Van Gölü'nde Balçik Temizligi Sonrasi 100 Yillik Iskele Tamamen Ortaya Çikti

Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle büyük ölçüde su kaybindan dolayi sularin çekilmesiyle çamur içerisinde kalan yaklasik 100 yillik balikçi iskelesi, göldeki balçik temizliginden sonra tekrar su yüzeyine çikti.

Van Gölü'nde Balçik Temizligi Sonrasi 100 Yillik Iskele Tamamen Ortaya Çikti
Dünyanin en büyük tuzlu ve sodali gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle büyük ölçüde su kaybi yasarken, yaklasik 100 yillik balikçi iskelesi çamur altina kaldi. ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin düzenledigi uzay fotograf yarismasiyla adini dünyaya duyuran Van Gölü, küresel iklim degisikliginden dolayi yasanan asiri kuraklikla gündeme geldi. Sicakliklarin artmasiyla beraber yagislarin azalmasi Van Gölü’ndeki su kaybini büyük ölçüde artirdi. Kapali bir havzada yer almasindan dolayi diger göllere oranla kurakliktan daha fazla nasibini alan Van Gölü’nde yaklasik 100 yillik balikçi iskelesi de çamur altinda kaldi

“Bugüne kadar 1 milyon metreküp çamur ve balçik çikartildi”

Van Büyüksehir Belediyesi’nin Van Gölü’nün korunmasina yönelik baslattigi çalismalar çerçevesinde geçen yil gölde baslayan 1. etap dip çamuru ve balçik çalismasi tamamlanirken, 2 ve 3. etaplarda da çalismalar yogun bir sekilde sürdürülüyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde devam eden dip çamuru temizleme çalismalarinda suana kadar 1 milyon metreküp dip çamuru ve balçik çikartildi.

“Toplamda 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çikartilacak”

Tusba ilçesi Iskele Mahallesi sahil kisminda baslatilan 1. etaptaki çalismalar tamamlanirken, Van YYÜ ve Iskele 15 Temmuz Parki arasindaki 2. etap ile Ipekyolu ilçesi Yasar Kemal Parki sahil kismindaki 3. etapta ise çalismalar devam ediyor. 75 is makinesi ve 80 personel ile yapilan çalismalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandinda 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çikartilacak.

“100 yillik iskele tamamen ortaya çikti”

Küresel isinma sonucu Van Gölü’ne sularin çekilmesiyle yaklasik 100 yillik tahta iskele de çamur içerisinde kaldi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Van Büyüksehir Belediyesinin geçen yil baslattiklari balçik ve dip çamuru temizligi çalismalari sonra çamur ve balçik içerisinde kalan ahsap fore kaziklari tamamen su yüzeyine çikti.

"Vatandaslar ahsap iskelenin restore edilmesini istiyor"

Van Gölü sahilinin geçmiste vatandaslarin tüm gün eglendigi bir alan oldugunu söyleyen gazeteci Ziya Türk, “Son dönemlerde sehrin kanalizasyonu aritilmadan Van Gölü’ne dökülmesiyle sahiller balçiga dönüstü. Özellikle son 2 yilda sularin da çekilmesiyle Van Gölü’nde olusan buharlasmanin kurakligin iklimsel nedenlerle sularin da çekilmesiyle buralarda balçiklar ortaya çikti. Daha önce buraya geldigimde kur zannederek bastigimda çamura batmistim. Yaklasik 2 yildir Van Büyük Sehir Belediyesi Van Gölü sahilinde çamur ve balçik temizligi yapiyor. Suana kadar yaklasik 1 milyon metreküp balçik temizlendi ve yaklasik 1 milyon 700 bin metreküp daha balçik temizlenecek. Bu temizlik sonrasi yaklasik 1.5-2 yil içerisinde Van Gölü sahilleri eski görünümüne kavusacak. Bu temizlikle birlikte eski iskelede su yüzeyine çikti. Temennimiz bu iskele yürüyüs yoluna dönüstürülmesi. Eski iskelenin ayaga kaldirilarak yeniden tarihin burada canlandirilmasi da dilemizdir” dedi.

Çalismalarla birlikte 100 yillik iskelenin gün yüzüne çiktigini ifade eden gazeteci bak Karaca, “Van Gölü sahilin diger alanlarinda yürüyüs yollari ve bir çok içerigin yer aldigi sosyal donatilar yapildi. Burasi restore edilirse diger alanlardaki gibi vatandaslar için farkli bir mekan olur. Van Valisi Dr. Ozan Balci Bey’den vatandaslar olarak talebimiz buraya çok güzel yürüyüs alani, kosu bandi gibi sosyal tesis alanlari olusturabilir” dedi.

Kaynak: İHA