'Ay Lav Yu' Filmi Gerçek Oldu, 74 Yildir Kimliksiz Yasiyor

Gaziantep’te yasayan 74 yasindaki Mehmet Körükçügil, geçmiste Il Nüfus Müdürlügünün yanmasindan dolayi kimlik çikaramadigi ve ardindan da kimlik çikarmayi sürekli erteledigi için zor günler geçiriyor. Aslinda hayatta olan ama resmi kayitlarda hiçbir varligi bulunmayan yasli adamin bu durumu Ay Lav Yu filmini ve filmdeki "Aslinda variz ama yokuz" repligini akillara getirdi.

'Ay Lav Yu' Filmi Gerçek Oldu, 74 Yildir Kimliksiz Yasiyor
Gaziantep’te yasayan Mehmet Körükçügil, Il Nüfus Müdürlügünün yanmasindan dolayi kimlik çikaramamasi nedeniyle zor bir hayat sürüyor. Hasta olan, kalp krizi geçirdikten sonra, baypass ameliyati olan yasli adam, kimligi olmadigi için ne tedavi olabiliyor ne de resmi bir islem yaptirabiliyor. Yasli adamin bu durumu ise "Biz variz fakat galiba da yokuz" repligiyle bilinen ’Ay Lav Yu’ filmini akillara getiriyor.

Nüfus müdürlügünün yanmasi sonucu kimligini kaybeden ve bir daha çikartamayan Mehmet Körükçü, yasadigi tüm sikintili süreci Ihlas Haber Ajansi’na anlatti.

“Bu zamana kadar hiç oy kullanamadim”

Yasadigi talihsiz olay sonrasi hayatina kimliksiz devam eden ve 74 yasina kadar hiçbir saglik sorunu, adli veya idari bir süreç yasamadigini belirten Körükçügil, kimliksiz hayatinda hiç oy kullanamadigini belirtti.

Mehmet Körükçügil, “1949 dogumluyum ve önceden kimligim vardi, nüfus müdürlügü yaninca çikartamadim. Erken evlendim, bugün çikaririm yarin çikaririm derken öyle kaldi. Keske bunlari yapmasaydim. Çocuklarimi birakip keske askere gitseydim. Çocuklar küçüktü erken evlenmistim kimsem yoktu annem babam yoktu kendi basima büyüdüm. Kardeslerimin hepsi kimliklerini çikartti ve askere gitti. Ben çocuklar büyüsün diye aylarca, yillarca erteledim. Nüfus müdürlügü yandiginda 11 yasindaydim. Bu süre zarfinda hiç hasta olmadim, basim bile agrimamisti. 74 yasinda hasta oldum. Bu zamana kadar hiç oy kullanamadim. Hiçbir zaman ahlaksizlik yapmadim, polislerle karsilasmadim, karakola düsmedim. Herkes beni tanir hiçbir zaman sorun yasamadim ama bir kimlik harap etti beni. Bu durumlar basima gelecegine 10 sene askerlik yapsaydim daha iyiydi. Hastaneye gittigimde bakmiyorlar. TC kimlik numaram olmadigi için geri çeviriyorlar. Çocuklarim da çok magdur anca senet imzalatilirsa aliyorlar. Yetkililer hastaneye gidebilmem için bana kimlik çikarsinlar. Kimligim olursa çok rahat bir sekilde yasarim kimligim olmadigi için yasayamiyorum. Herkesi rahatsiz ediyorum. Bütün ailem benim yüzümden rahatsiz oluyor. Devletimiz, yetkililerimiz, bakanlarimiz kimligimi çikarmama yardim ederse çok tesekkür ederim sorunumu çözmüs olurlar yoksa ben yasayamam e-en fazla 3-5 gün yasarim baska dayanamam ama geçici de olsa kimligimi çikartin, doktora gidebilmek saglik açisindan sikinti çekmemem için yardimci olun baska bir sey istemiyorum” ifadelerini kullandi.

