Depremde 10 Esnafli Yeralti Çarsisinin Sivasi Bile Dökülmedi

Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük yikima neden oldugu Hatay’da, 31 yillik Antakya Yeralti Çarsisi’nin sivasi bile dökülmedi. Giristeki enkazin kaldirilmasinin ardindan 10 esnafin bulundugu çarsi, yeniden hizmete basladi.

Depremde 10 Esnafli Yeralti Çarsisinin Sivasi Bile Dökülmedi
6 Subat Kahramanmaras merkezli depremler 11 il içinde en büyük yikima Hatay’da neden oldu. Kentin ticaretinin merkezi konumundaki tarihi Uzun Çarsi ve tarihi bir çok yapi zarar gördü. 31 yil önce açilan Uzun Çarsi girisindeki Antakya Yeralti Çarsisi ise depremde hiçbir hasar almadi. Sivasi dahi dökülmeyen çarsiya gelen esnaf is yerlerinin ayakta olmasi nedeniyle büyük mutluluk yasadi. 10 esnafin bulundugu çarsi,hasarsiz raporunun ardindan elektrik ve suyun verilmesiyle yeniden faaliyetine basladi.

Askeri malzeme, giyim ve elektronik ev aletlerinin satisinin yapildigi is yeri bölgede görev yapan personel ve vatandaslarin ugrak noktasi konumuna geldi.

"Filizlenecek"

Çarsi esnafi Metin Bilmez, depremde evlerinin zarar gördügü ama çekirdek ailesinden can kaybinin olmamasinin sevindirici oldugunu belirtti.

Içinde bulundugu çarsinin da yikildigini düsünen Bilmez, “Biz buranin da gittigini saniyorduk. Buranin etrafi komple betonla kapli oldugu için sorun yok. Sadece ayraçlara tugla koyulmus. Burayi daha önceden yapan belediyelerde, simdiki belediye baskanlari sag olsun. Komple betondan oldugu için yikilmadi. Normalde enkazlardan dolayi her yer yikildigi için buranin da gittigini zannettik. Kapiyi biraz zorlayip açtiktan sonra, Yer Alti Çarsisi’na hiçbir sey olmadigini gördük. Ayrica biraz malzemelerimiz düsmüstü. Insallah buradan bir dogus olur. Hani bir vücutta bir kalp olmazsa hiçbir ise yaramaz. Burasinin da insallah bir esnaf olarak kalp oldugumuzu düsünüyoruz. Insallah burasi Allah’in izniyle filizlenir. Tekrar yeniden ayaklaniriz” dedi.

Çarsi esnafi Adnan Bereketoglu, bir hafta sonra geldiklerinde çarsinin yikilmadigini gördüklerini söyledi.



"Keske Antakya yikilmasaydi"

Esnaf Refik Dagli, Antakya’nin yerle bir oldugunu belirterek, “Çarsinin ayakta kalmasin vallahi çok sasirdik. Demek belediye burayi saglam yapmis. Yoksa yukaridaki binalarin hepsi agir hasarli. Burasi Köprübasi’dir, Antakya’nin en islek caddesidir. Insallah toparlayacagiz. 2 ay buraya giremedim. Tabii ki üstlerde hep enkaz vardi, enkazlar kaldirildi. girdik baktik hiçbir sey yok. Ama sevinmiyoruz niye çünkü bu Antakya yikilmis, keske burasi yikilsaydi ve bütün Antakya yikilmasaydi”diye konustu.

Kaynak: İHA