ASO Baskani Ardiç Açiklamasi 'Bizler Ülkemizde Ve Azerbaycan'da Kalkinmanin Hizlanmasini Arzu Ediyoruz'

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Seyit Ardiç, Türkiye ve Azerbaycan’in imzaladigi 2021 Mart ayinda yürürlüge giren Tercihli Ticaret Anlasmasi’nin ikili ticarete yansimasini olumlu olarak niteleyerek, “Kardes ülkelerimizin güçlerini birlestirerek hayata geçirdigimiz yatirimlar, bölgesel refah ve barisin en önemli anahtaridir. Bizler ülkemizde ve Azerbaycan’da kalkinmanin hizlanmasini arzu ediyoruz” dedi.

Ankara Sanayi Odasi ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiligi is birliginde “Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Tanitim Toplantisi” düzenlendi.

ASO üyelerinin uluslararasi pazarlara açilmalarina yardimci olmak ve rekabet güçlerini artirmak amaci güden toplantida ASO Baskani Seyit Ardiç ile Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Rashad Mammadov’un yani sira iki ülkenin is insanlari da yer aldi.

ASO Baskani Ardiç burada yaptigi konusmada 2013’ten bu yana Azerbaycan’in Türkiye’ye ihracatinin 5 milyar dolara ulastigini hatirlatarak, “Bu yilin ilk dört ayinda simdiden 380 milyon dolara ulasti. Azerbaycan’in ülkemize ihracatinin artis hizi son bes yilda yüzde 20’yi geçti. Bu büyük bir basaridir” dedi.

Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatinin 2013-2022 döneminde 21,6 milyar dolar oldugunu ifade eden Ardiç, “Ihracat artis hizi son bes yilda yüzde 10’u geçti. Bu yilin ilk dört ayinda yüksek bir performansla Azerbaycan’a 847,5 milyon dolarlik ihracat hacmine ulastik. Su anda Azerbaycan’da 5 bine yakin Türk sirketi kayitli. Türkiye’de ise 2500’den fazla Azerbaycan sirketi faaliyet gösteriyor. Türk sirketleri, Azerbaycan’da hayata geçirilen 17 milyar dolar degerindeki 450’ye yakin projeye katildi” diye konustu.

2021 Mart ayinda yürürlüge giren Tercihli Ticaret Anlasmasi’nin ikili ticarete yansimasini olumlu olarak niteleyen Ardiç, “Gerek ülkelerimizin karma ekonomik komisyon toplantilarinda sunulan eylem planlari, gerek firmalarin ikili anlasmalari, hizla artan ekonomik ve ticari gelismelere katki sundu. Kardes ülkelerimizin güçlerini birlestirerek hayata geçirdigimiz yatirimlar, bölgesel refah ve barisin en önemli anahtaridir. Bizler ülkemizde ve Azerbaycan’da kalkinmanin hizlanmasini arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

En yeni veriler isiginda, petrol ve dogal gazin Azerbaycan ihracatinin yüzde 90’indan fazlasini olusturdugu bilgisini veren ASO Baskani Ardiç, üretimi ve ihracati çesitlendirmenin gerekli olduguna vurgu yapti.

Petrol disi alanlarda yapilan yatirimlarin Azerbaycan’a önemli kazanimlar saglayacagini savunan Ardiç, Türk sirketlerinin tarim alaninda yatirimlari oldugunu dile getirdi.

Ardiç, imalat sanayiini gelistirmenin kalkinmanin anahtari oldugunu aktararak, Ankara sanayicileri ile Azerbaycan’in is birligi için genis bir alanin bulunduguna dikkati çekti.

Dünyada is yapis biçimlerinin degistigini ve ortada büyük bir rekabet oldugunu belirten Ardiç, çetin oldugunu söyledigi söz konusu rekabette, birbirini tamamlayan yetkinliklere sahip iki ülke olarak Türkiye ve Azerbaycan’in karsilikli fayda saglayabilecegini ifade etti.



Ardiç, Türkiye ve Azerbaycan’in kuracagi ortakligin olusturacagi sinerjinin Azerbaycan’in yatirim iklimine katki sunacaginin altini çizerek, sunlari söyledi:

“Bu itibarla, Alat Serbest Ekonomik Bölgesi gibi, firmalarimizin ülkenizde is yapmasini kolaylastiracak gelismeleri memnuniyetle karsiliyorum. Isbirliklerimiz bakimindan yeni gelismeleri takip etmeye ve duyurmaya devam edecegiz. Is birligi firsatlari için benimle her zaman iletisime geçebilirsiniz.”

Büyükelçi Mammadov ise söz konusu serbest bölgede Azerbaycan Devleti’nin hiçbir kanununun ve memurun çalismadigini belirterek, “Bu bölgenin baskani var. Bütün problemleri o çözüyor. Devletin bütün imkanlari oranin baskaninda. Bu özel bir yaklasimdir. Azerbaycan Devleti’nde yasanabilecek sorunlar, sikintilar, kusurlar, memurla yasanabilecek aksakliklar bu bölgede olmaz. Bu bölgenin bir sahibi var: Oranin baskani. Ne bakanin, ne polisin, ne memurun oradan içeriye girme izni vardir. Azerbaycan Gümrük Kanunu bu grubun içinde çalismiyor. Buranin kendine özgü bir kanunu var. Bu iyi bir firsattir. Birçok Israil, Avrupa, Çin sirketi artik oradadir. Bu sunun için gereklidir: Burada olusturulacak fabrikalar, Azerbaycan’a yeni teknoloji getirecek. Azerbaycanlilar orada istihdam edilecek. Ham maddeleri Azerbaycan’dan alip kullanacaklar. Azerbaycan ekonomisine katki saglayacak. Tasimacilik kazanacak. Ürünlerin yüzde 25’i Azerbaycan’in iç pazarinda satilacak, bu da paranin yurt disina gitmemesini saglayacak” diye konustu.

Büyükelçi Mammadov, Türkiye’nin Avrupa için “Küçük Çin” oldugunu savunarak, ilerleyen dönemde Türkiye’nin Avrupa’nin gözünde “Büyük Çin” olacagini temenni ettigini dile getirdi.

Toplanti, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Mammadov’un konusmasinin ardindan ASO üyelerine ve is insanlarina yapilan bilgilendirme sunumu ile devam etti.
Kaynak: İHA