Dr. Çagatay Ak Açiklamasi 'Karaciger Yetmezligi Olan Hastalarin Yaklasik Yüzde 3'Ü Mantar Zehirlenmesine Baglidir'

Nigde Ömer Halisdemir Egitim ve Arastirma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Çagatay Ak, mantar zehirlenmelerinde belirtilerin çok önemli oldugunu söyleyerek, "Karaciger yetmezligi olan hastalarin yaklasik yüzde 3’ü mantar zehirlenmesine baglidir" dedi.

Dr. Çagatay Ak Açiklamasi 'Karaciger Yetmezligi Olan Hastalarin Yaklasik Yüzde 3'Ü Mantar Zehirlenmesine Baglidir'


Dünya genelinde 10 binden fazla mantar türü oldugunu ancak bunlardan sadece 50 ila 100’ünün zehirli oldugunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmani Dr. Çagatay Ak, mantar zehirlenmesinin en çok zehirli olan mantarlarin yanlislikla zehirsiz olarak algilanmasindan dolayi gerçeklestigini ifade ederek, “En yaygin kullanilan mantar çesidi kültür mantarlari olmakla birlikte kirsal alanda yetisen oldukça lezzetli ve yenilebilir mantarlar da yemeklerde tüketilmektedir. Mantar ormanlik alanlarda, yol kenarlarinda ve agaç diplerinde sik sik karsimiza çikan bir bitkidir. Ancak mantar gördügümüzde aklimiza takilan ilk soru ’Acaba zehirli midir?’ sorusudur. Mantar zehirlenmeleri genellikle zehirli olan mantarlarin yanlislikla zehirsiz olarak algilanmasi sonucu ortaya çikar. Çünkü sekil ve renk olarak birbirine tipa tip benzeyen degisik mantar türleri mevcuttur. Dünya çapinda 10 bin’den fazla mantar türü vardir ancak bunlardan sadece 50 ila 100’ü potansiyel olarak zehirlidir. Mantar zehirlenmelerinin büyük ekseriyette toksik etkiler hafif veya orta dereceli sikayetlerle sonuçlanir. Ölümler nadirdir. Mantara bagli ciddi toksisite veya ölüm daha çok yetiskinlerde görülür. Ayni mantar yemegini yiyen kisilerin hepsinde zehirlenme olmayabilir. Bir kiside hiçbir sikayet olmazken digerinde ölüme kadar varabilen agir durumlar gelisebilir. Bu durum yenilen zehirli mantarin miktarina veya zehirsiz mantar içine karismis bir veya birkaç zehirli mantarin yemegi yiyen herkese isabet etmemesinden kaynaklanir" ifadelerini kullandi.

Mantar zehirlenmelerinin sonbahar ve ilkbaharda sik görüldügünü ifade eden Ak: “Bu mevsimlerde yagis, günes isigi, toprak ve sicaklik sartlari mantar türlerinin büyümesinde gerekli ortami olusturmaktadir. Hastalarin yüzde 80’inde yutulan mantar türü tanimlanamaz. Bu nedenle tanida mevcut belirti ve sikâyetler önemlidir. Yine ülkemizden yapilan bir çalismada tüm agir karaciger yetmezligi olan hastalarin yaklasik yüzde 3’ü mantar zehirlenmesine baglidir. En sik zehirlenmeye yol açan mantar türü genellikle belirlenemez. Ancak amanita phalloides olarak bilinen bir mantar türünün en agir zehirlenmeye, karaciger yetmezligine ve ölüme sebep oldugu bilinmektedir. Yine Ülkemizde mantar zehirlenmesinin yüzde 40 ila 60’ini eriskin yas grubu olusturmaktadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA