SGK Basuzmani Karakas Açiklamasi 'En Düsük Memur Emeklisinin Maasinin 15 Bin 328 Lira Olmasi Gerekiyor'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Basuzmani Isa Karakas, “En düsük memur maasina yapilacak yüzde 94’lük zam oranini da göz önünde bulundurdugumuz zaman en düsük memur emeklisinin maasinin 15 bin 328 lira olmasi gerekiyor” dedi.

SGK Basuzmani Karakas Açiklamasi 'En Düsük Memur Emeklisinin Maasinin 15 Bin 328 Lira Olmasi Gerekiyor'
Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bag-Kur emeklilerinin maaslarina ocak ve temmuz dönemi olmak üzere yilda iki kez zam yapiliyor. Enflasyon farki ise bir önceki dönemde verilen toplu sözlesme zammi üzerine 6 aylik enflasyon rakamlari eklenerek bulunuyor. Ocak, subat, mart, nisan, mayis ayi enflasyonu 5 aylik verilere göre yüzde 15,26 olurken, vatandaslarin gözleri yapilacak emekli maasi zamlarina çevrildi. Çalisan yila oranla kideme göre degisiklik gösteren memur maaslari hakkinda Cumhurbaskani Erdogan da, “Memurlarin en düsük maasini temmuzda 22 bin liraya yükseltme sözünü verdik. Emekçilerimizi enflasyona karsi koruyacak tedbirleri alacagiz, gereken adimlari atacagiz” ifadelerini kullanmisti. Buna göre temmuz ayinda hesaplanacak olan 6 aylik enflasyon orani sonrasinda en düsük memur maasi 11 bin 848 liradan 22 bin liraya yükselecek. SGK Basuzmani Isa Karakas, Ihlas Haber Ajansi’na yapilacak zamlari degerlendirdi.

“Memurlara ne kadar zam gelirse, bu otomatik olarak memur emeklilerinin maasina yansiyor”

Emeklilerin maasinin ocak ve temmuz aylarinda yeniden güncellendigini hatirlatan Karakas, enflasyon orani ve refah payi eklenerek memur maaslarinda sonuca ulasildigini dile getirdi. Bütün emeklilerin maas hesaplama sisteminin ve güncelleme sisteminin farkli oldugunu söyleyen Karakas, “SSK ve Bag-Kur emeklilerinden farkli olarak memur emeklilerinin maasinin güncellenmesi tamamen emeklilerin maas oranina bagli. Yani memurlara ne kadar zam gelirse, memurlar hangi haklari elde ederlerse bu otomatik olarak memur emeklilerinin maasina yansiyor. Dolayisiyla burada memur emeklilerinin maasini farkli bir sekilde izah edecegiz, SSK ve Bag-Kur emeklilerinin maasini farkli bir sekilde izah edecegiz. Genel olarak bu enflasyon ve refah payi ile hesaplanmasi gerekirken bu dönem sadece enflasyon ve refah payi ile güncellenmesi büyük sorunlara yol açabilir ve toplumsal adalete aykirilik teskil edebilir. Dolayisiyla temmuz ayinda yapilacak hesaplamada son derece farkli olarak birden fazla mihenk tasi söz konusu. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak maaslarin yeniden dengeye oturtulmasi gerekiyor” diye konustu.



“Ilk 6 aylik enflasyonun yüzde 16’i bile bulamayacagini söyleyebiliriz, bu yüzde 16’lik fark SSK ve Bag-Kur emekli maaslarina aynen yansiyacaktir”

Ilk 4 aylik enflasyon ve refah payina göre SSK ve Bag-Kur emekli maaslarini da degerlendiren Karakas, “Ilk 4 aylik enflasyon yüzde 15,21 oranindaydi. Dolayisiyla mayis enflasyonu beklentilerin çok altinda kaldi. Dogalgaz destegi ile birlikte de yüzde 0,044, Merkez Bankasi anketlerindeki beklentilere de baktigimiz zaman yüzde 21 civarinda bir 6 aylik enflasyon orani bekleniyordu. Ancak mayis ayinin enflasyon oraninin düsük gelmesi, haziran ayindaki enflasyonun da dogalgazin etkisiyle düsük gelecegi beklenmekte. Bu durumda bu mevcut göstergelere göre ilk 6 aylik enflasyonun yüzde 16’i bile bulamayacagini rahatlikla söyleyebiliriz. Bu yüzde 16’lik fark SSK ve Bag-Kur emekli maaslarina aynen yansiyacaktir” ifadelerini kullandi.

Karakas, SSK ve Bag-Kur emeklilerinde en düsük maasin 5 bin 500 lirayken nisan ayinda yüzde 45 zam yapilarak 7 bin 500 liraya çikarildigini fakat 7 bin 500 liranin üzerinde emekli maasi alanlara herhangi bir zam yapilmadigini hatirlatti. Bu konuda da Cumhurbaskani Erdogan’in 7 bin 500 liradan fazla maas alan emeklilere de refah payi verilecegini seçim vaadi olarak belirttigini söyleyen Karakas, su ifadelere yer verdi:

“Sosyal sigorta tekniginde özellikle dengelere dikkat etmek gerekir. Sosyal sigorta teknigiyle bakildiginda 5 bin liranin altinda olan yani 4 bin 500 lira emekli maasi almasi gereken kisi 7 bin 500 lira aliyor, ayrica 5 bin, 6 bin, 6 bin 500, 7 bin, 7 bin 459 lira alan da 7 bin 500 lira almis oluyor. Böylece 7 bin 500 liranin içerisindeki o gruplarda kendi içerisinde adaletsiz bir güncelleme söz konusu oluyor. Birinci husus buydu, ikinci husus ise 7 bin 500 liranin üzerinde maas alanlarin maaslarinin nisan ayinda güncellenmemesi ile bir adaletsizlik söz konusu. Bu baglamda sunu söyleyebiliriz; sadece enflasyon farki ve sadece cüzi bir refah payi ile maaslarin arttirilmasi sosyal sigorta teknigi bakimindan ve SGK’nin aktüeryal dengesine olumsuz etkileri olacaktir. Sistemin sürdürülebilirligi, sisteme giris ve gerçek ücretler açisindan sikintilar olusacaktir. Bütün bu dengelerin göz önünde bulundurulmasi halinde mevcut enflasyonun ve refah payinin çok üzerinde bir artisin elzem oldugunu söyleyebiliriz.”

“En düsük ögretmen maasi 26 bin 898 liraya yükselecek”

Karakas, 700 bini askin kamu isçisine yapilan çok güzel bir zam orani ile birlikte diger çalisanlar arasinda dengelerin bozulmamasi ve çalisma barisi ve huzurunun bozulmasina neden olmamasi için memur maaslarinin da düzeltilmesi gerektigini dile getirerek, “Cumhurbaskanimizin vaatleri arasinda en düsük memur maasina yapilacak zamla birlikte en düsük memur maasinin 22 bin liraya yükselecegini bildirmisti. Buradan hareketle yaptigimiz hesaplamada birinci derecede bulunan bir memurun 11 bin 340 lira oldugu görülmekte. Dolayisiyla 22 bin liraya tamamlamak için en az yüzde 94 oraninda bir zam yapilmasi gerekiyor. Bu durumda en düsük memur maasi 22 bin liraya yükselmis oluyor. Kamudaki dengeleri ve yapilacak olan zammi da göz önünde bulundurdugumuz zaman bir sefin maasi 14 bin 640 lirayken bu 26 bin 811 liraya, müdür maasi 19 bin 500 lirayken yapilacak güncelleme ile birlikte 33 bin 858 liraya, bir ögretmen maasi 14 bin 700 iken 26 bin 898’e yükselecektir. Son olarak pratisyen bir ögretmen 21 bin 600 lira alirken, onlarin maasi da 36 bin 903 liraya yükselecek” degerlendirmesinde bulundu.

“En düsük memur emeklisi maasi 7 bin 901 liradan 15 bin 328 liraya çikacak”

Memurlara yapilacak bu zammin ayni zamanda memur emeklilerine de yansiyacagini belirten Karakas, “Bu durumda su anda en düsük memur emeklisi maasi 7 bin 901 lira. En düsük memur maasina yapilacak yüzde 94’lük zam oranini da göz önünde bulundurdugumuz zaman en düsük memur emeklisinin maasinin 15 bin 328 lira olmasi gerekiyor ki aradaki dengeler yerine oturmus olsun. Diger göstergemiz de kamu isçisine yapilan zamlardi. En düsük kamu isçisi maasi yüzde 45’li zamla brüt olarak 21 bin 750 liraya çikti. Temmuz ayinda bu zamma ilave yüzde 15’lik refah payi zammi da yapilacak. Dolayisiyla en düsük kamu isçisinin maasi 25 bin 12 liraya çikacak. Böylece 7 bin 500 liralik en düsük emekli maasi, diger yandan kamu isçilerine yapilan zamlar, diger yandan da en düsük memur maaslarinin 22 bin liraya çikarilmasi ile yapilan zamlarin sadece enflasyona bagli olmayacagini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA