Bayburt Üniversitesi, Yetkinlik Alanlarinda Türkiye'nin Önde Gelen Üniversiteleri Arasinda Yer Aldi

Bayburt Üniversitesi, 2022 yili verilerini kapsayan "Üniversitelerin Alan Bazinda Yetkinlik Analizi" raporunda iktisat alaninda yükselis sergilerken, 2020 yili verilerine göre 30 yetkinlik alaninda hacim ve kalite performansini artirarak faaliyet alanlarinin önemli çogunlugunda ortalamalarin çok üstünde yükselis gösterdi.

Bayburt Üniversitesi, Yetkinlik Alanlarinda Türkiye'nin Önde Gelen Üniversiteleri Arasinda Yer Aldi
Ihtisaslasma odakli bilimsel üretimin ve toplumsal uyarlanabilirligin öncelikli performans ölçüm kriteri kabul edildigi günümüz akademi dünyasinda Üniversitelerin yetkinlik odakli alan performanslari önem kazaniyor. Entegre kalite gelistirme stratejisiyle kurumsal kapasitesini üst düzeye yükselten Bayburt Üniversitesi, yetkinlik alanlarindaki gelisim grafigiyle Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasina adini yazdirdi. Alan bazli yetkinlik performanslarinin ölçümüne dayanan bilimsel rapora göre neredeyse faaliyet gösterdigi tüm alanlarda hacim ve kalite indeksini yükselten Bayburt Üniversitesi, 2020 yilindan bu yana gösterdigi kalite performansiyla yetkinlik konumunu güçlendirdi. 30 alanda Türkiye ortalamasinin bir hayli üzerine çikan Bayburt Üniversitesi, Iktisat alaninda kurum içi performansta en üst noktayi yakalarken, gida teknolojileri alaninda ise en iyiler arasinda konumlandi. Bayburt Üniversitesinin kalite performansini artirdigi alanlar raporda söyle belirtildi: Enerji depolama, aritma teknolojileri, fizikokimya, beslenme-diyetetik ve saglik, yapay zeka ve makine ögrenmesi, isletme, kompozit, cografya, biyoenerji, egitim, proses kimyasi ve teknolojisi, enerji verimliligi, gida biyoteknolojisi, gida isleme ve üretim teknolojisi, insaat, kataliz, sosyoloji, radyoloji, hayvan beslenmesi, bahçe bitkileri, mimar, dis ve edebiyat, tarih, biyomalzeme, kentlesme, robotik, günes enerjisi, meteoroloji ve atmosfer bilimleri, psikoloji ve iktisat. 2020 yilina göre bazi yetkinlik alanlarinin ilk kez tabloya girdigi 2020 raporunda, yükselisiyle en fazla göze çarpan üniversitelerden biri olan Bayburt Üniversitesi, gelecek süreçte Türkiye zirvesinde yer alacak kalite bazli yetkinlik alanlarinda sayisal artis hedefliyor.

Ihtisaslasma ve yetkinlik iliskisine deginerek raporu yorumlayan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, "Tüm dünyada esnek uzmanlasma adi verilen bir spesifik yetkinlik modeli endüstriyel etkisini artirirken, üniversitelerin de ihtisaslasma odakli bir akademik üretim ve performans modelini benimsemesi gerekiyor. Yetkinlik alanlarina baktigimizda, esasen toplumumuzun ve sehirlerimizin gelisim alanlariyla örtüstügü görülüyor. Teorik bilgiyi pratikte çözüm olarak kullanabilme gücünü ifade eden yetkinlik grafigi, Üniversitemizin hangi alanlarda toplumsal ihtiyaçlara hitap edebilecegini gösteriyor. Yetkin oldugumuz alanlardaki kalite göstergelerimiz, sehrimizde uzmanlikla saglayabilecegimiz pratik çözümlerin ifadesi bakimindan önemli. Türkiye genelinde yetkinlik gücümüzü artiran ekibimizi kutlarken, yeni kalite gelisim çalismalarimizla bu etkiyi sonraki dönemlerde kademeli olarak artirma hedefini de duyurmak isterim. Genç bir üniversite olmamiza karsin, kendi uzmanlik alanlarini gelistirebilen kurumsal kapasitemizi olusturduk ve sürdürülebilir yetkinligin altyapisini tesis ettik. Artik yeni uzmanliklar ve yetkinlikler arasinda disiplinlerarasi bir sentez olusturma gayretinde olacagiz." dedi.

Kaynak: İHA