Yüzde 76 Engelli Raporu Bulunan Kizin Kaçirildi Iddiasi

Sakarya’da yüzde 50’si zihinsel sagligi olmak üzere toplam yüzde 76 süresiz engel raporu bulunan kizinin kaçirildigini iddia eden anne yasadigi magduriyeti anlatti. Kaçirdigi iddia edilen kisi ile evlendirilmeye çalisilan kizina kavusabilmek için sikayetçi olarak her yolu deneyen gözü yasli annenin bu süreçte yasadiklari ise soke etti.

Yüzde 76 Engelli Raporu Bulunan Kizin Kaçirildi Iddiasi
Olay, dün Sakarya’nin Adapazari ilçesinde yasandi. Yüzde 50’si zihinsel sagligi olmak üzere Kocaeli Devlet Hastanesi’nden toplam yüzde 76 süresiz Özürlü Saglik Kurulu Raporu bulunan 28 yasindaki S.T. isimli kadin, iddiaya göre özel egitim gördügü kurstan geldigi esnada servisten indikten sonra kaçirildi. Kizinin, daha öncesinde istemeye gelen kisi tarafindan Kaynarca ilçesine götürüldügünü ögrenen Nurdan Türk, ilk önce aileye ulasti. Kizi S.T. ile kaçtigi iddia edilen A.D.’nin evlendirilmek istedigini duyan anne bu duruma kizinin engelli oldugu için rizasinin olmadigini bir kez daha anlatti. Buna ragmen ailenin israri devam edince karakola giden Nurdan Türk, kizini kaçirdigini iddia ettigi kisi A.D. ile ailesinden sikayetçi oldu.

Savcinin söylemleri acili anneyi soke etti

Yüzde 50 zihinsel ve 26 fiziksel olmak üzere toplamda yüzde 76 engeli bulunan S.T.’nin annesi Nurdan Türk, karsi ailenin Kaynarca ilçesinde ikamet etmesi sebebi ile konuyu jandarma ekiplerine de bildirdi. Savciliga intikal edilen olay hakkinda elinde bulunan belgelere ragmen yasadigi magduriyeti söyleyen anne Türk, sikayetinden vazgeçmeyecegini belirtti.

Anne Türk, tüm belge ve raporlari kendisine ulastirdigi savcinin, ‘Inisiyatifimi kullanarak bu gece kizin orada kalmasini istiyorum’ söyleminde bulundugunu aktardi. Öte yandan anne Türk, kizini kaçirdigini ifade ettigi A.D.’nin de fiziksel bir engeli oldugu ve kizini da gittigi özel egitim kursundan tanidigini söyledi.

S.T.’nin, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlügü’ne götürüldügü ögrenilirken, gözü yasli anne ise yasadigi olayin tekrarlanmamasini ve çocuguna kavusmayi bekliyor.

“Kizimi istemeye gelmislerdi, anlattim anlamadilar”

Daha öncesinde kizini istemeye gelen kisilerin olayi gerçeklestirdigini belirten Nurdan Türk, “Benim kizim özel bir çocuk 27 yasinda yüzde 76 raporu var. Yüzde 50’si mental geri kalani ise bedensel. Halk Egitim’e giden kizim geç kalinca servisteki hostesi aradim. O da bana biraktiklarini söyledi.

Kizima ulasma sansim yok çünkü telefon kullanmiyor, özel birey oldugu için. Arkadaslarindan ulastik, A.D. diye bir çocukla konustugunu ögrendik ve biz bu çocugu öncesinden taniyoruz. A.D.’nin, kizimi servisten indigi yerden alip gittigini ögrendik. Ne sekilde alip gittigini bilmiyoruz zorla veya kandirarak, nereye çekerseniz oraya gidiyor. O kisinin kendisini ve annesini aradim cevap vermediler. Daha sonrasinda kizimi kaçiran kisinin annesi beni aradi ve ortayi bulalim, hiçbir yere gitmeyin, evlendirelim diye konusunca ben telefonu kapattim ve karakola gittim. Daha sonrasinda yasadiklari mahallenin muhtari da olmak üzere birçok kisi beni telefonla tekrar arayarak ortayi bulabilmemiz konusunda bana israr etti. Ben de anlattim çocugun mental, raporlu birey oldugunu ama hiçbir sekilde beni dinlemediler. Hayirli olsun diyerek telefonu yüzüme kapatiyorlar. Bu insanlari biz daha öncesinden taniyoruz, kizimi istemeye geldiler. O zamanda çocugumun durumunu anlattim ve evlilik yapamayacagini belirttim. Buna ragmen asla vazgeçmeyeceklerini söylediler” dedi.



“Saglikli bir birey degil, dogru karar veremiyor. Kim nereye çekerse oraya gidiyor”

Kizinin raporuna ragmen yasadigi magduriyeti anlatan Türk, “Daha sonrasinda biz karakola gittik, orasi bizi jandarmaya yönlendirdiler. Orada raporu ve kizimin vasisi oldugumu, imza hakki bende oldugunu söylüyorum ama bana; ‘Kizin fikri de önemli degil mi? Biz konustuk kalmak istiyor, kolundan tutup getiremeyiz’ deniliyor. Saglikli bir birey degil, dogru karar verilemiyor. Kim nereye çekse oraya gidiyor. Savciliga intikal etti konu. Savci beyin bize dedigi ise ‘inisiyatifimi kullanarak bu gece kizin orada kalmasini istiyorum’ dedi.

Nasil böyle bir kaniya varildi, raporlar elimizde göstermemize ragmen raporu yenileyin diyorlar. Mental olan bir çocugun düzelme sansi yok. Ben 27 senedir bunlarin içerisindeyim. Biz bu durumdaki bütün anneler olarak farkli seyler yasiyoruz. Bu olaylar yasanirken bir yandan köyün muhtari ariyor, gelin evlendirelim diyor. Çocugun annesi küçük kizimi ariyor ve onu da üzecek sekilde konusuyor. Çocugum da diyor ki; ‘Hayri kaldi mi bu isin, bizim evimize girdiniz yemegimizi yiyip, çayimizi içtiniz. Sen annesin benimki de anne.’” diye konustu.



“Milletvekilimiz olmasa çocugumuzu kendi basimiza alamayacaktik”

AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek’in konuya müdahil olmasi ile bir netice alabildiklerini dile getiren Nurdan Türk, “Ömrüm onun pesinde geçti özel egitimlerde. Ama bana hiç kimse yardimci olmadi. Benim ne yapmam gerekiyordu? Ben oraya gidiyorum, farkli bir yere gönderiyorlar. O özel bir çocuk, ben onu gidip o gece alamiyorum. Gidersem haneye tecavüz olacakmis. Su an kizim Sosyal Hizmetlerde, gece saatlerinde korumaya alindi. Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek hanimefendiden Allah razi olsun, onun yardimlari sayesinde alinabildi. Baska türlü biz çocugumuzu kendi basimiza mümkün degil alamayacaktik. Beni hiç dinlemediler, anneye izah ettim, olmaz dedim. ‘Sen de annesin benim çocugum özel, tüm özel ihtiyaçlarini ben görüyorum, her gün pesindeyim, parayi, alisverisi bilmez, kendi basina bir yere gidemez’ dedim ama o da bana bu durumlara alisacagini söyledi” seklinde konustu.



“Kimsesiz gördüler benim çocugumu ve bunu yaptilar”

Sikayetinden vazgeçmeyecegini aktaran Türk, “Ben dün sabah 6.30’dan beri hiç uyumadim. Diger küçük kizim ve ben çok agladim. Biz bunu hak etmedik. Ve ben kizimi görmedim, çok kötüyüm. Ben onu görmek ve almak istiyorum. Ben ona hiçbir zaman mentalligini hatirlatmadim. Ben onun imzasini kullanirken memura rica ediyorum, kenarini o da karalasin ve demesin ki ben atamiyorum, yani üzülmesin. Ben o kadar ince düsünen bir anneyim. Asla sikayetimden vazgeçmiyorum. Ailenin, çocuk da dahil hepsinden sikayetçiyim. Herkes cezasini çeksin. Çünkü ben defalarca, aylardir izah ettigim halde meydan okudular bana. Esimin ölümüne ragmen bana, o acili zamanimda bile bana anliyorum deyip de beni anlamadilar. Kimsesiz gördüler benim çocugumu ve bunu yaptilar. Asla sikayetimden vazgeçmiyorum, adalet gerekeni yapsin. Herkes cezasini çeksin. Benim çocugum bana verilsin, baska hiçbir sey istemiyorum” ifadelerini kullandi.

“Bize karsi daha duyarli olunsun, yolumuza tas koyulmasin”

Anne Nurdan Türk son olarak, “Ben bütün engelli anneler adina çok rica ediyorum. Bize karsi daha duyarli olsun Bizim yolumuza tas koymasinlar. Bizim yolumuzu açsinlar. Biz gerçekten hayati çift yasayan anneleriz. Hepimiz birbirimizi anlayabiliyoruz ama anlayamayanlar da bize bunu yapiyor. Çok rica ediyorum bizim çocuklarimizin elinden tutsunlar, biz psikolojik anlamda çökertiliyoruz böyle seyler yasadigimizda” dedi.

Kaynak: İHA