Cumhurbaskani Erdogan'in Bugday Fiyati Açiklamasi Edirneli Üreticileri Sevindirdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan bugday fiyati Edirneli çiftçileri memnun etti.

Cumhurbaskani Erdogan'in Bugday Fiyati Açiklamasi Edirneli Üreticileri Sevindirdi
Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Trakya’da bugday hasadi için geri sayim basladi.

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Edirne’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan bugday fiyati Edirneli çiftçileri sevinirdi.

Birçok ürünün hammaddesi olan ve Ukrayna-Rusya savasi sonrasi stratejik öneme sahip ürünlerin basinda gelen bugday için Trakyali çiftçiler bu yil verimlerin çok iyi oldugu belirtti.

Türkiye’nin tarimini önemli ölçüde karsilayan Edirne’de çiftçiler dönüm basina ortalama 500 ile 700 kilogram arasinda verim alarak rekolte beklendiklerini ifade etti.



“Verimlerin çok iyi olacagini tahmin ediyoruz”

Açiklanan bugday ve arpa fiyatlarinin makul oldugunu ifade eden Edirne Ticaret Borsasi Baskani Özay Öztürk, bu sene tüm satis yapilan yerlerden vatandaslara prim alma imkâni saglandigina dikkat çekerek, “Cumhurbaskanimiz Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alim fiyatlarini açikladi.

Bugdayda 8 bin 250 lira, arti bin lira prim, arpada da 7 bin lira, arti 500 lira prim olarak açiklandi. Geçen yilla göre prim arasindaki en önemli fark ise geçen yil sadece Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aldigi mallara prim uygulandi. Bu sene ise tüm satis yapilan yerlerden vatandaslara prim alma imkâni saglandi. Fiyatlara da bakildiginda verilen fiyatlarin makul oldugunu düsünüyorum. Topragin yapisi aldigi yagis miktarina göre sekillenecektir. Ama sunu söyleyebiliriz, çok yagisli bir seneydi ürünlerde tam zamaninda yagislari da aldi. Verimlerin çok iyi olacagini tahmin ediyoruz” dedi.



“Edirne’de lisansli depolarda 22 bin ton geçen yildan aktarilan bugdayimiz var”

Her geçen günde Türkiye genelinde de rekoltenin yüksek olacagi açisindan açiklamalar yapildigini söyleyen Baskan Öztürk, “Tabi üretici açisindan biraz daha yüksek beklenti olabilir alici açisindan da bu fiyat yüksek gelebilir ama an itibariyle maliyetlere bakildiginda verilen fiyat bence makul. Trakya’da hasat dönemi önümüzdeki ay itibariyle bayram sonrasi baslayacaktir. Bununla ilgili olan kisimda lisansli depolar basta olmak üzere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve özel sektörler alim yapmaya baslayacak. Suanda geçen yildan kalan mallar var, depolarin büyük bir kismi geçen yildan kalma mallar ile dolu. Örnek verirsek Edirne’de lisansli depolarda 22 bin ton geçen yildan aktarilan bugdayimiz var. 40 bin ton ise bizim yerimiz, boslugumuz var. Rutubetler, biçim zamani geldiginde bizim alacagimiz seviyelere geldiginde, bizim alacagimiz seviyelere gelir gelmez alimlara baslayacagiz. Ben tüm üreticilerimize ve tüm ülkemize bol bereketli hayirli harmanlar olmasini diliyorum” diye konustu.



“Cumhurbaskanimiza çok tesekkür ederiz”

Edirne’nin Havsa ilçesine bagli Osmanli Köyü’nde çiftçilik yapan Mustafa Hatipoglu, açiklanan fiyatlardan çok memnun oldugunu ve dönüm basina 700 kiloya kadar verim beklediklerine deginerek, “Su anda açilanan fiyatlardan dolayi çok memnunuz. Köyde konustugumuz arkadaslarin hepsi de çok memnun. Allah bize toplamayi ve satmayi nasip eylesin. Bizim bekledigimiz verimler 500, 600 ve 700 kiloya kadar bugday biçeriz. Cumhurbaskanimiza çok tesekkür ederiz. Çok güzel fiyat verdi ve bizi memnun etti. Destekleme ile birlikte 9 bin 250 lira çok iyi fiyat 500, 600 kilo bugday biçtigimizde çok güzel rakamlar aliriz ve iyi kar elde ederiz” seklinde konustu.



“Bu sene verimlerde çok güzel”

Edirne’nin Havsa ilçesine bagli Osmanli Köyü’nün muhtari olan Arif Aykaç, ayni zamanda çiftçilik de yaptigi vurgulayarak, “Açiklanan rakamlar bekledigimiz fiyatlardi. Bizde zaten o civarda fiyat bekliyorduk. Bizi çok menün etti. Bu sene verimlerde çok güzel. Bugdaylarimiz ve ayçiçeklerimiz çok iyi görünüyor. Cenabi Allah toplamayi nasip etsin insallah. Topladigimiz takdirde de yüce Allah bize bolluk verecektir. Verimin yaninda fiyatlarda çok iyi. Eger 5 kilo bugday almissak bunun yüzde 50’si masrafa gider geri kalani kardir. Katiyen çiftçi kazanmiyor diye bir sey yok. Çiftçi buradaki 1 buçuk aylik çalismasiyla kazanci bir memurun 3 katina çikar. Kim olursa olsun 3’te biri masraftir, 3’te ikisi ise kardir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA