Money 20/20'De Ilk Türk Fintek Pavilyonu Kuruldu

Dünya’nin dört bir yanindan üst düzey yöneticileri ve yatirimcilari agirlayan, fintek dünyasinin en saygin fuarlarindan Money 20/20’de, Ticaret Bakanligi’nin katkilariyla Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluslari Birligi (TÖDEB) öncülügünde Türk pavilyonu kuruldu. Pavilyonda TÖDEB üyesi 8 kurulus açtiklari stant ile fuara katilim sagladi.

Money 20/20'De Ilk Türk Fintek Pavilyonu Kuruldu
Her yil Avrupa, Asya ve Amerika’da farkli tarihlerde düzenlenen, 7 bin 500’den fazla katilimci, 2 bin 300’den fazla sirket ve 350’den fazla konusmacinin yer aldigi Money 20/20 Europe Fintek Fuari, 6-8 Haziran tarihlerinde Amsterdam’da gerçeklesti. Fintek dünyasinin en prestijli etkinliklerinden kabul edilen fuarda; Hizlipara Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.S., Klon Ödeme Kurulusu A.S., Moka Ödeme ve Elektronik Para Kurulusu A.S., Ödeal Ödeme Kurulusu A.S., Paragram Ödeme Kurulusu A.S., Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.S., PayTR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.S. ve Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.S. Ticaret Bakanligi’nin katkilariyla TÖDEB liderliginde bir araya gelerek Türk fintek sektörünün ve Money 20/20 tarihinin ilk Türk pavilyonunu kurdu. Fuara, önceki yillarda, sadece bireysel katilim destegi kapsaminda katilim saglayabilen ödeme ve elektronik para kuruluslari, bu yil TÖDEB liderliginde güçlerini birlestirerek ‘Ticaret Bakanligi Milli Katilim Destegi’ ile kurulan bu pavilyonda bir araya geldi. Türkiye’nin fintek potansiyelinin global pazarlarda tanitilmasi hedefiyle katilim saglanan fuarda; pavilyon sirketleri, sektörün önde gelen isimleri ve yatirimcilarla dogrudan fikir alisverisi olanagi yakaladi.

TÖDEB üye kuruluslarina ihracat kapasitelerini genisletme firsati sunan pavilyon stantlari, ziyaretçiler tarafindan yogun ilgi gördü. Ziyaretçiler, Türk fintek ekosistemi hakkinda kapsamli bir sekilde fikir edinirken, pavilyon sirketleri tarafindan sunulan yenilikçi ürün ve hizmetler hakkinda bilgi sahibi oldular. 90’dan fazla ülkeden 2 bin 300’den fazla fintek alaninda faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli sirketin yer aldigi Money 20/20 fuari, sektördeki yenilikleri takip etmek isteyen ve yatirim yapmayi planlayan sirketler için önemli firsatlar sundu.

TÖDEB Baskani Ufuk Bilgetekin: “Türkiye bayragi altinda 8 üyemizle olmanin gururunu yasiyoruz”

TÖDEB Yönetim Kurulu Baskani Ufuk Bilgetekin, Amsterdam’da düzenlenen Money 20/20 fintek fuarinda 8 üye ile birlikte katilmaktan gurur duyduklarini aktarip, desteklerinden dolayi Ticaret Bakanligi’na tesekkür ederek, “Bugün burada dünyanin en büyük fintek fuari olan 20/20’de Türk pavilyonunu kurmus olduk. 8 üyemizle beraber. Burada Türkiye’mizin fintek alanindaki faaliyetlerinden bütün katilimcilara bahsediyor olacagiz. Türkiye bayragi altinda 8 üyemizle olmanin gururunu yasiyoruz. Bu fuara Türk pavilyonu anlaminda ilk katilim saglayan birlik olmanin da mutlulugu içerisindeyiz” seklinde konustu.