“Babamin soyadini almadan esimin soyadini aldim”

Babasi Körükçügil’in kimligi olmadigi için ailecek çok sikinti yasadiklarini ve çocuk yastayken egitim hayatinda sorunlarla karsilastiklarini söyleyen Belkis Güder, babasinin soyadini alamadan esinin soyadini aldigini ifade ederek devlet yetkililerinden babasina kimlik verilmesi için yardim istedi, “Babamin kimligi olmadigi için annemizin üzerine kayitliyiz. Biz devletimizden babamin kimliginin çikmasi için, saglik sorunlari için yardimci olmanizi istiyoruz. Biz hastaneye her gittigimizde zorluklarla karsilasmak istemiyoruz. Tek talebimiz hastane sürecinde sorun yasamamak. Kimligimiz çiksin, geçici bir kimlik çikartsinlar. Ben babamin soyadini alamadim, annemin soyadini aldim. Çocuk yastayken de kimligimiz olmadigi için okula gidemedik. Okula gittigimizde de amcamin kizinin kimligiyle gittik ve okuyamadigimiz için ben su an açik ögretimle bu eksigimi gidermeye çalisiyorum. Ben babamin soyadini almadan esimin soyadini aldim. Sadece sizden rica ediyorum tekrar babamin soy ismini istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“Anayasal hakki olan saglik hizmetinden yararlanmasi gerektigi kanaatindeyiz”

Hukuki sürecin devam ettigini ve bu zaman zarfinda yasadigi sikintilarin giderilmesi için Körükçügil adina kimlik çikarilmasini istediklerini belirtti.

Bu süreç içerisinde anayasal hakki olan saglik hizmetinden yararlanmasi gerektigini belirten Avukat Kiliçaslan Subasi, müvekkilini ameliyat ettirmek için dava açtiklarini belirtti, “Dosya ilk bize geldiginde sakli nüfus adina biz basvurusunu yaptik. Idari tahkikat devam etmekte. Idari tahkikat devam ederken de müvekkilim ne yazik ki yasindan kaynakli süreklilik arz eden bir sekilde saglik hizmeti görmek zorunda. Müvekkilim her hastaneye gidisinde sorunlar yasamakta. Evet, dogrudur idari sürecin adli sürecin usulüne göre devam etmesi gerekir. En azindan biz bu süreçte müvekkilimizin anayasal hakki olan saglik hizmetinden yararlanmasi gerektigi kanaatindeyiz. Her gittigi hastanede, her saglik hizmetinde uzun bir süre sorun yasamakta. Veznenin önünde saatlerce bekletiyorlar, suan oturuyor ama güçlükle oturuyor normalde oturamiyor kendisi ve inanin bu dosya bize ilk intikal ettiginde kendisinin ameliyat olmasi gerekiyordu biz idari basvuruyu yapalim dedik, hastane heyeti bunu kabul etmedi ve biz zorunlu olarak müvekkilim ameliyat olsun diye usulüne uygun olmadan dava açmak zorunda kaldik. Düsünün ki ameliyat olacak durumda dahi bu kadar bekletiliyorsa müvekkilim normal bir saglik hizmetinde ne kadar bekleyecek. Müvekkilimin esas sorunu saglik hizmetinden yararlanamamasi” seklinde konustu.

Kardesinin kimligi oldugunu ve soy bagi tespiti için gerekli davanin açildigini söyleyerek idari tahkikatin devam ettigini aktaran Avukat Subasi, “Müvekkilimiz sakli nüfus olarak geçtigi için nüfusta kaydi yok. Ayri bir kütügü var ve ayri bir kütüge kaydediliyor lakin bununda vatandasliktan kaynakli her hangi bir hakki henüz bulunmamakta. Nüfus tarafindan yapilan idari tahkikat devam ediyor. Kardesi nüfusa kayitli, kardesiyle olan nüfusunu yani en azindan soy baginin tespiti amaciyla tespit davamizi açtik. Sonuçlanirsa en azindan elimizde bir rapor olacak ama su safhada sadece idarenin tahkikati bitirmesini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA