''Taban Alim Fiyatlari Ve 1000 TL'lik Destek, Piyasa Beklentisini Karsilamis Durumda''

IAOM Avrasya Baskani Dr. Eren Günhan Ulusoy, ’’Açiklanan taban alim fiyatlari ve 1000 TL’lik destek, piyasa beklentisini karsilamis durumda. Geçtigimiz yila oranla yüzde 30 civarinda bir fiyat artisi oldugunu görüyoruz. Yapilan artis, maliyet artislarini karsilayacak düzeyde’’ dedi.



Uluslararasi Un Sanayicileri ve Hububatçilar Birligi (IAOM) Avrasya Baskani Dr. Eren Günhan Ulusoy, taban alim fiyatlari ve destek ödemeleriyle ilgili degerlendirmede bulundu. Ulusoy, açiklanan destek rakamlarinin piyasa beklentisini karsiladigini vurguladi. Dr. Eren Günhan Ulusoy, konu hakkinda su açiklamayi yapti:

’’Açiklanan taban alim fiyatlari ve 1000 TL’lik destek, piyasa beklentisini karsilamis durumda. Geçtigimiz yila oranla yüzde 30 civarinda bir fiyat artisi oldugunu görüyoruz. Yapilan artis, maliyet artislarini karsilayacak düzeyde. Özellikle çiftçimizin geçen yildan daha fazla bir verim beklemesi sebebiyle eline geçecek toplam gelir, geçen seneye göre daha yüksek oldugundan çiftçinin beklentisine uygun bir fiyat oldugunu söyleyebiliriz. Zaten bugdayda ekim alanlari 7 milyon hektar sinirlarini yeniden asmis durumda. Daha önce ekim alanlarinin 6.7 milyon hektara düstügünü görmüstük. Bu da ekim alanlarindaki daralma trendinin durdugunu ve ekim alanlarinda artisa geçtigimizi gösteriyor. Açiklanan rakam da trendin devamini saglayacaktir. Alim fiyatlarinin yüksek olmasi ve prim destegi ekim alanlarinda artisi saglayacaktir. Özellikle bu 1000 TL’lik prim, geçen yil sadece TMO’ya teslim edilen ürünlere uygulanmisti. Bu rakamin da toplamda 6,5 milyon tonluk bir alimi kapsadigini görüyoruz geçen sene yapilan açiklamalardan. Bu sene verilen primin tüm satislara uygulanmasi çiftçimiz için geçtigimiz seneye oranla önemli bir avantaj.

Ihracat ve üretim alanlari

Mevcutta tarim ürünlerinde yüzde 20.4’lük bir ihracat artisi gözlemliyoruz ki sektör olarak ülkedeki toplam ihracatta saglanan yüzde 14.4’lük artisindan da yüksek bir artis elde ettik. Bu artisa iliskin deger bazinda toplam 2,9 milyar dolarlik bir tarim ürünleri ihracati söz konusu ve bunun da 1,8 milyar dolari bitkisel ürünleri kapsiyor. Bitkisel ürünlerin alt kiriliminda hububat, bakliyat ve yagli tohumlari da en büyük kalemleri olusturuyor. 1,8 milyar dolarlik bitkisel ürün ihracatinin yarisina denk gelen 946 milyon dolar hububat, bakliyat grubundan mayis ayinda ihracat gerçeklesti. Bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 9,5’lik büyüme saglandi. Un sektörü özelinde ise 576 milyon dolar ihracatin gerçeklesmesiyle içinde bulundugu hububat, bakliyat sektöründeki en büyük kalem pozisyonunda yer aliyor. Yani sirasiyla bitkisel ürünlerin içerisinde en yüksek tarim, tarimin içerisinde hububat, hububatin içinde en yüksek de un ihracati yer aliyor. Un ihracatinda 8 yildir süregelen bir dünya liderlik konumunu koruyoruz. Geçen senenin mayis ayina kiyasladigimizda deger bazinda yüzde 27’lik, miktar bazinda da yüzde 35’lik bir artis elde edildi. Un ihracatinda yil bazinda ise 2023 yilinda geçen yila kiyasla yüzde 12’lik bir artis saglandi. Tonaj bazinda takibin saglanmasinin en büyük nedeni ise deger bazinda yapilacak takipte hammadde fiyatlarindaki ani degisimlerden dolayi karsilastirma yapmanin zorlasmasidir. Özellikle sektör nezdinde Ukrayna-Rusya savasi sebebiyle fiyat degisimleri yasanmasi ihracat tutar hedefi belirlememizi engelliyor. Yüzde 7’lik artis hedefi ise önceki sezonda saglanan 3,04 milyon tonluk un ihracatinin içinde bulundugumuz sezonda 3,25 milyon tona çikmasiyla gerçeklesecekti. Mayis sonu itibariyle ise bu dogrultuda hedefi yakalayabilecegimize isaret ediyor. Buna ilaveten önümüzdeki sezonda bugday hasadimiz üretimde geçen senenin rakamlarini yakalayip ötesine geçebilecegimiz yönünde. Geçen sene 19,7 milyon tonluk bir hasat söz konusuydu. Bu sene bu rakamin 20 milyon tonu geçebilecegimizi düsünüyoruz. Hammaddenin ülke içerisinde daha fazla miktarda üretiliyor olmasi da un ihracatinda sanayicilerimize avantaj saglayacaktir.’’
Kaynak: İHA