Okuma-Yazma Ögrenen Kadinlar Kep Atarak Sertifika Almanin Mutlulugunu Yasadi

Ankara’da okuma ve yazma kursunu basariyla tamamlayan kadinlar, kep atarak sertifikalarini almanin mutlulugunu yasadi. 75 yasindaki Nuriye Öztürk, engellenmesi nedeniyle gençken okuma yazma ögrenemedigini söyledi.

Okuma-Yazma Ögrenen Kadinlar Kep Atarak Sertifika Almanin Mutlulugunu Yasadi
Yenimahalle Belediyesi’nin çesitli nedenlerden dolayi okumayi ve yazmayi ögrenememis kadinlar için açtigi kurs mezunlarini verdi. Her yastan yüzlerce kadinin farkli siniflarda aldigi okuma ve yazma egitimine katilan onlarca kadin, Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda cübbelerini giyip kep atarak mezun oldu. 3 çocugunu da okutup doktor ve mühendis olmalari için yasadigini anlatan 75 yasindaki Nuriye Öztürk ise gençken çok okumak istedigini ama engellendigini belirterek söyle konustu:

“Çocuklarim okudular, ögrendiler ben de okumak istiyorum diye düsünürdüm her zaman. Kenan Evren döneminde 15 günlük bir okuma yazma egitimi almaya gittim ama sonra ‘Kadinlar okuyamaz, burada kötü yola düsüyorlar’ diyerek beni okuldan aldilar. Çok agladim, çok üzüldüm. Ama simdi kendi basimayim. Nakis, boncuk yapma gibi birçok kursa gittim. Allah Fethi Yasar’dan razi olsun. Biz Atatürk çocuklariyiz. O zaman basardik, simdi yine basaracagiz. Kursumuz çok eglenceli geçti. Birçok arkadas edindik. Buraya gelmeseydim evde oturup kalacaktik.”

“Okuyamamak benim içimde çok büyük bir yara”

Okuma ve yazma konusundaki eksikliklerini tamamlamak için kurslara katildigini söyleyen 63 yasindaki Zennus Baser ise, hem üniversiteye gitmek hem de Ingilizce ögrenmek istedigini, su ana kadar okuyamamis olmanin içinde çok büyük bir yara oldugunu aktararak, “Okuma yazma konusunda bazi eksikliklerim vardi. Önce Allah, sonra çocuklarimin yardimiyla kursumu tamamladim. Kizim kurslari takip etmis. Ben de bu kursa gelerek eksiklerimi tamamladim. Su an okuyup yazabiliyorum. Kurslarimizin devami olursa onlara da katilmak istiyorum. Okullarimi tamamlamayi çok arzu ediyorum. Keske imkanim olsa da üniversiteyi bile okusam. Okuyamamak benim içimde çok büyük bir yara. Bazi ailevi ve ekonomik sorunlardan dolayi okuyamadim. Bizlere egitim veren hocalarimizdan çok memnunuz. Çok büyük bir sevgiyle yaklastilar. Ben yabanci dil ögrenmeyi çok arzu ediyorum” dedi.

Mezuniyet töreninde konusan Yenimahalle Belediye Baskani Fethi Yasar, sunlari kaydetti:

“Çesitli nedenlerden okuma yazma bilmeyen vatandaslarimiz bizim kurslarimizda okuma yazmayi bitirdiler. Yenimahalle Öelediyesi olarak 2 bin 750 çocugumuza kresler açtik. Onuncu kütüphaneyi yapiyoruz. Türkiye’de ilk defa egitim akademisini gençlerimize, çocuklarimiza, engellilerimize kazandiracagiz. Ne kadar egitebilirsek o kadar Türkiye’nin gelecegi aydinlik olacak, üreten bir Türkiye olacak. Hepinize tesekkür ediyorum, yeni yolunuzda basarilar diliyorum.”

Okuma yazma kursundan mezun olup kep atan onlarca basarili kadin. mezuniyet töreninin ardindan belediye ekipleri ile birlikte bir alisveris merkezinde bowling oynamaya gitti. Kursun sona ermesinin tadini çikaran kadinlar, doyasiya eglendi.
Kaynak: İHA