Gerçek Hayatta Duygusal Bosluk Yasayan Çocuklar, Sanal Aileyi Daha Etkileyici Buluyor

Son dönemlerde sikça ortaya çikan ve gerçek aile yapisini iyiden iyiye bozan ‘sanal aile’ durumu ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Hastaliklari Uzmani Azad Asafov, "Çocuklar anne ve babadan alamadigi duygusal destegi sanal anne ve babada daha siddetli hissedebiliyor. Bu açidan kendilerini terk edilmis degil de sahipli birey gibi hissedip bu dünyada kaybolabilirler" dedi.

Gerçek Hayatta Duygusal Bosluk Yasayan Çocuklar, Sanal Aileyi Daha Etkileyici Buluyor
Elazig’da özel bir hastanede Çocuk ve Ergen Ruh Hastaliklari Uzmani olarak görev yapan Azad Asafov, son dönemlerde artan sanal anne-baba, sanal sevgililik ve sanal iliskilere dikkat edilmesi gerektigini vurguladi. Bu tür durumlarin aileleri tarafindan destek görmeyen insanlarda daha sik rastlandiginin altini çizen Asafov, “Çocuklar anne ve babadan yeterince alamadigi duygusal destegi sanal anne ve babalarda daha siddetli hissedebiliyorlar. Bu açidan kendilerini terk edilmis degil de sahipli bir birey gibi hissedip bu dünyada kaybolabilirler. Duygusal açidan daha etkileyici olan bu sanal anne babalarin sözlerini daha çok dinleyen çocuklar onlari kaybetmek istemezler” diye konustu.



"Maalesef gittikçe sanallasiyoruz"

Gittikçe sanallastiklarini aktaran Uzm. Dr. Asafov, "Her seyin sanali oldugu gibi çocugun, annenin ve babanin da sanallari olmaya basladi.

21’inci yüzyilda artik gittikçe kendisine yabancilasan insanlar var. Hekimler olarak biz çocuklarin bilgisayar ve tablet gibi teknolojik ürünlerde çok fazla vakit geçirmesini istemiyoruz. Oradan hayirli bir sey ögrense dahi ekran, çocuklarin beyinlerini olumsuz etkilemektedir. Maalesef söylediklerimiz çok hafif kaliyor. Aileler su anda çocuklarini bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerin ekranlarina maruz birakiyor. Simdi sanal anne ve babalik dedigimiz olay aslinda buzdaginin görünen kismi. Aslinda sanal sevgili, sanal iliskiler de maalesef günümüzde mevcut. Bu daha çok online oyunlarda ve simülasyon oyunlarinda olan bir durum. Çok komik gelse de duygusal olarak gerçekçi hissettiriyor. Bir çocuk veya yetiskin orada oyun oynadigi zaman oyun esnasinda onlarin iliskileri bir arkadas gibi de sürebilir fakat duygusal açidan gerçekçi hissettiriyor. Gerçek hayatta duygusal açidan yetersizligi olan çocuklar bos kalan taraflarini bu oyunla doldurmus oluyor. Aslinda çocuklari bu oyuna, bu bagimliliga sürükleyen de tam olarak budur. Bunu anlamadan sadece çocuklari oyundan engelleyelim dedigimiz zaman çözüm üretmis olmayiz. Bu oyunlarin böyle bir açidan gerçekçi hissettirmesi çocuklarda çok güçlü bagimlilik yapiyor, soruna biraz da bu kisimdan bakmak lazim. Sanal anne ve babalar çocuklari belki kendi anne ve babalarina karsi kiskirtiyor olabilir ama çocuklar sanal anne ve babasinda hissettikleri duygusal destegi daha çok etkileyici buluyorlar. Yani anne ve babadan alamadigi duygusal destegi sanal anne ve babalarda daha etkileyici buluyor. Bu sayede kendilerini terk edilmis degil, degerli birey gibi hissediyorlar. Bu yüzden sanal anne babalarin sözleri çok daha kiymetli olmaktadir. Soruna sistematik yaklasim gerekli, böyle bir durumla karsilastigimiz zaman ebeveynleri yetersiz hissettirmekten kaçinmak lazim. Öncelikle aileyi beraber dinlemek lazim. Ebeveynlerin maddi zorluklari olabilir, çocuklariyla ilgilenemeyebilir buradan anne ve babanin çocugunu sevmiyor algisini çikarmak dogru degil. Hepimiz insaniz sonuçta. Kopan o bagin bu taraftan dolduruluyor olmasi bizim için sorun" seklinde konustu.



"Çocuklarin ebeveynleri ile duygusal bagini kuvvetlendirecek oyunlar tercih edilmeli"

Çocuk psikiyatrisi olarak bilgisayar teknolojilerini önermediklerini ifade eden Uzm. Dr. Asafov, ’’En çok gelismis ülkelerde, özellikle bu teknolojiyi üreten insanlar çocuklarini mümkün oldugu kadar bilgisayar oyunlarindan, ekranlardan uzak tutmaktadir. Teknolojik ürünler çocuklarin evde kalmasina sebep oluyor, fakat bu çözüm ne kadar güvenli. Anne ve baba çok yogun çalistigi için dinlenmek istiyor olabilirler ama sonucu ortada. Bizim önerimiz çocuklarin aileleri ile duygusal baglarini kuvvetlendirecegi oyunlar oynamasidir birlikte vakit geçirebilirler. Çocuklarin bire bir destege ihtiyaci var. Gittikçe duygusal olarak yalnizlasiyoruz. Bir yetiskinin ve çocugun fiziksel açidan gelismesi için saglikli beslenmek neyse, duygusal destek de odur. Insanin saglikli büyümesi için duygusal destegi doyumlu yasamalari gerekiyor. Özellikle ebeveyn desteklerine mahrum birakilmis çocuklar çok saglikli gelisimlerinin olmadigini yaptigimiz bilimsel çalismalarda görüyoruz. Bir çocugun nasil ki egitimi çok gerekliyse sevgiye de ihtiyaci o sekilde gereklidir. Maalesef bu durum çok fazla göz ardi edilebiliyor. Duygusal destegi yeterli olan bir çocuk, bu sanal anne ve baba etkilesimlerine kendisini çok fazla kaptirmaz. Çocuklarin bu duruma sürüklenmemesi için anne ve babalara önerim, düzenli bire bir vakit geçirmek. Anne ayri, baba ayri, her çocukla ayri ayri. Her seyden önce anne ve babalar da birbirlerine vakit ayirmalari gerekiyor. Maalesef bu da çok ihmal edilen bir durum. Özellikle aileye küçük bir çocugun katilip, çiftler ebeveyn olmaya basladiktan sonra birbirlerini çok ihmal ediyor. Öncelikle anne ve baba saglikli bir çift olacak, sevgi dolu bir iliskileri yeterli olacak ki çocuklarina sevgi verebilsinler. Esi tarafindan duygusal destegi alamayan, yeterli duygusal iliskisi olmayan anne ve babalar çocuklarina ne kadar sevgi verebilir. Gerçekçi olmayan beklentilerle karsilasiyoruz. Esin seni sevmeye bilir, ama çocugunu sevmek zorundasin gibi. Bir insan için su ve yemek neyse duygusal destek de odur. Baglanma kuraminin öncüsü John Bolwby bize bunu söylemektedir. Modern hayat ile birlikte duygusal destegimiz çok ihmal edilmektedir. Maalesef modern ailelere baktigimiz da modern kurbanlar görüyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA