Kütahya'daki Baraj Ve Göletlerin Doluluk Oranlari Açiklandi

Kütahya’daki baraj ve göletlerin doluluk oranlari açiklandi. Kütahya’da Haziran ayi basi itibariyla doluluk oraninin barajlarda yüzde 14-100 ve göletlerde yüzde 25-90 arasinda degistigi belirtildi.

Kütahya'daki Baraj Ve Göletlerin Doluluk Oranlari Açiklandi
DSI 3. Bölge Müdürlügünden konuyla ilgili yapilan açiklamada, ”Kütahya’da idaremizce insa edilerek isletmeye açilan basta, Kayabogazi Baraji hizmet hisselerine göre sanayi suyu, endüstri suyu ve Tavsanli Sulamasinin su ihtiyacini karsilamaktadir. Haziran ayi basi itibariyla Kayabogazi Barajinin doluluk orani yüzde 100 seviyesinde, Beskaris Sulamasinin su kaynagi olan Beskaris Barajinda doluluk orani yüzde 40 seviyesinde, Kureysler Sulamasinin su kaynagi Kureysler Barajinda doluluk orani yüzde 14 seviyesinde, Çavdarhisar Sulamasinin su kaynagi Çavdarhisar Barajinda doluluk orani yüzde 20,5 su seviyesinde oldugu görülmüstür. Yagislarin azligi ve depolamali tesislerde (baraj, gölet) yeterli su birikmemesinden dolayi, söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatilabilmesi için mevcut su durumuna göre hareket edilmesinin faydali olacagi düsünülmektedir” denildi.

Göletlerin doluluk orani yüzde 25-90 arasinda

Açiklamada, ”Bölgemiz sorumluluk alani içerisinde yer alan Kütahya’daki göletlerin 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle doluluk orani yüzde 25-90 arasinda degismektedir. Baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakim ve onarim çalismalari ’Isletme ve Bakim Talimati’ dogrultusunda her yil ve sulama sezonu içerisinde yapilmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapilarinin boyanmasi, çalisir halde olmasi için gerekli muayenelerinin yapilmasi saglanmaktadir. Kurak geçen yillarda barajlara yeterli su gelmemekte, bu da sulamada sikintilara neden olmaktadir. Çiftçilerimizin buna göre davranarak ürün planlamalari yapmalari, büyük çapli ekim yapmamalari, su ihtiyaci fazla olan bitkilerin ekilmemesi veya ektirilmemesi gerekmektedir. Konunun tüm sulayicilara ve su kullanici örgütlerine ekim öncesi gerekli duyurular Valilikler, Kaymakamliklar, Il, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine, Belediye Baskanliklarina, Ziraat Odalarina, Muhtarliklara bildirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kütahya’nin Demirciören Göleti ve Enne Baraji’ndan yararlanan Arif Ince, Mehmet Avci ve Musa Aslankiran, "Sükürler olsun, baraj ve göletlerimiz doldu. Insallah mahsullerimizde bereketli olur" dediler.
Kaynak: İHA