus geleneksel kadin çinti kiyafetleri sandiklardan gün yüzüne çikartildi. Elmadag ilçe meydaninda düzenlenen anali, kizli ve torunlu konseptindeki 3 kusak ‘çinti’ güzeli yarismasinda ortaya renkli görüntüler çikti. Anneler, kizlar ve torunlar yarismada geleneksel çinti kiyafetlerini giydi, ilçe meydaninda boy gösterdi. Yarismacilar üstlerindeki çinti kiyafetleriyle geçmisi günümüze tasidi.

3 kusak ‘çinti’ güzeli yarismasina 3 kisiden olusan 10 grup katildi.

Toplamda 30 kadinin gruplar halinde yaristigi yarismayi izlemek için yüzlerce vatandas geldi. Yarismanin yani sira Elmadag Belediyesine ait segmenler folklor ekibi de ilçe meydaninda sahne aldi. Segmenler folklor ekibinin gösterisinin ardindan sahnede geleneksel kina yakma töreni gerçeklesti. Elmadag yöresinin geleneklerine göre kinanin kadinlarin ayaklarina yakilmasi günün en dikkat çekenleri arasinda yer aldi.

“Çinti, dügünü olan bir kadin için olmazsa olmazdir”

Yarismaya katilan Ceylan Çam, üzerindeki kiyafetlerin agabeyinin çocuklugundan kalma sandiktan çiktigini belirterek, “Bu gelin olurken giyilen kiyafetim. Bunlar bu sekilde degerlendiriliyor. O yüzden bu dügünü olan bir kadin için olmazsa olmazdir” dedi.



“Kizim olsaydi eger bunlari onlarin da giymesini isterdim”

Çinti kiyafeti kendisine 40 sene önce kayinvalidesi tarafindan dikildigini vurgulayan Sengül Özel, “Bugün mesela üzerimdeki kiyafeti sandiktan çikardiktan sonra onu hüzünle animsayarak mutlu bir sekilde giydim. Yelegimi ve tülbendimi baska bir yerden temin ettim. Bu sekilde üzerimdeki kiyafetleri bir araya getirdim. Gururla üzerimde tasimaya çalisiyorum. Kizim olsaydi eger bunlari onlarin da giymesini isterdim” diye konustu.

Yarismanin jüri üyesi Sati Alas ise yarismayi kazanmanin kriterlerini açikladi.

Alas, yarismacilarin kemer ve yasmak gibi kiyafet parçalarinin güzel olmasi gerektigine dikkati çekerek, “Yasmagimiz, kemerimiz ve giydigimiz çintimiz atalarimizdan gelen kriterlerdir. Gençlerimiz giymiyor bizde bunlara öncü olmak istiyoruz” dedi.

Yarismayi kazanan isimler ise ‘anali’ kategorisinde yarisan Ümmühan Seymen, ‘kiz’ kategorisinde yarisan Gamze Budak, ‘torun’ kategorisinde yarisan Eydan Eylül Ugur oldu. Yarismayi kazanan isimlere ise ödül olarak çinti kiyafeti verildi.

Kaynak: İHA