Bilim Adamlarinin Çalismasi Tahil Ürünlerinde Yüzde 20 Verim Artisi Saglayacak

Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi’nde son asamaya ulasan tahil islah çalismalari, ürünlerde yüzde 20 verim artisi saglayacak.

Bilim Adamlarinin Çalismasi Tahil Ürünlerinde Yüzde 20 Verim Artisi Saglayacak
Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen tahil islah çalismalari hasadin ardindan tescil alacak. Tescil sonucunda üretici ile bulusacak olan çalismalarin üretimde verimi artirmasi hedefleniyor. Kuraklik ve tahillarin yan yatmasi ile yasanan verim kaybinin önüne tahil boylarini kisaltarak geçen bilim adamlari, üretimde yüzde 20 oraninda verimi artirmayi basardi. Hasadin ardindan tescil islemine gidecek olan çalismalarin üreticiler ile bulusmasi hedefleniyor.

Çalismalari yürüten Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tahillar ve Yemeklik Baklagiller Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Dr. Ibrahim Saygili, "Tahillarda yaygin olarak yana yatma gibi bir problem var. Ektiginiz ürün verimliyse o üründe yatma dedigimiz olay gözüküyor. Bunlarin boyunu kisaltarak, saglamligini artirarak ürünün verimini kaybetmemis oluyoruz. Üreticilerde bu sayede yüzde 20 verim artisi saglanmis olacak. Diger taraftan kurakliga dayaniklilik var" dedi.



"Boyunu kisaltip, saglamligini artirarak ürün verimini kaybetmemis oluyoruz"

Tescil asamasindan sonra ürünlerin üreticilerin kullanimina hazir olacagini belirten Dr. Saygili, "Tahillarda yatmaya dayaniklilik, kurakliga tolerans, çinko eksikligine dair alanlarda çalismalar yürütüyoruz. Bugünlerde kisa boylu, yüksek verimli arpa hatlari gelistirmek üzerine çalisiyoruz. Arastirmalarimizin büyük bir bölümünde farkli hatlar var. Bu hatlar içerisinde yeni belirledigimiz genler var. Bu genlerin kromozom bölgelerini bulmaya çalisiyoruz. Tescil alacak yeni çesitlerimiz var. Tahillarda yaygin olarak yana yatma gibi bir problem var. Ektiginiz ürün verimliyse o üründe yatma dedigimiz olay gözüküyor. Bunlarin boyunu kisaltarak, saglamligini artirarak ürünün verimini kaybetmemis oluyoruz. Üreticilerde bu sayede yüzde 20 verim artisi saglanmis olacak. Diger taraftan kurakliga dayaniklilik var. Bunlar kisa boylu ve metrekarede daha fazla basak içeren verimli hatlarimizdir. Bunlarda ise kurak sartlarda yüzde 15 ile 20 arasinda daha fazla verim elde edebiliyoruz. Bu yil tescil planimiz var, projemizi hazirladik. Son deneme yilimiz tescil asamasindan sonra çiftçimize bu ürünler ulasacak" dedi.

Kaynak: İHA