Kars'taki Sempozyumda Dogu Anadolu'daki Mezalimin Izleri Gözler Önüne Serildi

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta “93 Harbi’nden Milli Mücadele’ye Dogu Anadolu: Isgal, Mezalim ve Kurtulus” baslikli bir sempozyum düzenledi.

Kars'taki Sempozyumda Dogu Anadolu'daki Mezalimin Izleri Gözler Önüne Serildi
Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçeklesen sempozyumun açilis konusmalarini TTK Baskani Prof. Dr. Birol Çetin ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu yapti. Türkiye’den ve yurt disindan alaninda uzman isimler, toplam 3 oturumlu sempozyumda konuyla ilgili degerlendirmelerde bulundu. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan sempozyumun açilisinda konusan TTK Baskani Birol Çetin, “Türk Tarih Kurumu bugüne kadar hep hakikatin pesinde oldu. Tabii karsi taraf sürekli propagandayla isi siyasete dökerek, algi olusturarak bugüne kadar yüzyildir bu davanin -tabii 2’inci Dünya Savasi’ndan sonra daha fazla hizlanmistir- ne kadar hakli olduklarini, haksizliga ugradiklarini sürekli bunlari söylüyorlar. Ama dedigim gibi hakikatin tarafi iseniz daima hakikat güçlü çikiyor. Onlarin propagandalari köpük mahiyetinde yani dünya da biliyor. Bugün biz ülke olarak dis politikamizda özellikle dünya barisinin tesisi, istikrarin devam ettirilmesinde herkesin özellikle aradigi bir ülkeyiz. Bunu son savasta da gördük. Bizi bu tür seylerle suçlayan devletler, özellikle Ermenilerin de arkasinda yer alan devletler kosarak Türkiye’ye gelmislerdir” dedi.

Çetin, “Yüzyildir ayni seyleri tekrarliyorlar. Geçen sene Latin Amerika’da bir ülkede, Arjantin’de 26 yerde 24 Nisan’da program yaptilar. Bu çalismalarinin çok etkili oldugunu söyleyemeyiz. Simdi tabii bölgemiz çok büyük trajedilere sahne oldu. Hep kendi kayitlarindan bahsediyorlar. Bu bölgede 40 bin civarinda insanimiz sehit oldu ve üstelik çok çesitli iskencelere maruz kaldilar. 500’e yakin köy yok edildi. Bunlarin kayitlari elimizde var. Biz büyük devletiz. Arsivimiz de çok saglam, bu çetecilerin isimleri var hepsinin. Hangi bölgede kimler bu cinayetleri islemisler bizde kaydi var. Fakat sunu söylemek istiyoruz. Bu neden olabilir, niçin bu kadar uzun süre ayni seyleri tekrarliyorlar. Suçlunun söyle bir tavri var; hep cinayet mahalline döner ve bunu sürekli sürekli gündeme getirir. Baska bir anlam veremiyorum” seklinde konustu.

Sempozyumda 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi, o dönemde imzalanan antlasmalarin tarihteki önemli sonuçlari, Ermeni isyanlarinin bölgede yasayan Müslüman ve gayrimüslim halk üzerindeki etkileri ve Milli Mücadele’ye kadar geçen süredeki askeri, siyasi, demografik ve sosyal açidan analizleri genis yelpazede masaya yatirildi. Sempozyumda o yillarda Osmanli tebaasi olan Ermenilerin faaliyetleri, silahlanan Ermeni hareketlerinin bölgede olusturdugu tehditler, Müslüman halkin içine girdigi zor durum, Dogu Anadolu’daki isgalin etkileri, bölgede meydana gelen göçler bilimsel gerçekler isiginda gözler önüne serildi.

Sempozyumda çesitli kurumlarin arsivlerinden temin edilen bölgedeki Ermeni mezalimine iliskin fotograf sergisinin de açilisi gerçeklestirdi. Sempozyuma Vali ve Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, TTK Baskani Birol Çetin, Rektör Hüsnü Kapu, protokol üyeleri ve çok sayida ögrenci katildi.

Kaynak: İHA