YKS Sürecinde Yüksek Beklentiler Ve Rekabet Ortami Gençleri Yoruyor

Üniversite adaylari, geleceklerini belirleyecek YKS maratonunda son günlere girdi. 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçeklesecek YKS öncesinde Prof. Dr. Nermin Çelen üniversite sinavina girecek gençlere kaygi yönetimi konusunda tavsiyelerde bulundu.

YKS Sürecinde Yüksek Beklentiler Ve Rekabet Ortami Gençleri Yoruyor
Kisilerin hayatlari boyunca farkli sinavlar yasadigini belirten Istanbul Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Çelen “Üniversite adayi gençler yakin zamanda önemli bir sinava girecek olsalar da hayatta farkli sinavlarla hep karsilasacaklar. Bu nedenle öncelikle sinavla bas etmeyi ögrenmek gerekmektedir. Tabii ki stres yasamak ve kaygi duymak oldukça normal, ancak yeterince çalisinca bu duygularin sizi kusatmasina izin vermemelisiniz” diye belirtti.

Iki farkli tepkiden pozitif olani seçin

Prof. Dr. Çelen sinav öncesi hissedilen kaygi ile ilgili de, “Kaygi henüz yasamadigimiz, yasayacagimiz ya da yasayabilecegimiz herhangi bir durumdan korku duymak demektir. Böyle bir durumda negatif ve pozitif olmak üzere iki farkli tepki veririz. Negatif tepkide kötü olabilecek sonuçlara odaklaniriz. Pozitif tepkide ise olumlu gelismeleri düsünürüz. Örnegin sinava yeterince çalistiginiza ve zorlansaniz da basariyi elde edeceginize inanmaniz pozitif tepkidir. Pozitif bakmak, daha net düsünmemizi saglayarak stresimizi ve kaygimizi azaltir. Ilimli kaygi her zaman motive edicidir; kendi geleceginizi sahiplenmenizi saglar, kendinize olan inancinizi artirir” dedi.

Amacinizi sahiplenin

Sinav öncesinde ve sinav sirasinda yapilabilecekleri de belirten Prof. Dr. Çelen, “Iyi bir çalisma ve hazirlik sürecinden sonra sinav öncesinde biraz dinlenin, hosunuza giden seylere ilgilenin. Bu sirada beyniniz o zamana kadar yaptiginiz tüm çalismalarin üzerinden geçer. Saglikli uyku çok önemli oldugundan dolayi, uyku düzeninizi bozmamak için kafeinli yiyecekler ve içeceklerden uzak durun. Yemek aliskanliginizi degistirmeyin, yeme düzeniniz ayni kalsin. Ayrica gün içerisinde fiziksel egzersizler yapmak hem bedensel hem de ruhsal olarak iyi gelecektir. Özellikle açik hava yürüyüsleri, bedeninizi zorlamadan yapacaginiz egzersizler motivasyonunuzu yükseltmek için faydali olacaktir" dedi.

“Sinav sirasinda ise yapamadiginiz sorular elbette olabilir. Bu sorulara takili kalmayin, bildiginiz sorulara öncelik verin. Sinav sirasinda çok bunaldiginizi hissederseniz, sinava birkaç saniyeligine ara verin, derin bir nefes alin kendinizi toplayin ve sorulari çözmeye devam edin” tavsiyelerinde bulundu.

Yüksek beklentilere ve rekabet ortamina degil kendinize odaklanin

Sinav sürecindeki gençleri ailelerin yüksek beklentilerinin ve arkadas ortamindaki rekabetin etkiledigini belirten Prof. Dr. Nermin Çelen “Ebeveyn ve ögretmen beklentilerinin, arkadas rekabetinin sizi etkilemesine asla izin vermeyin. Sinav sürecinde bu konular sizi yormasin. Öncelikle kendinize, kendi fiziksel ve ruhsal sagliginiza önem verin. Kendinizi önemseyin ve pozitif tepki verdiginizde hayatinizda neleri degistirebileceginizi görmek için kendinize izin verin” ifadeleriyle sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA