Bu Müzeye Gelen Geçmisten Gelecege Yolculuga Çikiyor

Zonguldak’in Eregli ilçesinde hayata geçirilen Oyuncak Müzesi’nde dünyanin bir çok ülkesinden gelen oyuncaklarla birlikte 400’ü askin oyuncak sergileniyor. Türkiye’nin 9. oyuncak müzesi unvanini kazanan müzeyi ziyaret edenler adeta geçmisten gelecege yolculuga çikiyor.

Bu Müzeye Gelen Geçmisten Gelecege Yolculuga Çikiyor
Oyuncak Evi; Kdz. Eregli Belediyesi tarafindan 2021 yilinda hizmete açildi. Geçen Ocak ayinda da Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Müzeler statüsüne alinarak Oyuncak Evi, Türkiye’nin 9. Oyuncak Müzesi olarak ilan edilince müze olarak hizmet vermeye devam ediyor. 300 bini askin ziyaretçiyi agirlayan müzede geçmisten günümüze Türkiye’nin yani sira Almanya, Macaristan, Japonya gibi ülkelerden de gönderilen yöresel oyuncaklar müzedeki yerini aldi. Türkiye’nin farkli sehirlerinden gelen ziyaretçileri de agirlayan müzede, 400’ü askin oyuncak yer aliyor.

Oyuncak müzesine bagli atölyede marangoz ustalari tarafindan yapilan ahsap oyuncaklar da müzede ziyaretçilerini karsiliyor. Öte yandan atölyede çocuklar için ayrilan bölümde çesitli aktiviteler düzenleniyor. Oyuncak müzesinin koordinatörü Melih Can Tanrikulu, geçmis nesille gelecek nesli müzede bulusturduklarini ücretsiz olarak hizmet veren müzenin 7’den 70’e herkesin ilgisini çektigini ifade etti.

Yurtdisindan toplanan oyuncaklarin müzede sergilendigini aktaran Tanrikulu, söyle dedi:

"Oyuncak evi olarak yola çiktik 1,5 yil önce. Bu fikir Eregli’deki ve bölgedeki oyuncaklarin bir arada toplandigi hatta yurt disindaki oyuncaklarin da bir arada toplanabilecegi, çocuklarin ve gençlerin hayal kurabilecegi bir ortami Kdz. Eregli halki ile bulusturmak istedik. Ilk önce oyuncak evi olarak yola çiktik. Sonra resmi basvuruyla bakanliga basvurduk. Yaklasik 6 ay sonra özel müzeler statüsüne kavusarak Türkiye’nin 9. Oyuncak Müzesi olduk. Envanterde 438 oyuncak yer aliyor. Yerli oyuncaklardan yabanci oyuncaklara ahsap oyuncaklardan metallere, uzay kösesinden pelüs bebeklere kadar bir çok oyuncagi burada görebilirsiniz. Bu müze çocuklarin hayal güçlerini bir araya getiriyor. Geçmisten günümüze baglanti kurmalari için bu müze gerçekten Kdz. Eregli için kiymetli. Tüm halk buraya yogun ilgi gösteriyor. Ama tabii ki 0-6 grubu, ilkokul ögrenci gruplari yogun olarak tercih ediyor. Hayal güçlerini harekete geçirebilecek bir yer. Yas skalamiz çok genis. Çünkü geçmisten günümüze birçok tarihi oyuncagi burada bulabildikleri için de her yastan insani buraya çekebiliyoruz."

Oyuncagin arkeolojisi dikkat çekiyor

Müzede sergilenen oyuncaklarin yani sira sisman ve zayif gösteren ayna, sosyal medya kösesi ve etkinliklerin yer aldigi video gösterimi ziyaretçilere sunuluyor. Müzenin en dikkat çeken bölümü ise oyuncak arkeolojisi oldu. Milattan Önce 8 bin 500’lü yillardan baslayarak günümüze kadar geçen süreçte kullanilan oyuncaklarin yer aldigi fotograflar bu bölümde yer aliyor. Oyuncak arkeolojisinin yer aldigi bölümü anlatan Koordinatör Melih Can Tanrikulu, "Müzemizin bir de müze atölye kismi var. Orada da natürel ahsap oyuncak üretimleri gerçeklestiriyoruz. Egitmenimizle birlikte. Orada atölyede gerçeklestirdigimiz çalismanin sonunda da çocuklar ürünlerini oralardaki vitrinlerde sergileyebiliyorlar. Oyuncagin arkeolojisi kösesi yapmistik. Milattan Önce 8 bin 500’den baslayarak oyuncagin hikayesini olusturduk. Pismis toprak ev modelinden günümüzün oyuncaklarina kadar geçen süreçte kullanilan oyuncaklarin arkeolojisi olusturulan bu bölümde yer aliyor" ifadelerine yer verdi.

"Geçmisten gelecege yolculuk yapmamizi sagliyor"

Müzeyi oglu ile ziyaret eden Gülsah Bozdemir, çocukluk çagindaki oyuncaklari müzede gördügünde heyecanlandigini ve ogluna anlattigini söyledi.

Bozdemir, "Çocuklarimiz için çok güzel. Bizler için de çok güzel. Geçmisten gelecege böyle bir yolculuk yapmamizi sagliyor. Çocuklarimizi düsündükleri için ayrica bizlere de çok heyecan katiyor. Kendilerine çok tesekkür ediyorum. Bizim için çok güzel ve çok degerli. Bizim dönemimizle simdiki oyuncaklar arasinda çok büyük farklar var. Toprak oyuncaklar, ahsap oyuncaklar bizde vardi. Teknoloji ile birlikte hepsi ilerledi. Ama onlar bizim için hala çok degerli. Çocuklarimiz her ne kadar elektronik esyalarla ilgilense de eski oyuncaklar da onlarin ilgisini çok çekiyor. Birçok seyi görmemisti. Burada bir çok oyuncak ilgisini çekti" diye konustu.

Annesi Gülsah Bozdemir ile müzeyi gezen 11 yasindaki Seyit Han Bozdemir ise "Müzeyi çok güzel buldum. Eski oyuncaklari gördüm. Bizim oynadiklarimizla çok büyük fark var. Eskiden uzaktan kumandali arabayi kablolu kullaniyorlarmis. Çok ilgimi çekti" ifadelerine yer verdi.

Müze, atölyenin yani sira bahçesiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Haftanin alti günü açik olan olan müze dron ile de havadan görüntülendi.
Kaynak: İHA