Fatih'te 'Sarkiyat Çalismalarinda Mümtaz Bir Alim Açiklamasi Prof. Ahmed Ates' Isimli Panel Düzenlendi

Islam Tarih, Sanat ve Kültür Arastirma Merkezi (IRCICA), Istanbul Üniversitesi ve Istanbul Medeniyet Üniversitesi Hafiz-i Sirazi Iran Arastirmalari Merkezi isbirligiyle “Sarkiyat Çalismalarinda Mümtaz Bir Alim: Prof. Ahmed Ates” baslikli panel düzenledi.

Fatih'te 'Sarkiyat Çalismalarinda Mümtaz Bir Alim Açiklamasi Prof. Ahmed Ates' Isimli Panel Düzenlendi
IRCICA Genel Direktörlük Salonu’nda gerçeklestirilen ilk oturumda, açilis konusmalarinin ardindan panel için hazirlanan “Ögrencilerinin Gözünden Prof. Ahmed Ates” filmi gösterildi. Prof. Ates’in aile hayatindan bahsedildikten sonra IRCICA’ da bulunan Ahmed Ates Koleksiyonu ele alindi. Prof. Ahmed Ates’in fotograflarindan ve kitaplarindan olusan serginin de yer aldigi etkinligin devaminda Prof. Ates’in Arap, Fars ve Türk filolojilerine ve genel olarak Sarkiyat çalismalarina katkilarini ele alan tebligler sunuldu. Panel, degerlendirme oturumuyla son buldu.

"Bugün Prof. Ahmed Ates’i anmak üzere toplandik"

IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kiliç anma programi hakkinda, "Bugün burada Türkiye’de Sarkiyat geleneginin önemlisi simalarindan bir tanesi Prof. Ahmed Ates’i anmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Böyle bir gelenegimiz var. Sarkiyat geleneginde olsun, Türkoloji, Iranoloji ve Arapoloji alanlarinda emek vermis, degerli üstatlarimizi anmak üzere toplantilar düzenliyoruz. Bugün Prof. Ahmed Ates’i anmak üzere toplandik. Kendisi çok kisa yasadi. 50 yasina varmadan vefat etti. Yapmis oldugu çalismalariyla, tahkikli olarak nesretmis oldugu Arapça ve Farsça metinlerle bu sahada çok önemli hizmetleri olan bir hocamiz, Allah rahmet eylesin. Burada onun ögrencilerinden bazi insanlari dinledik. Ögrencilerinin ögrencilerine dinledik ve aile mensuplari da aramizda bulunuyorlar. Ahmed Ates’in metrukati, kitaplari, kütüphanesi ve evraklari bizim kütüphanemize 1986 yilinda alinmis. Su anda IRCICA Kütüphanesinde bulunuyor. Onlar da bir araya getirilerek, derlenerek insallah ileride bir Ahmet ates biyografisi de yayinlariz" ifadelerini kullandi.

"Sarkiyat alaninda yapmis oldugu çalismalarin tamami yorumculara göre asirlara bedel çalismalardir"

Sarkiyat alimlerinden Prof. Ahmed Ates’in torunu olan Prof. Dr. Ahmet Emre Ates, "3 nesildir akademi dünyasinda var olan bir ailenin temsilcisiyim. Tarihi yarimada olan Suriçiliyiz. IRCICA bünyesinde bugün dedem Prof. Ahmed Ates’i anma toplantisi ve paneli gerçeklestirildi.

Bu yüzden ailecek çok mutluyuz. Sarkiyat alaninda yapmis oldugu çalismalarin tamami yorumculara göre asirlara bedel çalismalardir. Bu çalismalarin tekrar tekrar kendi ögrencileri degil, ögrencilerinin ögrencileri tarafindan hatta o ögrenciler tarafindan da aniliyor olmasi, çalisiliyor olmasi bizi çok mutlu ediyor açikçasi" dedi.

Kaynak: İHA