Portakal Agaçlari Arasinda Avokado Üretimine Basladi, Simdi Ihracat Asamasinda

İçel’de babasindan ögrendigi avokado meyve üretimini kisa sürede büyüten sosyal bilgiler ögretmeni Menderes Bürçin, portakal agaçlari arasinda basladigi iste artik yilda 100 bine yakin fidan üretimi yapiyor. Yurt içinde birçok noktaya satis yapan Bürçin, en büyük hedefinin kendi firmalarindan yurt disina ihracat oldugunu söyledi.

Portakal Agaçlari Arasinda Avokado Üretimine Basladi, Simdi Ihracat Asamasinda
İçel’in merkez Akdeniz ilçesine bagli Dikilitas Mahallesinde yasayan sosyal bilgiler ögretmenligi mezunu Menderes Bürçin, çiftçi babasindan aldigi destekle kisa sürede ihracat asamasina geldi. 6 yil önce portakal agaçlari arasinda avokado üretimi yapmaya baslayan Bürçin, daha sonra fidan üretimine de geçti. Kisa sürede üretimini büyüten Bürçin, su anda binlerce fidan üretimi yaparken, en büyük hedefinin kendi firmasi üzerinden yurt disina ihracat oldugunu dile getirdi.

"Ülkemizde dikim alani oldukça zenginlesti"

Yasadigi üretim serüveniyle ilgili konusan Menderes Bürçin, normalde sosyal bilgiler ögretmenligi mezunu oldugunu söyledi.

Okul bitince askere gittigini belirten Bürçin, “Geldikten sonra KPSS hayati beni yorar diye düsünüp, babam çiftçi olunca yaninda ise basladim. Onun vasitasiyla ufaktan da olsa avokado fidan isine girdim. 2017 yilinda ilk ise basladigimda portakal agaçlarinin arasinda yapiyordum. O dönem zaten çok fazla da bilinmiyordu bu meyve. Tabi gittikçe taninan bir meyve oldu. Ülkemizde de dikim alani oldukça zenginlesti. Neredeyse Akdeniz kiyi seridinin tamaminda, Ege’ye, hatta yeni yeni Rize’de bile denemeler yapilmaya baslandi” diye konustu.



"Avrupa pazari özellikle has meyvesini tercih ediyor"

Avokadonun bazi cinslerinin çok fazla tutuldugunu kaydeden Bürçin, “Avrupa pazari özellikle has meyvesini tercih ediyor. Bizim ülkemizde ise agirlik olarak fuerte çesitleri tercih ediliyor. Tabi burada hangi cins olacagini aslinda yerin kendisi belirliyor. Yani İçel’de farkli, Izmir’de farkli cinsler tercih ediliyor. Çünkü birçok avokado cinsi var ve bunlara soguklara karsi biraz daha hassas olabiliyor. Biz cinsleri önerirken agirlikli olarak ona dikkat ediyoruz. Eger bütün sartlar uygunsa üreticinin hasat yapmak istedigi tarihi baz alarak fidan seçimi yapiyoruz” seklinde konustu.



"10 yasindaki bir agaç 150-200 kilonun altinda meyve vermez"

Yurt disina ihracat hedeflerinin oldugunu vurgulayan Bürçin, “Su anda hali hazirda zaten yapiliyor. Bizim kendi firmamiz direk yapmiyor ama bizim ürünlerimizi yollayan firmalar var. Hatta meyvenin yaninda su anda fidan bile yurt disina gidiyor. Su an disariya giden meyve çesidi fuerte agirlikli. Bu meyvenin rekoltesi her geçen yil artmakta. Bunun yaninda fidan üretme de artti. Benim sadece yilda ürettigim asili fidan 30 bini buluyor. Toplamda ürettigim fidan ise 100 bini buluyor. Bakimli bir agaçtan 2 yasindan sonra verim almaya baslaniliyor. Her geçen sene daha fazla meyve veriyor. 10 yasindaki bir agaç 150-200 kilonun altinda meyve vermez. Su an meyvenin en pahali oldugu dönem. Çünkü bu zamanlarda ülkemizde bu meyvenin üretimi azaliyor. Bu tür meyvelerde bazen disaridan ithal ediliyor ve o yüzden fiyati yüksek oluyor. Iklim uygunsa ülkemizde alternatif olarak yetistirilebilecek en karli meyve türlerinden bir tanesi avokado. Çünkü su anda çiftçinin belini büken en büyük gider ilaç. Bu meyvede ilaç gideri yok. Sadece kök mantari hastaliklari filan olabiliyor. Basit tedbirleri alinirsa oda olmasi imkansiz. Cüzi miktarda yapacagiz gübre destekleriyle uzun süre yasayabilecek çok karli bir bitki” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA