9 Günlük Tatili Degerlendirmek Isteyen Vatandaslar Turizm Acentelerine Akin Etti

Kurban Bayrami tatilinin 9 gün olacagi açiklamasindan sonra turistik yerlere rezervasyon yaptirmak isteyen vatandaslar turizm acentelerine akin etmeye basladi.

9 Günlük Tatili Degerlendirmek Isteyen Vatandaslar Turizm Acentelerine Akin Etti
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan geçtigimiz günlerde yaptigi açiklama ile Kurban Bayrami tatilinin 9 gün olacagini söyledi.

Açiklanan müjdenin ardindan 9 günlük süreyi degerlendirmek isteyen vatandaslar tatil yapmak için otel aramaya basladi.

Tatil planlarini son ana birakan vatandaslar turizm acentelerine akin ederken, erken rezervasyon yaptirmadiklari için pisman olduklarini söyledi.

Eskisehir’de uzun yillardir turizm danismanligi yapan Ali Çakir, “9 günlük tatil ile birlikte otel fiyatlarinda yüzde 20 ila yüzde 30 civarinda artis oldu. Rezervasyonlarini son dakikaya birakan misafirler biraz üzgün ama önceden planlayanlarin keyfi yerinde” dedi.

“Tatil 9 gün olarak açiklaninca oteller fiyat revizeleri göndermeye basladi”

Turizmciler olarak yil planlamasinda Kurban Bayrami için 9 günlük bir tatil beklediklerini dile getiren Ali Çakir, vatandaslari daha önceden uyardiklarini söyledi.

Erken rezervasyonun her zaman daha avantajli oldugunu dile getiren Çakir, “Biz turizmciler olarak misafirlerimize her zaman erken rezervasyonu tavsiye ediyoruz. Bunun yani sira Türkiye’de 2 seyin tarihinin degismeyecegini söylüyoruz; bunlardan birincisi Ramazan Bayrami, ikincisi ise Kurban Bayrami tatili. Misafirlerimizi bu anlamda bilgilendirdigimiz için misafirlerimizin yüzde 70 ila 80’i zaten erken rezervasyonda çok daha uygun sartlarda ve ekonomik fiyatlarla tatillerini aldilar. Geriye kalan yüzde 30’luk misafir kitlesi ise 9 günlük tatille birlikte çok ciddi anlamda rezervasyon yaptirmak için emek sarf ediyor. Tabii ki 9 günlük tatille birlikte otel fiyatlarinda ortalama yüzde 20 ila 30’a varan artislar oldu ve bölgeler çok ciddi anlamda doldu. Bu da tabi ki rezervasyonlarini son dakikaya birakan misafirler için biraz üzücü oldu. Otel imkanlarini daha ucuza almak varken çok daha pahaliya satin alacaklar. 9 günlük tatilin açiklanmasiyla birlikte çok ciddi anlamda rezervasyon talebi aliyoruz ve bunun beraberinde de tatil 9 gün olarak açiklaninca oteller fiyat revizeleri göndermeye basladi.

Biz turizmciler olarak 9 günlük tatili zaten bekliyorduk. Sektördeki 20 yillik tecrübeye dayanarak özellikle kamu kurum ve kuruluslarinin böyle bir tatil verecegini tahmin etmistik. Bu konuda da erken rezervasyonda bütün misafirlerimizi uyardik. Sigortali rezervasyon yaptirmalarini söyleyerek, ‘Velev ki tatil olmazsa zaten rezervasyonunuzu iptal edersiniz’ dedik. Onlar da bizlere güvenerek daha ucuza tatillerini aldilar. Su an yeni gelecek bütün misafirlere elimizden geldigi kadariyla yardimci olmaya çalisiyoruz” dedi.

“Tatil fiyatlari arttikça tatil yapan kisilerin sayisi azaliyor ama biz misafirlerimize yardimci oluyoruz”

Son dönemlerde artan maliyetler ve harcamalar sebebiyle birçok vatandasin tatile istedikleri ilgiyi göstermekte zorluk yasadigini belirten Çakir sunlari söyledi;

“9 günlük tatil tabii ki özellikle misafirleri çok ciddi anlamda etkiledi. Türkiye’de maalesef son 2 senedir yasanan çok ciddi enflasyon ve kur artislari nedeniyle iç turizm çok ciddi anlamda hasar gördü. Yüksek kur ve yüksek enflasyon maalesef Türk halkinin belini ciddi anlamda bükmektedir. Bu nedenle su anki tatil fiyatlari bayram döneminde ortalama 5 yildizli otellerde 5 gece konaklama ve orta düzey bir tatil için 30 bin ile 50 bin lira arasinda degismektedir. Bu da tabii ki talebi bir yandan arttirirken bir yandan da rakamsal anlamda azaltmaktadir.”
Kaynak: İHA