“Dünyaya Türk fintegini anlatmak ve ülkemize döviz yatirim getirmek amaciyla bir ilki gerçeklestiriyoruz”

Ufuk Bilgetekin, Türk fintegini dünyaya tanitmak adina Money 20/20’de bir ilki gerçeklestirdiklerini ifade ederek, “Finansal teknolojiler dedigimiz zaman Cumhurbaskanligi Finans Ofisimizin son açikladigi verilere baktigimiz zaman 800 tane civarinda finansal teknoloji alaninda faaliyet gösteren kurulus var. Bunlardan 76 tanesi ödeme sistemine hizmet eden ödeme ve para kuruluslari. Bunlarin içinde uluslararasi para transferi yapan, wallet ve sanal pos gibi farkli alanda faaliyet gösteren üyelerimiz var. Degisen ve dijitallesen dünya içinde bundan sonra kagit paralarin ortadan kalkacagi dijital paralarin, altinlarin konusuldugu finansal teknolojilerin de kullanilmasi kaçinilmaz olacaktir. Bugün burada var olmak dünyaya Türkiye fintegini anlatmak, uluslararasi is birliktelikleri yapmak, mevcut üye kuruluslarimiza dünyadan is birligi ve ülkemize döviz yatirim getirmek amaciyla burada bir ilki gerçeklestiriyoruz” degerlendirmesini yapti.

Pay Fix CEO’su Erkan Kork: “Türk markalarina ciddi ilgi var”

TÖDEB’in açmis oldugu pavilyonda yer alan Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.S’nin CEO’su Erkan Kork ise Ihlas Haber Ajansi’na yaptigi degerlendirmede “Ticaret Bakanligimizla TÖDEB’in is birligi içinde Türkiye pavilyonu olusturuldu. Pavilyonda 8 tane Türk firmasi stant açti ve Money 20/20 fuarinda 14-15’e yakin Türk firmasi stant açarak burada bulunmakta. Korkunç bir ilgi var özellikle Türkiye’ye Türk markalarina sirketlerine ciddi ilgi var” seklinde konustu.

“Milyarlarca dolarlik yatirim almaya hazir Türk sirketleri mevcut”

Erkan Kork, Amsterdam’da bulunan Money 20/20 fintek fuarinda Türkiye’nin bu alanda önemli sirlarda yer aldigini ifade ederek, “Cumhurbaskanimizin bundan birkaç yil önce ‘Türkiye fintek üssü olmaya aday’ seklinde buyurmus olduklari gibi. Evet Türkiye fintek üssü oluyor. Adayliktan çikarttik. Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle yola çiktik. Milyarlarca dolarlik yatirim almaya hazir Türk sirketleri mevcut. Fintekin üssü olan Amsterdam’da bunu gözlemledik. Burada dünyanin devleri var. Hem yazilimsal anlamda hem diger yan ürünleriyle hizmet veren sirketleri görüyoruz. Türkiye bunlarin arasinda önemli siralarda” degerlendirmesini yapti.

“Türkiye’nin diger markalarla yarisir halde oldugunu görüyoruz”

‘Dijitallesme fintekin büyümesini nasil etkiliyor?’ seklinde yöneltilen soruyu da yanitlayan Kork, “Pandemiden sonra dünyanin her yerinde oldugu gibi Türkiye’de de dijitallesme söz konusu. Ciddi anlamda etkiliyor çünkü oturdugunuz yerde elinizdeki cep telefonunuzla veya tabletinizle bütün her seyi elinizin altinda görmek istiyorsunuz. Nasil Türkiye’de herkes e devlete girip bütün nüfus islemlerini a’dan z’ye bütün islemlerini yapabiliyorsa bunu finans alaninda da yapmasi gerekiyor. Dünya bu konuda çok evrilmis vaziyette. Her seyi oturdugunuz yerde banka hesabini açip istediginiz ödeme kurulusuna istediginiz kisiye son kullaniciya ödeme yönlendirebiliyorsunuz, para alabiliyorsunuz. Aldiginiz parayi istediginiz gibi kullanmaniza ön ödemeli kartlari yükleyerek harcamaniza hatta bir adim daha öne gidiyoruz. Harcadiginiz paradan anlasmali is yerlerinde harcadiginizda 10 lirasini ‘cashback’ promosyon olarak geri aliyorsunuz. Bu da dünyamizin ne kadar önde oldugunu Türkiye’nin de diger markalarla yarisir halde oldugunu görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Fuardaki 14 sirketimiz Türk bayragini yurt disinda dalgalandirmak için her seyi yapiyor”

Sektörün genel degerlendirmesini de yapan Erkan Kork, “Dünyada kartli harcama alaninda büyüme söz konusu. Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de büyüme söz konusu. Türkiye dünya ile yarisir konumda her anlamda. Özellikle fintek alaninda ciddi anlamda eksigimiz olan hiç bir sey yok. Tek ihtiyacimiz olan sey biraz dünyaya açilmak. Burada görmüs oldugunu 14 sirketimiz de Türk bayragini yurt disinda dalgalandirmak için her seyi yapiyor. Biz de artik milyarlarca dolarlik yatirimcilari ülkemize bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA