(ÖZEL) Sanayi Sitesi Esnafi Togg'un Onarim Ve Bakimi Için Harekete Geçti

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un ilk modeli T10X yollarda yerini almaya baslarken, Afyonkarahisar’daki sanayi sitesi esnafi ise Togg’un bakim ve onarimi için egitim faaliyetine basliyor.

(ÖZEL) Sanayi Sitesi Esnafi Togg'un Onarim Ve Bakimi Için Harekete Geçti
Afyonkarahisar Madeni Sanatkarlari Esnaf Odasi Baskani Mustafa Yilmazaslan, kentteki sanayi sitesi esnafinin Togg’a ariza durumunda nasil müdahale edecekleri konusunda yapilacak çalismalari anlatti. Togg’a her ne kadar hazirlikli olmasalar da esnafin egitimlerle yetistirilecegini dile getiren Yilmazaslan, “Türkiye’nin ürettigi Togg marka araçlarda biliyorsunuz elektrikle çalisan araç bunlar yaklasik 400 ile 600 volt arasinda çalisan elektrik üreten ve toplamda da 4000 volt elektrikle çalisan araçlar olarak biliyoruz. Bunlarla ilgili de bünyemiz hazirlikli degildi. Tabi çalisan her araç gibi araçlarimiz da arizalanacak bunlarla ilgili bizler odalar olarak ve federasyon olarak bu konuyla ilgili girisimde bulunduk. Biz bunlarin bakimlariyla ve onarimlariyla ilgili esnafimizi gelistirmek için elimizden gelen yapacagiz. Çünkü bu araçlar en fazla 1-2 yil içerisinde tamir ve bakim ihtiyaci duyan araçlar olacak. Bursa Uludag Üniversitesinden makine mühendisligi ve elektrik elektronik mühendisligi ile ilgili sözlesmemizi yaptik. Bununla ilgili Türkiye bazinda il il olmak üzere egitimlere baslanildi” dedi.



“Tamirci ve elektrikçi esnafimizin egitim almadan kesinlikle Togg ile ugrasmalarini istemiyoruz”

Egitim almadan hiçbir esnafin bu araçlara müdahale etmemeleri gerektigini vurgulayan Baskan Yilmazaslan, “Türkiye genelinde 75 bin esnafimiz var oto tamircisi ve oto elektronik üzerine çalisan. Bununla ilgilide dedigim gibi Bursa Üniversitesiyle egitim için protokolümüze yaptik. Biraz hizlandirilmis egitim olacak ilk tur. 400 ila 600 volt arasinda da 4000 voltluk araçla çalisacak bunlarin egitimleri mutlaka çok önemli. Ben özellikle tamirci ve elektrikçi esnaflarimiza bu araçlarin seminere katilmadan bilgisini almadan egitimden geçmeden kesinlikle ve kesinlikle ugrasmalarini istemiyoruz. Esnafin bu araçlar için kiyafetleri de çok özel olacak. Elektrige dayanikli kiyafetleri olacak bizim is elbiselerimizden olmayacak, özel kiyafetler olacak" dedi.



“Kaporta aksaminda diger araçlardan çok fazla farkliligi yok”

Togg’un kaportasina müdahale konusunda bir sikintilarinin olmadigini kaydeden Baskan Yilmazaslan, yine de bu konuda egitim alinmasi gerektigine dikkat çekti. Baskan Yilmazaslan, “Tamamen akü üzerinden güçlendirilmis elektrikli motorlarla üretilen bir araçlar bunlar. Afyonumuzun esnafini bu seminerden geçirerek sertifikasini almalarini saglayacagiz. Kaporta aksaminda diger araçlardan çok fazla farkliligi yok kaporta aksaminda. Fazla sikinti yok tabi bunlardan da egitimden geçmesi lazim çünkü dedigim gibi yüksek voltajli çalisan araçlar oldugu için bununla da ilgili çalisan esnafimizi bilgilendirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA