Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Büyük Bir Depremde Antalya Tsunamiye Maruz Kalabilir'

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nin büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabilecegini belirterek, “Antalya’da tsunami riski olabilir. Özellikle güneydeki Helen-Kibris yayinda dalma batma zonlari, en büyük dünyada tsunami üreten deprem zonlaridir. Dolayisiyla büyük bir depremde Antalya tsunamiye her an maruz kalabilir. Deniz seviyesinden yüksekteyseniz tsunami zaten gelmez ama tsunami dalgalarini 10 metreyi buldugunu düsünün. O zaman 10 metre deniz seviyesi asagisinda olan her yeri tsunami dalgalari kapatir ve bitirir” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Büyük Bir Depremde Antalya Tsunamiye Maruz Kalabilir'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) tarafindan Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Erdem Canbay ve Dr. Yüksek Mühendis Mimar Dogan Hasol’un katilimiyla ‘Depreme Dirençli Bir Antalya’ paneli gerçeklestirildi.

‘Depreme Dirençli Bir Antalya’ panelinin açilisinda konusan Baskan Ali Bahar, “11 ili etkileyen depreme, bugüne kadar yasamadigimiz ölçekte bir aciyi hep birlikte yasadik ve en kötü yani ne yapacagimizi da bilmiyorduk. Esi benzeri olmamis bir olayla karsilastik. Çok büyük reflekse yardima kostuk. Tek yürek olduk. Hizli bir ataga geçerek yardima kostuk” diye konustu.

Depreme dirençli sehirleri hayata geçirmek ve acilarin tekrar yasanmasini engellemek için çalisacaklarini dile getiren Baskan Bahar, “Depremden sonra gösterdigimiz bir refleksle deprem master plani çalisiyoruz. Trafik sorunu oluyor trafik master plani çalisiyoruz. Bu afili laflardan bir tanesi de master lafi. Ben master lafini duyunca o isin olmayacagini anliyorum. Sehirleri depreme dirençli hale getirmeliyiz. Bu panel ile Antalya özelinde de deprem konusunda durumumuzu da görmüs bulunacagiz” seklinde konustu.

‘Depreme Dirençli Bir Antalya’ panelinin ilk konusmacisi olan Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nin deprem konusunda aktif bir fay hattina sahip olmadigini kaydetti.

Prof. Dr. Görür, “Kent sinirlari içerisinde böyle bir sorun yok ama kenti çevreleyen alanlarda 6 ve üzeri depremler üretecek bir bölgenin içinde. Dolayisiyla komsularda olabilecek büyük bir deprem, Antalya’ya da hasar verebilir. Onun için sayin belediye baskani ve baskanlarinin bu kentin mekânini kullanma, kentin gelismesini saglama, nerelerde yapilasma yapacagiz nerelerde yapmayacagiz, önümüzdeki yüzyillarda Antalya’nin nasil geliseceginin hesabini bugünden yapmalari lazim. Kenti planlarken ve kent nereye ne kadar yaklasabilir, mimari tasarim ve yapi stoku hangi özelliklerde olmalidir bunu simdiden bilmelisiniz. Aksi seylere müsaade etmemelisiniz” ifadelerini kullandi.

"Büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabilir"

Antalya’da bazi yerlerin heyelana müsait oldugunu belirten Naci Görür, olabilecek büyük bir depremde ise kentin tsunami tehlikesiyle karsi karsiya kalabilecegine isaret etti. Prof. Dr. Görür sunlari söyledi:

“Antalya’da tsunami riski olabilir. Özellikle güneydeki Helen-Kibris yayinda dalma batma zonlari, en büyük dünyada tsunami üreten deprem zonlaridir. Dolayisiyla büyük bir depremde Antalya tsunamiye her an maruz kalabilir. Deniz seviyesinden yüksekteyseniz tsunami zaten gelmez ama tsunami dalgalarini 10 metreyi buldugunu düsünün. O zaman 10 metre deniz seviyesi asagisinda olan her yeri tsunami dalgalari kapatir ve bitirir. O nedenle Antalya’da depremler önlemleri alirken tsunami tabelalari koyarak, nerelerde etkili olabilecegini belirtmek sart.”
Kaynak: İHA