Taze Sebze Ve Meyve Tüketimi Hastaliktan Koruyor

Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Emin Dinççag, "Taze sebze ve meyve tüketimi, bagisiklik sistemini koruyup, hasta olmayi önlüyor. Yaz mevsiminde günisigi en önemli parasiz antidepresan ilaçtir. Bol bol faydalanmaliyiz” dedi.

Yaz mevsimi sifa kaynagi birçok meyve ve sebzenin en çok bulundugu mevsim olarak dikkat çekiyor. Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Emin Dinççag, yaz aylarinin gelmesiyle beslenme konusunda yapilmasi gereken hususlar hakkinda bilgi verdi.

Saglikli yasam hakkinda bilgi veren Dr. Emin Dinççag, “Yaz geldi. Yaz mevsimi insan sagligi için en önemli zaman dilimlerindendir. Taze sebze ve meyvelerin bollasmasi, günes isigindan faydalanmamizin artmasi, günlerin uzamasi nedeniyle mesai disi daha çok zamanin olmasi ve açik havada daha çok zaman geçirmek ve egzersiz ve spor yapma olanaklarinin artmasi yazi diger mevsimlere göre daha fazla saglikli yasam için öne çikarmaktadir” diye konustu.



“Taze sebze meyve tüketimi, bagisikligi arttirip, hastaliktan koruyor”

Insan sagligi için gerekli tüm vitaminlerin taze sebze ve meyvelerde oldugunu ifade eden Emin Dinççag, “Insan sagligi için gerekli bütün vitamin, mineral ve antioksidanlarin taze sebze ve meyvelerde bulundugu, vücudumuzun ihtiyaci olan vitaminlerin en önemli kaynaklarindan birinin taze sebze ve meyveler oldugu bilinmektedir. Taze sebze ve meyve tüketimi, insanlarin bagisiklik sistemini koruyup, hasta olmalarini önleyen en önemli faktörlerden oldugu unutulmamalidir. Içerigi ile bagisiklik sistemimizi güçlendiren taze sebze ve meyveler, ayni zamanda barsak saglimiz için gerekli lif için en önemli kaynaktir. Özellikle barsak kanserinden korunmak için her eriskin günde en az 35 gr lif almalidir. Lif içeren gida maddeleri arasinda kepekli tahillar yaninda sebze meyveler de önemli lif kaynaklarindandir. Yüksek kolesterol tedavisinde de lifli beslenmenin önemi vardir” seklinde konustu.



"Yaz mevsiminde günisigi en önemli parasiz antidepresan ilaçtir"

Yaz aylarindaki beslenmenin ve günes isiginin önemine de deginen Dr. Dinççag, “Ultraviyole isinlari vücudumuz için D vitamini kaynagidir. Vücudumuzdan yapilan D Vitamininin aktif hale geçmesi ve vücuda faydali hale gelebilmesi için günes isigina ihtiyaç vardir. Yaz mevsimi boyunca özellikle günes isinlarinin insan sagligina daha az zararli oldugu öglen saatleri disinda kollarimizi, yüzümüzü ve bacaklarimizi günes isigina tutmamiz D vitamini almamiz için gereklidir. Günde 15 dakika bu islem için yeterlidir. Kemik erimesi (osteoporoz), D vitamini düsük olanlarin bu konuya dikkat etmeleri saglik açisindan çok faydalidir. D vitamini, insan vücudunda bir hormon gibi görev yapip, insanin bagisiklik sistemini güçlendiren önemli bir vitamindir. Kemik sagligi üzerine çok önemli faydalari vardir. Saglikli beslenmenin hastaliklardan korudugu, ömrü uzattigi bilinmektedir. Günlük hayatta spor yapmanin ve düzenli uykunun da buna eklenmesiyle daha saglikli ve uzun ömürlü bir yasam mümkündür. Meyve tüketiminin günde en az bes kez olmasi, sebze ve meyvenin taze tüketilmesinin ve kabuklu meyvelerin soyulmadan, ama iyice yikandiktan sonra tüketilmesinin faydalari vardir. Meyve suyu içmek yerine meyveyi posasiyla tüketmek daha faydalidir. Meyve tüketilirken karisik meyve tüketilmesi daha dogru olacaktir. Diyabet hastalarinin doktor önerisiyle ölçülü meyve tüketmeleri tavsiye edilir. Yaz mevsiminde günisigi en önemli parasiz antidepresan ilaçtir. Bol bol faydalanmaliyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA